Vai vecāki drīkst noteikt, ka bērns būs veģetārietis?

Vai vecāki drīkst noteikt, ka bērns būs veģetārietis?

16. Mar 2018, 08:23 UlrikaP UlrikaP

Pēdējā laikā aizvien populārākas kļūst zaļēdāju, veģetāriešu, vegānu un vēl citas kustības, kurās no uztura tiek vai nu pilnībā, vai arī daļēji izslēgti dzīvnieku izcelsmes produkti. Kamēr tas neskar bērnus, man, patiesībā būtu vienalga. Katrs dzīvo tā, kā viņam labpatīk, un tā, kā uzskata par labāku un pareizāku.

Man pašai nekad nav bijusi doma kļūt par zvērinātu veģetārieti, jo pilnībā no gaļas nespētu atteikties. Kur nu vēl no piena, biezpiena, olām. Lai arī apzinos, ka ir neskaitāmi produkti, kuri var it kā pilnvērtīgi aizvietot dzīvnieku izcelsmes, atzīšos, ka ikdienā man ir par maz stundu, lai pacietīgi stāvētu pie veikalu plauktiem, pētot katra produkta sastāvu un skraidot apkārt pa pilsētu, meklējot pilnvērtīgus gaļas produkta aizvietotājus. Tā vietā ievēroju mērenību- gaļu ēdu saprātīgos daudzumos, līdz ar to, vēderā neveidojas nekāda smaguma sajūta.

Ok, pieaugušajam katram pašam vajadzētu būt pietiekami saprātīgam, lai izvēlētos, ko ēst, un cik daudz. Ir pat slavenības, kuras par veģetāriešiem cenšas pārvērst savus suņus, pasūtot no ārzemēm tiem dārgu veģetāro barību. Uzskatu to par ampelēšanos, taču ja jau tā labpatīkas un suns ko tādu akceptē...

Savādāk ir ar maziem bērniem, kuru vecāki mazo cilvēku vietā nolemj, ka viņi būs veģetārieši. Un tad nu bēbītis, kuram būtu laiks pirmajam piebarojumam, ir nolemts tikai augļiem un dārzeņiem. Vai tā nav bērna tiesību ierobežošana? Principā sanāk, ka vecāki izmanto savu nesen dzimušo bērnu bezpalīdzību un nespēju pašiem vēl pārstāvēt savas intereses, uzspiežot viņiem savu gribu. Manuprāt, bērnam ir jānogaršo ne tikai dārzeņi, bet arī gaļa, zivs.

Kad mana meita sāka apmeklēt bērnudārzu, audzinātājas jau pirmajā sapulcē paziņoja, ka viņām ir vienalga, ja kāds bērns ir veģetārietis. Speciāli viņam gaļas gabali no plova netiks lasīti ārā. Tā ir katra brīva izvēle, ko viņš ēd mājās, taču dārziņā ir medmāsas sastādīta ēdienkarte atbilstoši bērna vecumam. Un nekādas pārtikšanas tikai no zaļbarības. Cik dzirdēts, privātajos bērnudārzos gan mēdz būt opcija, kurā vecāki var norādīt, ka viņu bērnam, lūdzu, tikai veģetāro uzturu. Taču šādas vēlmes arī attiecīgi maksā.

Vai Tu atbalsti, ka vecāki bērnu no mazām dienām audzina par veģetārieti, liedzot viņam nogaršot gaļu, zivi un citus dzīvnieku izcelsmes produktus?

lauvinja lauvinja 16. Mar 2018, 10:22

Ja spēj nodrošināt pilnvērtīgu ēdienkarti (reti gan kurš to spēj un daudzi veģetārieši un vegāni paši grēko), kāpēc gan ne?

Tikpat labi varētu diskutēt par to vai vecāki drīkst bērnam dot desu un gaļas izstrādājumus, kas satur listi ar E vielām! Vai būtu jāsoda vecāki, kuri bērnus baro ar pusfabrikātiem?

Sintētisko vitamīnu lietošana ir vēlama vai nosodāma - arī te, starp citu, pat ļoti atšķiras viedokļi!

Vai vecāki drīkst kristīt bērnu vai jāļauj izaugt un pašam izvēlēties reliģiju?

Katrs savus bērnus audzina tā, kā uzskata par pareizu un kamēr tas neuzkrauj papildus slogu sabiedrībai, piem, pieprasot ekstras bērnu dārzā/skolā.

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 16. Mar 2018, 09:17

Būšu tā sliktā un teikšu, ka es to neatbalstu. Bērnam jāļauj pašam izvēlēties vai viņš grib būt veģetārietis vai nē, nevis uzspiest šīs muļķības.

UlrikaP UlrikaP 16. Mar 2018, 08:56 Klintasmamma

Patiesi glaimo, ka no virsraksta atpazīsti uzreiz manus blogus 😀
Ja n gaļas, dzīvnieku izcelsmes produktiem iesaka atturēties ārsts, tas ir pavisam cits stāsts. Zinu vairākus vecākus, kuri par veģetāriešiem padara savus mazuļus tikai tāpēc, ka tā gribas.

Klintasmamma Klintasmamma 16. Mar 2018, 08:42

Izlasīju virsrakstu un zināju autori, vēl kādai tā? 😀 Ja nopietni, tad zinu daudzus, kas atteikušies no gaļas, taču viņi visi ir saglabājuši veselo saprātu, ļaujot bērnam ēst visu, ko vēlas/var. Pati ar meitu nelietoju liellopa, vistas gaļu, olas, arī piena produktus, jo meitas ārsti tos neiesaka, un jūtos izcili labi,arī mazai visas analīzes normā, priecīga, nemaz neizjūtot, ka kaut kas trūkst. Bija grūti pierast un ir ļoti jāpēta sastāvus, bet tad, ja atteikšanās no kādas produktu grupas ir ārsta lēmums, ne vecāku iegribas, neko sliktu tur nesaskatu.