Roku mazgāšana palīdz izvairīties no nopietnām saslimšanām

Roku mazgāšana palīdz izvairīties no nopietnām saslimšanām

30. Nov 2018, 15:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki bērniem ieliek turpmākās dzīves pamatvērtības, pamatprincipus un pamatnosacījumus, kurus uzskata par noderīgiem un pieņemamiem savā dzīvē. Bērni, lielāko daļu dzīves pieredzes, iegūst tieši atkārtojot to, ko ir redzējuši mājās, atdarinot vecākus. Tāpēc – atcerieties vecāki, ka tad, ja Jūs rūpēsieties par savu personīgo higiēnu un tīrajām rokām, to darīs arī Jūsu bērni.

Tātad, nekad nevar būt par daudz atgādinājumu, sevišķi šobrīd, kad apkārt ceļo tik daudz un dažādu vīrusu.

Kā vēsta Veselības inspekcijas speciālisti, roku higiēna ir būtiski svarīga un bieži vien noteicošā vairāku infekcijas slimību, it īpaši akūtu zarnu infekciju, profilaksē. Roku higiēna var palīdzēt izvairīties no tādām saslimšanām kā – A hepatīts, vīrusu meningīts, vīrusu un baktēriju izraisītas gremošanas trakta, elpceļu, ādas un gļotādas infekcijas.

Kas vēl svarīgi, ja runājam par roku higiēnu? Lai gan neviens to nav precīzi uzskaitījis, mēdz uzskatīt, ka pareiza roku mazgāšana varētu ik gadu glābt 1miljona cilvēku dzīvību visa pasaulē. Kāpēc? Jo rokas, tāpat kā cllvēka mati ir vietas, kurās visvairāk patīk uzturēties dažādiem mokroorganismiem.

Tāpēc, pievērsiet uzmanību tam, cik bieži Jūs mājās un ārpus tās rūpējaties par tīrām rokām un vai esat pareizas roku mazgāšanas pamatprincipus ierādījuši arī bērniem!

Rokas jānomazgā vienmēr:

  • Kad notiek darbība ar ēdienu – gatavojot, tāpat arī pirms ēšanas;
  • Obligāti – rokas jāmazgā pēc labierīcību apmeklējuma;
  • Ziemas laikā, būtiski – mazgāt rokas arī pēc klepošanas un šķaudīšanas;
  • Jebkādas publiskas vietas apmeklēšana – pēc tās – rokas jāmazgā;
  • Tāpat, ja mājās ir mazulītis, svarīgi, ka rokas tiek nomazgātas gan pirms, gan pēc aprūpes veikšanas.

Roku mazgāšana nav tikai to noskalošana. Ir ļoti svarīgi nomazgāt tās vietas, kurās sakrājas visvairāk dažādu mikroorganismu. Pirkstu starpas, plaukstu locītavas, tāpat jāparūpējas arī par nagu tīrību. Zem tiem var sakrāties ļoti daudz netīrumu.  Roku mazgāšanai izvēlies siltu ūdeni un ziepes. Jaa atrodies ārpus mājas, tad vari izlīdzēties arī ar mitrajām salvetēm, kuras noderēs gan dažādu virsmu tīrīšanai, gan roku un mutes noslaucīšanai.

Laikā, kad gaisa temperatūra noslīdz līdz 0 un zemāk, tad – ļoti svarīgi atcerēties, ka pēc roku mazgāšanas ir nepieciešams tās mitrināt, izvēloties piemērotu līdzekli, bet arī šeit, jāņem vērā būtiskas nianses.

  • Ja gaisa temperatūra ir zem 0 grādiem, nekādā gadījumā uz mazuļa ādas neuzklāj mitrinošu krēmu. Tajā esošais ūdens var veicināt nopietna apsaldējuma rašanos! Izvēlies BAROJOŠU!

Neaizmirsti dodoties ārpus mājas, ielikt somā Huggies® mitrās salvetes - Tavu roku tīrībai un mazuļa aprūpei!