Pēdējos gados gan Latvijā, gan visā pasaulē novērots pieaugums pārtikas nepanesamības un alerģiju gadījumos bērnu un jo īpaši zīdaiņu vidū. Izrādās, arī Superbēbīte Matilde ir to vidū.
Māmiņa Egita stāsta, ka ar trešo bērniņu viņai nācies saskarties ar alerģiju un nepanesību. Matildei ir piena produktu nepanesamība, tāpēc tie pilnībā jāizslēdz no uztura. “Matildei nepanesamība izpaužas klepus veidā. Ja sākumā mēs to nesapratām un domājām, ka ir tikai klepus, vēlāk tika konstatēts, ka tas ir no piena produktiem,” stāsta māmiņa. Viņa norāda, ka līdz ar piebarojuma uzsākšanu ir jāiespringst un jāseko līdzi, ko un kā meitiņa ēd. Egita atzīst, ka viņai bijis liels izaicinājums studēt un sekot līdzi produktu sastāvam. “Mammām, kurām nākas ar to saskarties, iesaku izvēlēties maksimāli vienkāršus produktus ar vienkāršu sastāvu, bio sertificētiem produktiem, kur viss ir skaidri un saprotami parādīts,” teic Egita.
Bioloģiskās pārtikas ražotājs “Rūdolfs” piedāvā daudzveidīgu uzturu mazuļiem jau no pirmā piebarojuma brīža. Produktu klāstā pieejama arī pārtika bez alergēniem, pieejamas gan bezglutēna putras, gan produkti, kas nesatur pienu. “Rūdolfs” ražošanas procesi un to kontrole ir organizēta tā, lai nebūtu iespējama dažādu produktu sajaukšanās vai šķērspiesārņojums.
Kas liecina par produktu nepanesību?
Ģimenes ārste Zanda Mundeciema norāda, ka līdz ar piebarojuma uzsākšanu ir jāvēro mazuli, jo tādējādi iespējams uzzināt par izpausmēm, par kurām nezinājām laikā, kamēr mazulis vēl ēda tikai mammas pienu. “Var parādīties piena olbaltumu, kviešu, glutēna nepanesības. Mazulis to parāda ar izsitumiem uz ādas vai vēdera izejas izmaiņām,” skaidro ģimenes ārste. Nepanesības iemeslu šādā gadījumā var noskaidrot izslēdzot no uztura produktu.
Kā plānot uzturu produkta nepanesības gadījumā?
”Manuprāt, šobrīd ir ārkārtīgi plašs klāsts ar dažādām alternatīvām gan laktozes nesaturošiem produktiem, gan arī glutēna nesaturošiem produktiem, kas nodrošina, ka varam normāli turpināt ikdienas uztura paradumus, izvēloties dažādus atšķirīgus produktus,” skaidro Zanda Mundeciema. Vienlaikus ārste norāda, ka mazuļi ar laiku no pārtikas produktu nepanesības var izaugt. “Nepanesība nav ierakstīta gēnos un tā var mainīties, ja šo produktu nelielos daudzumos organismam piedāvājam atkārtoti,” tā ģimenes ārste, uzsverot, ka būtiski atcerēties, ka pārtikas produktu nepanesība nav alerģija.