Šī būs tava mazulīša pirmā vasara? Ieklausies pediatra ieteikumos!

01. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavam mazulītim šī būs pirmā vasara? Tādā gadījumā vērtīgi ieklausīties pediatres, Rimi Bērniem bērnu veselības ekspertes Sanitas Mitenbergas ieteikumos, kā parūpēties par bērniņa drošību un veselību gada siltākajā periodā.

Mazuļu termoregulācija vēl tikai attīstās, tāpēc ir svarīgi vecākiem pastāvīgi sekot līdzi bērna temperatūrai. “Nekad neatstājiet bērniņu ilgstoši vienu, bet gan esiet klāt un sekojiet līdzi viņa temperatūrai! Ik pa laikam ar roku jāpārbauda bērna skausta, muguras daļa, vai viņš nav sasvīdis vai arī nosalis,” teic pediatre, uzsverot, ka vasaras periodā ir ļoti svarīgi uzmanīt mazuli no pārkaršanas.

Piemērotākais apģērbs

Šī iemesla dēļ arī vispiemērotākais apģērbs bērnam vasarā ir no kokvilnas, jo šis materiāls elpo. “Apģērbs nedrīkst būt pārāk piegulošs, savukārt zīdainīšiem līdz sešu mēnešu vecumam rekomendē vilkt krekliņu ar garajām piedurknēm un garās bikses, kā arī kokvilnas zeķītes un cepurīti,” ar ieteikumiem dalās ārste.

Dienas karstākajā laikā, kad saules stari ir visintensīvākie (no plkst. 11.00 līdz 15.00) ieteicams neuzturēties ar bērnu tiešos saules staros.

Saules aizsargkrēma lietošana

Aptuveni pusstundu pirms došanās laukā, ieteicams uzklāt saules aizsargkrēmu. To ieteicams lietot arī tad, ja paredzēts uzturēties ēnainās vietās.

Vai mazulim jādod ūdens?

Ja bērns tiek ekskluzīvi barots ar krūti, speciālisti iesaka karstajā laikā pēc iespējas biežāk mazuli zīdīt, jo tādējādi viņš arī padzersies. Ja bērniņš tiek barots ar adaptēto piena maisījumu, ūdens mazulim jāpiedāvā obligāti, tāpat kā gadījumos, kad uzsākta piebarošana. “Šiem bērniem, kuriem uzsākta piebarošana, svarīga ne tikai krūts barošana, bet arī papildus ūdens uzņemšana,” tā pediatre Sanita Mitenberga.

Uzmanīgi ar karstumu automašīnās

Vasaras periodā gaiss automašīnu salonā sakarst ļoti ātri, tāpēc, pirms sēsties auto, svarīgi salonu pirms tam izvēdināt.

Autiņbiksītes maini pēc iespējas biežāk

Karstajā gada periodā autiņbiksītes jāmaina pēc iespējas biežāk, jo slapjas autiņbiksītes sviedrē un var izraisīt iekaisumu. “Arī pirms pārvietošanās ar auto jāpārliecinās, vai autiņbiksītes ir tīras un sausas,” atgādina ārste, iesakot vasarā mājās ļaut bērnam pēc iespējas biežāk dzīvoties bez autiņbiksītēm.