Rotaļu vide maniem bērniem

Rotaļu vide maniem bērniem

13. Mar 2018, 13:12 zanekeitahelga zanekeitahelga

Rotaļu vide maniem berniem, uzskatu, ka nav speciāl kaut kā jāiekārto - tā ir radusies laika gaitā dabiski, lai mums mājās visiem būtu ērti un patīkami. Meitenēm ir 3,4 un 1,4 gadi. Rotaļlietas un mantas ir izvietotas meiteņu istabā, kas ir arī viņu abu guļamistaba, tomēr, arī pārējā dzīvojamajā telpā – katrā istabā ir savas lietas un vietas kur spēlēties un rotaļāties.

20180313130546-94921.jpg

Tā, piemēram, dzīvojamajā istabā cenšos meitenēm neatļaut nest rotaļlietas no savas istabas. Te mēs varam spēlēties tantes darinātajā vigvamteltī, šūpoties uz tēta bērnības šūpuļzirdziņa (tas gan ir jāprasa mammai, lai to iedod, jo savādāk ir tracis ap to un netīšām meitenes var nodarīt pāri viena otrai vai pašas sev – šūpojamies tikai vecāku uzraudzībā), vingrojam uz vingrošanas paklājiņa, dejojam, liekam puzles un spēlējamies ar papīrlellēm (kas arī stāv augšējā plauktā un tikai vecāku uzraudzībā). Šajā istabā visas rotaļāšanās kad beidzas, visas mantas tiek sakārtotas atpakaļ tam paredzētajās vietiņās!

20180313130644-33251.jpg

Vannasistabā mums ir vannas mantiņas un trauciņi ar kuriem rotaļājamies pārsvarā kad ejam vannā, bet tomēr ir ari reizes, kad mazais izdomā parotaļāties arī pa dienu, bet tad tas notiek tikai vannasistabā un mantas netiek nestas prom no turienes.


Virtuvē kādreiz man arī bija dažādi spēļu trauciņi un kastītes, bļodiņas, ar kurām meitenes labprāt spēlējās, tomēr šobrīd situācija ir tāda, ka virtuvē atrodas apkures sistēma un tādēļ virtuve šobrīd vairs nav piemērota un netiek izmantota rotaļām!


Jā, arī toalete.. Lielā meitene pati iet uz toaleti kad tas ir nepieciešams un mazā māsa protams vienmēr iet līdz un viņu tur gaida, lai dotos atpakaļ pie iepriekšējajām nodarbēm.. tādēļ tur meitenēm ir pieejami daudz papīra ruļļi (to kartona vidiņi) un tur jau viņas pašas izdomā kuru reizi tos likt tornī vai vienkārši pasēdēt viena otrai blakus un pasmieties... (protams, bērniem nepiemērotās toaletes lietas un ķīmijas ir izkārtotas uz plauktiem, kur mazās rociņas netiek klāt!)

20180313130721-45277.jpg

Un meiteņu istaba – mantas izkārtotas plauktos, kastēs.. apakšējā plauktā kaste ar Barbie lellēm un aksesuāriem, kaste ar LEGO un kaste ar rotaļlietu figūriņām.. otrajā plauktā grāmatas (cietajām lapām) un brīva vieta rotaļām. Trešajā plauktā gigi kluči un kastēs rotaļlietas, ar kurām spēlējamies tikai vecāku uzraudzībā. Ceturtajā plauktā grāmatas ar pasakām, pirms miedziņa ko lasām.. un augšā naktslampiņas . . Meitenes parasti spēlējas otrajā plauktā vai tur pat uz grīdas (paklāja) un kad izdomā spēlēties ar mīkstajām rotaļlietām, tad iekārtojas uz paklājiņa pie radiatora.

20180313130755-35525.jpg

Bērnus cenšos mācīt, ka spēlējamies ar vienām rotaļlietām, un ja gribam citas, tad šīs ir jāsakārto!
Mantas kārtojam 2 reizes dienā – pirms došanās gulēt.  vislielākā nekārtība parasti ir meiteņu istabā, kur meitenes arī guļ.  Uzskatu, ka jāguļ ir kārtīgā, sakārtotā istabā un pirms došanās guēt kārtojam mantas! Kārtojot mantas ar mammu kopā, meitenes zin, ka katrai mantai ir sava vieta un kaste. Lai būtu interesantāk esmu izveidojusi kasti ar vairākiem maziem nodalījumiem, kurā katrā liekam cita veida mantas. Manam 3gadniekam ļoti patīk šķirot – viņa piesakās uz šķirošanas kasti katru reiz, kad tā ir jākārto – tur vienā nodalījumā liekam, piemērma, Minjonu figūriņas, otrā – Paw Patrol sunīšu figūriņas, trešajā Pingvīnus utt... Šī kaste un kārtošana man ļoti patīk! Kad kārtošana notiek kopā ar tēti, tad visas mantas tiek samestas tuvākajā kastē.. nenoliedzami, man prieku sagādāja kādā vakarā dzirdētais, kad mans 3gadnieks aizrādīja tētim, ka viņš kārto nepareiz, jo Bārbijām ir vieta Bārbiju kastē, un Lego klučiem ir jābūt savā kastē!!

20180313130830-29153.jpg

Šobrīd bērniem ir pašiem pieejamas tik daudz rotaļlietu, cik abas arī vakarā var sakartot – vienas pašas, bez vecāku palīdzības! Es ļoti lepojos ar savām meitenēm, ka viņas var (protams, bieži arī negrib to darīt) sakārtot savas mantas pašas!
To kā ir izkārtotas rotaļlietas un kā mēs viņas kārtojam es izdomāju pati vadoties pēc tā, kā mani bērni uz to reaģē un kā viņi to pieņem. Atzīstos, ka nelasu nekādus Hēlas padomus vai Montesori gudrības.. Protams esmu šo to redzējusi Māmiņu kluba raidījumos un palasu reālu mammu pieredzi blogos, bet neuzskatu, ka kas der vienam, der arī citiem! Visa informācija ir noderīga, bet ir jāizvērtē vai tas der tev. Tādēļ manu bērnu rotaļu vide ir veidota esot komfortā man pašai ar sevi un bērniem, piemērota mūsu ikdienai..
Bērnam augot, uzskatu, ka rotaļu vide dabiski mainīsies līdz pati no sevis.. kad es redzēšu ka manām meitenēm ir nepieciešamas kādas izmaiņas, tad noteikti darīšu visu, lai palīdzētu un iekārtotu ērtu vidi brīvā laika pavadīšanai rotaļājoties, bet noteikti tagad neplānoju un nemeklēju idejas  kā to darīt!
Esam šeit un tagad! Mēs baudām rotaļāšanās prieku gan kopā, gan atsevišķi (jo kad meitenes rotaļājās abas kopā neprasot mammas klātbūtni – tas taču ir tik forši un mammai ir brīvs brīdis sev, mājas darbiem un enerģijas atjaunināšanai!) Un novēlam visām mammām un bērniem atrast un radīt savu īpašo un īsto rotaļāšanās vidi, kas sagādās prieku un daudz jauku brīžu!