Prof. Dace Gardovska: ārsti savus bērnus vakcinē, jo slimnīcā pieredzējuši nevakcinēto nāves

Prof. Dace Gardovska: ārsti savus bērnus vakcinē, jo slimnīcā pieredzējuši nevakcinēto nāves

17. Sep 2013, 09:02 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Fragments no laikraksta "NRA" intervijas ar Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāju, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāju, LZA korespondētājlocekli, Dr.habil.med. profesori Daci Gardovsku 

Kādreiz dzirdam vecākus, kuri nevēlas, lai viņu bērns tiek vakcinēts, jo tas esot bīstami. Pirms kāda laika slimnīcā tika ievests 11 mēnešus vecs bērniņš, slims ar tuberkulozi.

– Jā, šis bērniņš nebija vakcinēts. Viņš diemžēl nomira. Mūsu valstī vakcinācijas līmenis ir pietiekami augsts, dažās sadaļās vakcinēti tiek 95% bērnu. Pie mums ar infekcijas slimībām masveidīgi nemirst bērni, bet mēs neredzam traģēdijas, kas skar daudzas pasaules valstis, kur infekcijas slimības nopļauj tūkstošiem bērnu. Daudziem noteikti šķiet, ka tas ir tāpēc, ka bērni ēd ķiplokus un elpo svaigu gaisu. Taču tas viss nav saistīts ar specifisko imunitāti. Ja cilvēks nav vakcinējies vai pārslimojis dabisku infekciju, specifiskās imunitātes pret slimību nav. Ja organisms ir spēcīgs, bērns var tāpat saslimt, reizēm vieglākā formā, tomēr tas neizslēdz smagas slimības formas iespēju un komplikāciju attīstību.

– Bet kā to cilvēkiem izstāstīt, lai viņi noticētu?

– Mēs, ārsti, komunicējam diezgan sausi, pamatojoties uz zinātniskiem terminiem, tādā valodā, ko cilvēki nespēj uztvert. Acīmredzot ir vajadzīga harismātiska persona, kurai, uzrunājot sabiedrību, cilvēki notic, neprasot argumentus. Bet pagaidām mēs ne vienmēr protam uzrunāt sabiedrību tā, lai mūsu argumenti atstātu iespaidu uz cilvēku ticību. Ārsti savus bērnus vakcinē, mūsu slimnīcā ir pārliecināti vakcinācijas atbalstītāji, kuri arī redz tos pacientus, kas šeit, slimnīcā, diemžēl nomirst nevakcinēti. Latvijā neesam redzējuši smagas blaknes no vakcinācijas. Taču viedokli izteikt – to gatavi darīt daudzi. Bet tad jājautā: kāda ir jūsu izglītība un pieredze, lai spriedelētu ar liela zinātāja ambīcijām? Piemēram, parādās raksts, ka bērni mirst pēc aknu bojājumiem, kurus izraisījusi vakcinācija. Neko tamlīdzīgu neesmu redzējusi, kaut strādāju slimnīcā vairāk nekā 35 gadus. Bet ir cilvēki, kas ieklausās šādos apgalvojumos, jo viņi grib ticēt brīnumiem. Viņi grib kaut ko alternatīvu!

 

Visu interviju lasi 17.09.2013 avīzē "NRA"