Reiz izgudroja....

Reiz izgudroja....

02. Dec 2012, 16:37 aab aab

Ilgi domāju par to, bez kā mēs nevaram iztikt. Īstenībā jau bez daudz kā varētu dzīvot! Cilvēks ir tāda būtne, kas pielāgojas visiem apstākļiem. Tāpat kā kara laikā cilvēki pielāgojās bada un izmisuma apstākļiem, ēda kartupeļu mizas un dzīvoja bunkuros, tāpat arī mēs varētu pielāgoties, ja nebūtu elektrības, veļas mašīnas, telefonu un citu tehnikas brīnumu. Jo kā nekā bija laiks, kad tas vēl nebija izgudrots.

 

Ilgi domāju un nolēmu pastāstīt par Interneta nozīmi mūsu dzīvēs. Laikam jau tas ir tāpēc, ka šī tēma man nav sveša. Stāstīšu to, ko pati zinu, pat nemeklējot informāciju Internetā. Pie reizes pastāstīšu arī to, ko pati esmu skolas laikā izpētījusi (visas taču atceras tos mokošos zpd).

 

Tātad!

Kas īsti ir Internets un kā tas tapa. 

Pasaulē Internets ir pazīstams tikai pāris desmitus gadu. Vismaz tāds, kāds tas ir šodie. Ja skatamies uz pašiem pirmssākumiem (apm. 1970tie gadi), tad vaŗu pastāstīt par to, ka Internets sākumā tika izveidots kā sakaru tīkls ASV armijas vajadzībām ar nosaukumu Arpanet. Tā kā visi dati ir apjomīgi, tad šis projekts (atļaušos to nosaukt par projektu) lieliski atrisinātu datu sūtīšanas un apmaiņas problēmas starp armijas bāzēm un citām militārpersonām. Laika gaitā, redzot cik tas viss labi darbojas, radās ideja par to, ka šo tīklu varētu padarīt publisku. Sākumā Internets piedāvāja e-pasta funkcijas un dažādu datu apmaiņas funkcijas. Nebija nekādu mājas lapu, nebija nekādas grafikas. Viss notika tikai melnās lapās, kurās uz augšu virzijās rindiņas ar baltiem burtiem. Tik rakstīti dažādi kodi, kuri bija jāzina, lai veiktu kādas noteiktas darbības. Nu kurš to visu varēja iedomāties?! :)

 

Nu jau pagājušā gadsimta 90ajos gados, arī Latvijā sāka ienākt Internets. Protams, ka tas nebija tas, ko redzam šodien. Tikai izredzēti cilvēki tika pie atļaujas izmantot šo tīklu. E-pasts - tas bija sākums Latvijas Internetam. Ir pieļaujams, ka Neatkarības atgūšana palīdzēja ātrāk ieviest šo tehnoloģiju arī Latvijā. Laika gaitā piekļuve kļuva brīvāka un vairāk cilvēki varēja izmantot Interneta piedāvājumu. Pasaulē Internets bija kļuvis grafisks - attēli, krāsas, košas mājas lapas utt.

 

Tas, ko mēs atceramies no publiskā Interneta sākuma, ir daudzās Interneta kafejnīcas apm gadus 10 atpakaļ. Sākumā šo Internetu mājās varēja izmantot tikai retais - tas jau skaitījās ekskluzīvi! Parasti visi skrēja uz šīm Interneta kafejnīcām, kur tika pārbaudīti gan e-pasti, gan caurām naktīm spēlētas tīkla spēlītes (īpaši aktuāli tas bija zēniem).  

Interneta pieslēgumi lēnām sāka parādīties arvien vairāk un tie kļuva pieejami arī mājās, dzīvokļos. Cenas bija augstas, Interneta ātrums - lēns. Jau pāris gadu laikā arvien vairāk cilvēkiem Internets parādījās mājās. Cenas kļuva zemākas un ātrums lielāks.

 

Tie, kas domā, ka Latvijā Internets ir lēns, dārgs vai kā savādāk nepieejams, tad varu droši teikt (arī no pieredzes), ka ir valstis, kurās Internets tik tālu vēl nav attīstījies - ātrums ir lēns un maksa ir par datu apjomu. Tāds maksāšanas princips bija aktuāls Latvijā apm 4-5 gadus atpakaļ. 

 

Kāpēc mēs nevarētu iztikt bez Interneta?! Ir viens ļoti labs iemesls - mēs nevarētu katru dienu piekļūt Māmiņu Klubam! :) Noteikti šeit rindā varētu likt arī draugiem.lv un Facebook, un citus portālus. 

Lai gan laukos cilvēki mēdz atpūsties, tomēr telefonā arī ir Internets un tad mēs tikai sakam, ka mums Internets nav vajadzīgs :)

 

 

Aab

Piedalies konkursā "Reiz kāds izgudroja.."!

www.zilibrinumi.lv

Meklē bērnu zinātkāres centru

"Zili brīnumi"

t/c "Galleria Riga" sestajā stāvā!

20121115120705-29580.jpg

Uzzini vairāk www.galleriariga.lv!

02. Dec 2012, 22:15

Es arĪ grigēju rakstīt par internetu,jo tā ir mana atkarība.