Pilnai laimei – atpūta Krētā 3.daļa

Pilnai laimei – atpūta Krētā 3.daļa

04. Jun 2013, 13:51 gucci123 gucci123

Darbojoties ar bērnu, vienalga, vai tā ir Latvija, vai Krēta, laiks paiet ātri. Un jau pēc 2 dienām mēs visi esam iegājuši tādā režīmā, it kā būtu te gadiem dzīvojuši:)

Tā kā laiks ir brīnišķīgs: dienā vidēji +25 grādi ēnā, saulē – pāri pa + 40 grādiem, bet naktī vidēji + 18 grādi, tad lielāko daļu Gustaviņa nomoda laika pavadījām svaigā gaisā. Kā jau rakstīju pirmās trīs dienas rīta cēliens pēc brokastīm pagāja pie jūras, bet pēcpusdienas cēliens pēc diendusas – pie kāda no 8 baseiniem.

1)      tā kā Gustaviņš ir maziņš, ir stingri limitēts laiks, kuru drīkst pavadīt saulē (pludmale, baseins vai citas aktivitātes). Tā kā Krētā saule ir diezgan spēcīga, šis limitētais laiks pirmās dienas nedrīkst pārsniegt 1 stundu, jo ādai ir jāpierod pie saules, jūras ūdens, sauļošanās krēma u.c. vides apstākļiem. Pēc stundas ir jātaisa pārtraukums, un to var pavadīt viesnīcas numuriņā vai citā vietā, kur tieši saules stari ir ierobežoti. Mūsu gadījumā tas bija rotaļu laukums, kas bija zem nojumes. Pēc pāris dienām šo limitēto laiku var pagarināt, bet mēs to pagarinājām tikai līdz 1,5 stundai, jo Gustaviņam vienkārši vienā un tai pašā vietā kļuva garlaicīgi.

2)      visticamāk nevienam no vecākiem tas nav jāatgādina, taču drošības labad uzrakstīšu, ka pludmalē vēlams nelietot ūdensnecaurlaidīgus pamperus, jo karstumā āda neelpo un var „iedzīvoties” ne tikai ādas problēmās, bet (īpaši puisīši) arī vēlāk potences problēmās. Bērnu obligāti vajag smērēt ar sauļošanās līdzekli, kuram SPF ir ne mazāks par 40 (mums bija 45), paši var izmantot ar SPF 25 vai atkarībā no savas ādas īpatnībām. Vakarā bērnu var nosmērēt ar Pantenola putām vai krēmu (lai nomierinātu saules kairinātu ādu). Cepure ar maliņām vai nadziņu bērnam ir obligāta un pašiem – ļoti vēlama. Saulesbrilles bērnam obligātas un pašiem arī, jo Krētā ir tik spilgta saule, kas var izdedzināt radzeni, kas ir neatgriezenisks acs bojājums un pasliktina redzes kvalitāti. Pludmales kurpītes bērnam obligātas, pašiem arī. Peldaproces vai peldveste bērnam obligāti ir nepieciešami.

20130604135032-71563.jpg

Jāatdzīstas, ka mani šokēja vāciešu attieksme pret saviem bērniem. Pirmkārt, bērni (pat tādi, kas knapi iemācījušies staigāt) netiek pludmalē vai baseinā vispār pieskatīti. Rezultātā manā acu priekšā viens bērns aizrijās un gandrīz noslīka, 1 salauza kāju, jo paslīdēja, kamēr vecāki mierīgi atpūtās uz sauļošanās krēsla. Otrkārt, bērniem netiek vilktas cepurītes, kas draud ar smagu saules vai karstuma dūrienu. Treškārt, reti kurš bērns tika smērēts ar sauļošanās krēmu un daudziem bērniem bija apdegumi un jau čulgas uz sejas un ķermeņa. Ceturtkārt, bērniem tiek vilkti mugurā gari, tumši peldkostīmi (kas nosedz pilnībā rokas un kājas) un apakšā vēl pameri, rezultātā bērnam ir karsti un viņš visu laiku kliedz un mēģina sev to drēbes gabalu noraut (šā iemesla dēļ es pat ar vienu māti „salecos”, jo nevarēju noskatīties, kā viņa moka savu bērnu un ar varu spīlē iekšā tajā apģērba gabalā!).

Un te nu man bija secinājums – tas, ka nācija (vācieši) ir pārtikuši un labi attīstīti, nebūt nenozīmē, ka cilvēki ir saprātīgi un kur nu vēl humāni pret saviem bērniem. Mūsu viesnīcā 80% bija vācieši, nedaudz holandieši, zviedri, poļi, spāņi, pavisam maz krievu un latvieši. Mēs ar vīru jutāmies kā vieni no jaunākajiem vecākiem, jo pārējiem varēja būt starp 40 un 50 gadiem, tātad, cilvēki ar dzīves pieredzi. Bet šo cilvēku attieksme pret bērniem bija vienkārši drausmīga, un mēs vēl te - Latvijā „cepjamies” par to, ka trūkst informācijas, ka ir atsevišķi vecāku nolaidības gadījumi utt., kur tajā viesnīcā tā bija ne tikai vecāku nolaidība, bet pat stulbums un neiejūtība augstākajā pakāpē. Lai gan bērnu baseins bija tikai30 cmdziļš (2-gadniekam līdz nabai), vienalga kādam no vecākiem visu laiku ir jābūt blakus, jo bērna taču var paslīdēt, nokrist un sasisties, aizrīties. Ja bērns iet uz slidkalniņu vai atrakciju kas atrodas baseinā, arī visu laiku jākontrolē, lai nekas slikts nenotiek, jo viņu kāds cits var pagrūst, viņš var nokrist utt.

Šie te paši noteikumi attiecas, protams, arī uz bērnu laukuma apmeklējumu:) Turklāt, Latvijā tā nav, bet Krētā gan pie baseina, gan citur bērniem paredzētās vietās ir norādīts, ka viesnīca neuzņemas atbildību par bērnu drošību, bet tā ir jāuzņemas vecākiem.

Atsevišķa tēma ir t.s. animatori jeb cilvēki, kas organizē izklaides bērniem vai tos pieskata. Arī mūsu viesnīcā bija 3 meitenes, kas pildīja šos uzdevumus. Dienas laikā viņas organizēja bērniem dažādas izklaides – praktiskās darbnīcas, kur zīmē, līmē utt., sejas apgleznošanu, pieskatīšanu un spēles (piemēram, kriketu, boulingu u.c.) uz rotaļu laukuma. Vakarā šīs trīs meitenes organizēja bērnu diskotēku, kur tika likta mūzika un viņas dejoja priekšā, rādot noteiktas kustības kontekstā ar dziesmas tekstu, ko bērniem vajadzēja atkārtot. Rezultātā, tas viss bija ļoti jautri un bērni priecīgi, bet vecāki bija skatītāji, kas mazos dejotājus uzmundrināja ar aplausiem. Arī Gustaviņš mēģināja vienu vakaru padejot, bet rezultātā dikti sakautrējās un sēdēja man klēpī skatītājos, sitot ritmā plaukstiņas:)  

Turpinājums sekos…:) Gucci123  

nosiguldas nosiguldas 04. Jun 2013, 16:22

Man jau liekas šausmīgi tas , kas minēts rakstā. Bet, kas attiecas uz vecumu, man arī ir pāri 40 un Katei ir 5 un ja godīgi es ar daudz uzmanīgāk izturos pret Kati, nekā pret lielajiem, kad viņi auga. 😃 U ja kas, būt mammai pēc 40 ir ļoti ok.

gucci123 gucci123 04. Jun 2013, 15:33 ligindra2

Malači👍 Ja ir iespēja izrauties, tas noteikti jādara. Uzskatu, ka katrs ceļojums mūs bagātina ne tikai ar jauniem iespaidiem, bet arī ar pieredzi!

gucci123 gucci123 04. Jun 2013, 15:27 ligindra2

Paldies😀 rakstam būs turpinājums. Gribu smalki aprakstīt visu ceļojumu un nianses, ja nu kāda ģimene sadomā braukt, būs kur pasmelties info!

gucci123 gucci123 04. Jun 2013, 15:19

Mani pēc būtības nepārsteidz tas, ka vecāki paliek aizvien vecāki - sasmējos, jo dīvaini skan! Es pati sev mazo "uzdāvināju" uz 30 gadu jubileju, jo ātrāk bērni manos plānos neietilpa - gribēju karjeru, dzīvesvietu, ceļot, tusēt u.c. extras, ko ar bērnu atļauties nevar. Taču mani pārsteidza (nepatīkami) attieksme pret bērniem, kas man likās galīgi šķērsām.

mamma27 mamma27 04. Jun 2013, 14:05

Jā, par to stulbību esmu arī es pamanījusi- it kā ir izglītība, vecums ,nauda ,bet prāta nav.