Daudzbērnu ģimenēm par 100 eiro mēnesī vairāk?

Daudzbērnu ģimenēm par 100 eiro mēnesī vairāk?

12. Oct 2017, 00:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdība spriež par grozījumiem ģimenes pabalstu sistēmā

Labklājības ministrija kā vienu no variantiem ģimeņu atbalstam rosinās nākamgad nepalielināt pabalstus, bet ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem piemaksāt 100 eiro mēnesī, aģentūrai LETA sacījis labklājības ministrs Jānis Reirs. Viņš norādīja, ka šis priekšlikums nodrošina, ka tiek ievēroti divi svarīgi principi, par ko panākta vienošanās, proti, netiek samazināts atbalsts jau esošajām ģimenēm, kā arī tiek atbalstītas ģimenes ar trīs un vairāk bērniem. 

Otrdien valdībā atbalstītie grozījumi liecina, ka no nākamā gada 1.janvāra ģimenes pabalsta apmērs būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita, tomēr konkrētus pabalsta apmērus plāno noteikt līdz gada beigām.

Labklājības ministrija  norāda, ka pabalsta apmēri tiks noteikti līdz gada beigām ar grozījumiem noteikumos par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Jau ziņots, ka Demogrāfisko lietu padome pagājušajā nedēļā vēlreiz akceptēja ģimenes valsts pabalsta modeļa maiņu, virzoties uz atbalstu ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem, bet vienlaikus nodrošinot, ka neviena ģimene izmaiņu rezultātā necietīs, pēc padomes sēdes žurnālistiem atklājis Ministru prezidents Māris Kučinskis, savukārt pēc tikšanās ar  Valsts prezidentu, kuras laikā tika apspriesti demogrāfiskie jautājumi, premjers izteica viedokli, ka valdība saprotot, ka ne tikai pabalsti ir veids kā celt demogrāfisko situāciju. Ģimenēm esot nepieciešama stabilitātes un drošības sajūta, ko tiešā mērā varot nodrošināt ar ekonomiskās situācijas attīstību. Tuvākajā laikā tikšot organizēta tikšanās ar Latvijas Banku un lielākajiem uzņēmumiem Latvijā, lai runātu par situāciju valstī un darba roku trūkumu. 

Premjers arī uzsvēris, ka pēc izmaiņām pabalstu sistēmā nedrīkst būt kāda sabiedrības grupa, kura ciestu dēļ jaunajiem grozījumiem, tāpēc, šobrīd esot grūti pateikt kādi būs atbalsta cipari, ņemot vērā, ka būs jākompensē visi iespējamie zaudējumi, lai neviena ģimene neciestu.

Labklājības ministrija šobrīd piedāvā par pirmo bērnu palielināt pabalstu līdz 15 eiro mēnesī, par otro - līdz 30 eiro mēnesī, bet par trešo un nākamajiem - līdz 60 eiro mēnesī, savukārt Demogrāfisko lietu centrs piedāvā pabalstu par pirmo bērnu palielināt līdz 15 eiro, par otro bērnu - līdz 35 eiro, bet par trešo un nākamajiem 100 eiro.

Patlaban pabalsta apmērs par pirmo bērnu ir 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem 50,07 eiro.

Divu bērnu māmiņa Agnese ir padalījusies savā pieredzē, kurā atzīst, ka pabalstu sistēmai valstī ir gan savi plusi, gan mīnusi. 

Kādas ir Jūsu domas par ģimenes pabalstu sistēmu?  Kādam tam, jūsuprāt, būtu jābūt un vai vispār valstij būtu jāparskata esošā atbalsta sistēma?