Sulas bērnu uzturā

05. Apr 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lizete Māldere, uztura speciāliste 

Sulas nenoliedzami ir veselīgas ne tikai pieaugušiem, bet arī bērniem, jo tās bagātina organismu ar vitamīniem, kā arī dod tonusu un uzlabo pašsajūtu. Sulas sastāvā vidēji ir 75 - 90% ūdens, kā arī daudzas dažādas minerālvielas (K, Ca, Mg, Fe u. c.), vitamīni (lielākoties sastopami A, B grupas vitamīni un C vitamīns) un ogļhidrāti, kas mūsu organismam ir ļoti nepieciešami, jo īpaši augošiem organismiem. Tāpat arī sulas satur organiskās skābes, kas aktīvi piedalās barības vielu pārstrādē, un tām piemīt arī pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība.

Katram vecumam sava sula

Nereti tieši pāris pilieni dārzeņu sulas ir bērna pirmais sava veida piebarojums to dzīves pirmajā gadā. Tādejādi, papildus uzņemot atsevišķus bioloģiski aktīvus savienojumus, kā vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus u.c. Vai arī veids, kā palīdzēt kūtrai vēdera izejai, vai atsevišķu uztura nepanesamību profilaksei. Taču ieteiktu nekur nesteigties un bērnam sulu visdrīzāk piedāvāt tad, kad tas jau ir sasniedzis vismaz gada vecumu, ir iepazinis ūdeni, pats izrāda lielu interesi par savu uzturu un tam ir nepieciešama daudzveidība.

Iesākumā bērnam vislabāk piedāvāt būtu kādas mazāk saldas un pēc krāsas neitrālas sulas, kas var būt šķaidītas ar ūdeni atsevišķa augļa, dārzeņa vai ogu porcijas vietā. Tas būtu aptuveni 80 - 150 ml sulas. Turklāt sulu vēlams piedāvāt bērniem krūzītē, izvairoties no pudelītēm pirms miega. Jo visbiežāk tieši no pudeles bērns sulu parasti izdzer par daudz un miega laikā tas var negatīvi ietekmēt bērna zobu veselību. Kā pirmās sulas var būt pašmāju ķirbja, ābolu, bumbieru, gurķa u.c. pēc garšas un krāsas neitrālu dārzeņu/augļu un ogu sulas. Sulas var būt labs veids kā papildināt bērna uzturu ar papildus vitamīniem un minerālvielām, jo nevienmēr bērns svaigā veidā spēj vai grib tos pienācīgi sagremot.

Pēc 2 - 3 gadu vecuma bērnam jau var piedāvāt to uzturā diezgan regulāri dažādas augļu sulas, gan vietējas izcelsmes, gan arī pēc garšas un krāsas ziņā eksotiskākas. Vidēji vienu vidēja izmēra glāzi (200 - 250ml). Lieliskas ir dažādu augļu un dārzeņu kombināciju sulas, tādejādi, rodot daudzpusīgāku uzturvielu nodrošinājumu. Jo ik dienu taču mums ir jāapēd pēc iespējas dažādākās varavīksnes krāsās esošus augļus un dārzeņus.

Izvēloties uzturā iekļaut sulas ir svarīgi pievērst uzmanību to kvalitātei, izcelsmei, kā arī iegādājties tās veikalā sulas marķējumam. Vai šī ir 100% sula, vai tas ir sulas dzēriens (papildus pievienots cukurs)? Kādi augļi/dārzeņi vai ogas ir šīs sulas pamatā? Un cik daudz būtu gana?

Sula nav tikai dzēriens, bet arī ēdiens

Augļu, ogu un dārzeņu sulas pēc konsistences ir kā dzēriens, bet pēc sastāva tās būtu jāpieskaita ēdienam. Principā sulas sevī apvieno abas minētās lietas. Tādejādi, to lietošana uzturā vairāk jāasociē kā ar sava veida veselīgo uzkodu starp ēdienreizēm atsevišķa augļa/dārzeņa vai ogu vietā. Ar kuru palīdzību mēs uzņemam papildus uzturvielas, kā arī daudzveidojam ikdienas ēdienkarti, piemēram, nesezonā vai vīrusu laikā. Glāze apelsīnu sulas satur dienā nepieciešamo dabiskā antioksidanta C vitamīna daudzumu. Taču nebūt neaizvieto mūsu organisma nepieciešamību pēc ūdens. Tamdēļ, svarīgi ir apzināties cik katram no mums sulas ikdienas uzturā ir gana.

To, ka augļi, ogas, kā arī to sulas ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, zina vai ikviens. Bet vai mēs varam nosaukt to veselīgās īpašības un iemeslus, kādēļ augu valsts izcelsmes produkti būtu jālieto uzturā? Tradicionāli augu valsts produktus un to sulas asociējam ar vitamīniem, bet patiesībā par veselīga uztura sastāvdaļu tie tiek saukti tāpēc, ka tajos ir daudz vairāk vērtīgo lietu, nekā mēs spējam iedomāties.

Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī. Tāpēc biedrība „5 dienā” un “CIDO” kopā ar veselības jomas ekspertiem ir apvienojušās sociālā projektā SULASSPĒKS (www.sulasspeks.lv), kura mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un veselību.