Pievērs uzmanību bērna uzvedībai, jo tā var liecināt par redzes problēmām!

25. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna uzvedība ir viens no faktoriem, kas var liecināt par bērna redzes problēmām, tāpēc svarīgi, lai vecāki to neatstātu nepamanītu un vērstos pie redzes speciālista.

Bērna redze attīstās līdz aptuveni 8-10 gadu vecumam

Bērna redzes attīstība noris pakāpeniski. “Bērnam piedzimstot, viņš vislabāk redz 20-25 cm attālumā, kas nozīmē, ka barošanas laikā ar krūti mazulis atrodas optimālā attālumā no māmiņas, lai viņu saskatītu,” teic OptiO optometriste Aiga Švede. Viņa norāda, ka bērnam līdz trīs mēnešu vecumam jau jāizveido acu kontakts ar savu māmiņu.

Bērnam augot, pakāpeniski attīstās arī viņa redze, tai pilnībā izveidojoties aptuveni 8 – 10 gadu vecumā. Speciāliste gan uzsver, ka uzmanība bērna redzes attīstībai jāpievērš visu šo laiku, jo bērns pats nav spējīgs pastāstīt, ka neredz, jo neapzinās, ka viņam var būt arī labāka redze.

Šī iemesla dēļ A. Švede mudina vecākus neignorēt bērna uzvedību, kas var būt viens no faktoriem, kas norāda uz redzes problēmām. Ja bērns slikti redz, viņš, iespējams:

  • Tuvu ekrānam skatīsies TV un rotaļlietas liks tuvu pie actiņām;
  • Berzēs actiņas;
  • Mēģinās izvairīties no uzdevumiem un darbu pildīšanas, ko nereti mēdz piedēvēt uzvedības problēmām, lai gan, patiesībā, bērnam ir slikta redze un viņš nespēj uzdevumus paveikt.

Regulāri jāveic redzes pārbaudes

OptiO optometriste Aiga Švede skaidro, ka redzes problēmas iespējams savlaicīgi konstatēt, regulāri pārbaudot, vai bērna redze attīstās atbilstoši bērna vecumam. Šim nolūkam valstī noteiktas trīs obligātās redzes pārbaudes bērniem, kas tiek apmaksātas no valsts līdzekļiem, ja pārbaude tiek veikta pie bērnu oftalmologa:

  • 12-24 mēnešu vecumā. Šīs pārbaudes laikā speciālists pārliecinās, vai bērnam ir pareizs redzes attīstības sākums;
  • 3 gadu vecumā, kad bērns jau spēj pats atbildēt uz jautājumiem un pastāstīt, kā redz, kā arī ir iespējams pēc reakcijas novērot bērna redzes problēmas;
  • 6-7 gadu vecumā, kad speciālists pārbauda, vai redze ir attīstījusies atbilstoši bērna vecumam.

A. Švede norāda, ka atbildība par bērnu redzes pārbaudi skolas vecumā gulstas uz vecāku pleciem, tāpēc ieteicams reizi gadā bērna redzi pārbaudīt, atgādinot, ka bērns pats, visticamāk, par redzes problēmām nesūdzēsies. Tāpat arī OptiO optometriste iesaka nelielu pārbaudi, kā vecāki paši var veikt bērna redzes eksprespārbaudi mājās: “Spēlējoties novērojiet, kā bērns reaģē, ja viņam tiek aizklāta viena actiņa un otra. Iespējams, bērnam šāda pārbaude nepatiks un viņš sāks grozīt galvu, liekties projām, taču īpaša vērība jāpievērš, ja šādi bērns rīkojas tikai vienas konkrētas actiņas gadījumā.” Optometriste teic, ka gadījumā, ja tiek novērota šāda reakcija, jāveic redzes pārbaude pie speciālista.

Katrs bērns piedzimst kā individualitāte un viņa redzes veidošanos ietekmē vairāki faktori, tostarp gan māmiņas uzturs grūtniecības laikā, gan ģenētika, gan arī ikdienas paradumi, un tas, ka redzes problēmas bijušas vecākiem, vēl nenozīmē, ka tās noteikti būs arī bērniem. Tiesa, ja ģimenē abiem vecākiem ir redzes problēmas, pastāv lielāka varbūtība, ka tās attīstīsies arī bērniem, tāpēc redzes pārbaudes jāveic regulāri. 

Viedierīču lietošana – ar mēru

Mūsdienās būtisku ietekmi uz bērna redzi atstāj arī viedierīču lietošanas paradumi. Tāpēc A. Švede atgādina, ka pie viedierīcēm pavadītais laiks jācenšas samazināt, kā arī jāievēro pauzes starp to lietošanu. Vislabāk paužu laikā atpūtināt acis, pavadot laiku laukā, jo novērots, ka bērniem, kuri pavada laiku ārpus telpām, tuvredzība veidojas retāk vai arī ir mazākas tuvredzības problēmas.

Viedierīču lietošanas optimālais laiks:

- Līdz 5 gadu vecumam ieteicams viedierīces neizmantot;

- 5-7 gadus veci bērni: līdz 30 minūtēm, ar pārtraukumu ik pēc 10 minūtēm;

- sākumskolas vecuma bērni: līdz stundai, ar pārtraukumiem ik pēc 20 minūtēm;

- bērni no 14 gadu vecuma – nepārtrauktas 2 stundas, ar 30 minūšu pauzi pēc šī laika.

Papildus atpūtas pauzēm, ieteicami arī regulāri acu vingrinājumi. Piemēram, mudināt bērnu pieiet pie loga un saskaitīt putniņus, automašīnas. Lieti noder arī acu bolīšana, cenšoties saskaitīt istabas stūrus vai ievērot, kurā stūrī apmeties zirneklītis.

Izvēloties brilles, jāņem vērā bērna viedoklis

Ja bērnam konstatētas redzes problēmas un ārsts izrakstījis brilles, tās obligāti jālieto, jo tas uzlabos bērna dzīves kvalitāti. Vienlaikus OptiO optometriste Aiga Švede norāda, ka briļļu izvēlē jāņem vērā paša bērna vēlmes, izvēloties bērnam tīkamāko briļļu ietvaru. “Ietvaram jābūt bērnam ērtam un funkcionālam, tam jāpatīk bērnam, jo tad bērns brilles arī lietos. Jāņem vērā, ka brilles nedrīkst arī būt par lielu,” uzsver speciāliste.

OptiO misija - būt viegli sasniedzamai optikai, kas spēj nodrošināt kvalitatīvu redzes korekciju visiem, kam tā nepieciešama. Šīs misijas ietvaros realizējam sociālās atbildības programmu, kuras mērķis ir pievērst īpašu uzmanību bērnu redzes aprūpei. Mēs ceram, ka šī programma veicinās savlaicīgu redzes problēmu atklāšanu bērniem, savukārt mūsu dāvinājums – bezmaksas brilles 55 € vērtībā būs lielisks atbalsts kvalitatīvai bērnu redzes korekcijai.

www.optio.lv