Publicitāte vs privātums

Publicitāte vs privātums

07. Mar 2013, 09:17 aab aab

Labrīt!

 

Nesen pie Mājsaimnieču Olimpiādes jau minēju, ka personīgos foto gan nepublicēšu un vēlāk pastāsīšu kāpēc. Tad nu tagad tas brīdis ir klāt!

 

Jā, gribu parunāt par publicitāti un privātumu internetā.

Gan jau esat pamanījušas, ka blogos un rakstos, es nepubliskoju ne savas, ne sava bērna foto. Vismaz ne apzināti. Protams, ka netaisos pārmest kaut ko MK par to, ka ir manas bildes ar visu niku.

Iemesls ir pavisam vienkāršs - es to nevēlos. Nevēlos, jo esmu dzīvē jau saņēmusi pietiekami daudz pārmetumus par to, ka tur un tur esot  redzēta mana vai bērna bilde, par to, ka tur un tur esot bijuši mani komentāri, kuri kādam nav patikuši, par to, ka tas un tas, tur un tur... Draugiem.lv ir gana populārs portāls. Tur man ļoti patīk opcija, ka varam bildes parādīt kādam noteiktam cilvēku lokam. To arī izmantoju, jo ir bijuši laiki, kad cilvēki čeko (tieši tā arī varu teikt), spiego manu profilu, cerot tur ieraudzīt, ko jaunu, līdz ar to spriežot par manas ģimenes finansiālo stāvokli, ceļojumiem utt. Tāpat arī labāk neminu konkrētus vārdus, lai iesaistītās personas, nevar atšifrēt, kas un kā. Man nepatīk, ka citi lasa, tad beigās man ir jādod paskaidrojumi kāpēc kaut ko esmu kaut kur rakstījusi. Katrs jau saprot visu no sava skatu punkta. 

Nē, es neesmu pret publicitāti internetā, pret bilžu publiskošanu. Taču cenšos neafišēt sevi, labāk palieku nedaudz aizsegā. Man ir prieks skatīties kā bērni izaug, lasīt stāstus par citiem, par pasākumiem, svētkiem utt. 

Pamēģiniet ierakstīt Googlē savu niku - tur būs redzami visi foto, ko esat ievietojušas MK. Būtu ļoti jauki, ja būtu iespēja arī ielikt ķeksīti (tāds ir draugiem.lv), lai mūsu bildes nevarētu atrast meklētāji.

Noteikti kāda domā - nu tev ir paranoja. Nē, man nav paranoja, es tikai vēlos sargāt savu ģimeni un ģimenes laimi!

 

Aab

aab aab 07. Mar 2013, 18:41

manuprāt, katram, kas raksta komentārus, liek foto, raksta personīgas lietas, ir jārēķinās ar to, ka šī informācija var būt pieejama arī cietiem cilvēkiem. katrs izvēlas rakstīt vai nerakstīt. neviens nevienu nespiež un nepiespiež.

07. Mar 2013, 16:46

briesmas, ka googlē izmet visus manus rakstiņus! Esmu par to, lai manus rakstus un blogus var apskatīties tikai šeit reģistrētas mammas, nevis jebkurš cilvēks internetā! Plus vēl lai nevar lejuplādēt! vai kāds to varētu nokārtot?

aab aab 07. Mar 2013, 11:48 una_p

ja MK vēlētos, es pat varētu ko tādu uzņemties.

aab aab 07. Mar 2013, 11:31 una_p

es kā skolotāja daudz esmu stāstījusi skolēniem par drošību internetā. daudzi ir šokā, ka reāli viss, ko viņi dara, ir kā uz delnas!

aab aab 07. Mar 2013, 11:15 una_p

tieši tāpēc arī apzināti nevēlos te likt personīgos foto.

aab aab 07. Mar 2013, 10:56 una_p

nejag jau vienmēr to labo klikšķi un save picture as... ir arī citi veidi kā tikt pie bildes - piem prt scr...

aab aab 07. Mar 2013, 10:17 INGA_HARTIKA

piekritīšu pie tā, ka viss uzrakstītais nereti tiek bazūnēts pa visurieni!
man ļoti patika kā Kivičs savā grāmatā uzrakstīja par presi un cilvēkiem. Ja presē būs rakstīts virsraksts "Jānītis, iespējams, ir gejs!", tālāk tekstā būs "Jānītis tikai varbūt ir gejs", tad tauta izlasīs "Jānītis pavisam noteikti ir gejs!" 😃 it kā smieklīgi, bet tā nu realitātē ir.

aab aab 07. Mar 2013, 10:01 bebrs

pie mana nika atrada kaut kādu logo 😃 un tad vēl piedāvāja ķīniešu pakalpojumus, lai izveidotu logo 😃
jā, tavam nikam noteikti atrod zvēru ar zobiem 😃

aab aab 07. Mar 2013, 09:56 banderoso

bija laiks, kad tiešām liku pa virsu savu logo, bet tas jau paliek apgrūtinoši, salikt katrai bildei. tāpat jau var apgriezt bildes, visu ko izdarīt.

aab aab 07. Mar 2013, 09:51

paldies meitenes!
jā, Googlē var atrast visu, kas te ir publicēts. tas mazlietiņ biedē. esmu dzirdējusi, ka bērnu bildes izmanto citas sievietes, uzdodot par savām. protams, ka nevar jau prasīt, lai katrs, kurš mūs ir kaut kur nobildējis, bildes nekur nepubliskotu.
piem., savas bildes pēc Mājsaimnieču Olimpiādes, atradu katrā portālā, kur ir bildes no šī pasākuma. ir arī bilde ar manu bērnu. Bet es to tur neesmu likusi un nevaru reāli prasīt, lai tās tur nebūtu. es tikai varu nepubliskot bildes tā, lai nesasaistītu bērna bildi ar sevi.
diemžēl man ir šī rūgtā pieredze ar bildēm, komentāriem utt. man, piem., negribas, lai cilvēki no pagātnes, skatītos manas bildes.
latvieši ir ļoti skaudīga tauta. skumji, bet fakts.
un jā, tā čekošanās no dažādām vietām, ir tikai papildus bonuss sliktiem cilvēkiem.

princesemince princesemince 07. Mar 2013, 09:47 lauvinja

Vai arī, ko domās šie mazuļi, paaugoties un ieraugot savas mammas pusplikās bildes netā 😉

lauvinja lauvinja 07. Mar 2013, 09:40

Rūpīgi apdomāju, ko es publiskoju.

Reizēm aizdomājos par to kā jutīsies plikdupšainie mazuļi, kuru foto ir netā, kad būs kļuvuši par skolniekiem un jauniešiem......

Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK 07. Mar 2013, 09:33

Es piekrītu visam ko rakstīji. Tik diemžēl manā gadījumā apzinājos to jau par vēlu😉 Kad MK veica portāla uzlabojumus nevarēja neko saprast un forumā bija novembru māmiņu grupa , kurā aktīvi čalojām par savām lietām. Tad nu nolēmām uz laiku pāriet uz cāli slēgto foruma grupu. Tad nu atklājās cik daudz mūsu diskusiju ir lasījušas citas sievietes nemz neiesaistoties mūsu diskusijā. Kad prasījām bildes lai zinām ar ko runājam vairs tik aktīvi negribēja iesaistīties grupā. Vēl dīvaināk visas nepazīstamās vēlējās iegūt paroles inbox galerijai. Tāda sajūta vienīgais kas interesē apskatīt mūsu punčus un viss😤 Līdz ar to uz MK vairs nepārgājām . Jā par to ka ierakstot manu niku vai vārdu uzvardu google daudz interesanta var atrast😥

princesemince princesemince 07. Mar 2013, 09:24

Jā, ar visu šito (domājot - google) ir tā dīvaini. Piemēram, reiz meklēju info par kaut kāda augļa gatavību (tieši bildi), te izlec viena no MK mammām, kura bildē bērnu baro ar krūti. Vairs neatceros atslēgas vārdus, bet, ja godīgi, bija šoks.

aab aab 07. Mar 2013, 09:21 ulula

tieši tā. no lielā Tīmekļa neko nenoslēpsi! 😃