Vai grūtniece drīkst celt savu viengadnieku?

Vai grūtniece drīkst celt savu viengadnieku?

13. Sep 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda no Māmiņu Kluba lasītājām raksta: „Man mājās ir gadu vecs bērniņš, kurš prasa uzmanību – vēlas, lai viņu panēsā rokās un paceļ opā. Ar pirmo mazuli izvairījos no smagumu nešanas, bet ar otro - tādu variantu nav, jo pirmais bērns prasa savu. Tomēr tie ir 11 kilogrami, kas man jāceļ. Kā tas var ietekmēt otro grūtniecību?”  Atbild Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursu vecmāte Baiba Zelka.

Tad, ja grūtniecības laikā sievieti nemoka dzemdes paaugstināti tonusi un nav nekādu grūtniecības pārtraukšanās draudu, bērnu drīkst celt, jo mammas ķermenis viņa svaru zina.

„Droši vien tad, kad grūtniecības laiks vēl bija mazāks, māmiņa savu mazo cēla un nēsāja, tādēļ skaidrs, ka viņas ķermenis bērna svaru zina. Vienīgi patlaban ir jautājums, cik komfortabli to darot, viņa jūtas!

Vēderam apjomam arvien pieaugot, sievietei jānotur ne tikai sevi, bet arī mazuli puncī, tādēļ lielākā bērniņa celšana varētu būt apgrūtinoša,” stāsta Baiba Zelka.

Protams, ir arī tādas situācijas, kad bērns tomēr ir jāpaceļ un jāpaņem rokās, un vecmāte atgādina, ka tad būtiski ir atcerēties to, ka viņu jāceļ nevis ar stīvām, taisnām kājām un taisnu muguru, bet gan jāietupstas ceļgalos un jāpārnes svars no vienas kājas uz otru.

„Tomēr patiesībā, ļoti iespējams, ka bērniņš nemaz tik ļoti negrib, lai viņu ņem rokās un ceļ, bet vienkārši vēlas, lai māmiņa viņu samīļo un ar viņu parunājas!

Tādēļ šajā gadījumā labs risinājums grūtniecei ir notupties uz ceļgaliem, lai būtu tikpat kā vienā līmenī ar savu bērnu, un paraudzīties uz pasauli viņa acīm - kopā ar viņu parāpot, paspēlēties un parunāties.

Savukārt, ja mazais vēlas ierāpties mammai klēpī, tā vietā labāk būtu paņemt kādu spilvenu, sev blakus ierīkot vietiņu, kur viņam pasēdēt, bet pašai iekārtoties tā, lai bērns nekāpj uz vēdera vai pret to neatspiežas,” iesaka Baiba Zelka.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ


20150723185255-65646.jpg