Pieskaries savam mazulim iespējami biežāk, jo pieskāriens - tā ir drošības sajūta

28. Nov 2018, 00:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs zinām, ka ikviena cilvēka dzīvē ir svarīgi pieskārieni - mums patīk, ja mums pieskarās. Un izņēmums nav arī mazulis, kuram mammas pieskārieni ir jo īpaši nozīmīgi. Tāpēc noskaidrosim, kā vispareizāk pieskarties savam bērniņam, lai viņam tas sagādātu tikai patīkamus brīžus, kā arī to, kā pareizi kopt mazuļa jutīgo ādu, kurai dāvājam savus maigos pieskārienus.

Pieskārieni nozīmē drošības sajūtu

Pieskāriens bērnam, jo sevišķi jaundzimušajam, ir drošības sajūta, jo pirms tam bērns deviņus mēnešus dzīvojis puncī, kur valdījušas robežas un kur bijis silti, tāpat arī mammas pieskārieni ir psihoemocionālā komponente, kas rada siltuma sajūtu un drošību. Šo iemeslu dēļ nepieciešams saviem bērniem pieskārienus dāvāt pēc iespējas biežāk.

Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Jana Parfjonova skaidro, ka pieskārieni ir svarīgi ne tikai bērnam, bet arī pieaugušajam, vēršot uzmanību, ka gadījumos, kad otrs mūs straujāk parauj vai arī spēcīgāk pieskaras, organisma muskuļiem rodas pretreakcija un tie saraujas. Savukārt reizēs, kad tiekam paslavēti, vai arī otrs mums pieskaras maigi, tas ir patīkami. Tas attiecināms gan uz pieaugušajiem, gan arī mazuļiem. Jana Parfjonova: “Ja lēnām pieskaramies bērna ķermeņa centram, tas viņam ir patīkami, bet, ja pieskaramies strauji, piedevām, bērns mūs pieskāriena laikā neredz, bērnam reflektoniski palielinās tonuss.”

Speciāliste rekomendē vakaros pēc vannošanas vai arī diendusas laikā censties vairāk pieskarties bērna ķermeņa centram, piemēram, nabai, vienlaikus arī ieteicams mazulim stāstīt, kura ir labā, kreisā roka un kāja, paveicot to kopīgi gan ar pieskārieniem, gan ar vārdiem.

Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Jana Parfjonova atgādina, ka vecāku kustībām jābūt lēnām, jo tiklīdz bērnam pieskarsimies straujāk, sagaidāma ir pretreakcija, kuras laikā mazulis sarausies.

Izvēlies pastaigām atbilstošu krēmu

Dāvājot mazulim pieskārienus, ir svarīgi arī pēc iespējas labāk parūpēties par bērniņa ādas labsajūtu. Īpaši liela nozīme tam ir ziemas un rudens periodā, kad laukā pastaigu laikā valda aukstums, bet iekštelpās bieži vien apkures dēļ gaiss ir sauss.

Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja, sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece stāsta, ka bērniem domātie krēmi dalās divās kategorijās un patlaban, kad laukā kļuvis aukstāks, bērna ādai pirms došanās laukā nedrīkst lietot mitrinošos krēmus, jo tie pievelk vēsumu. “Tam īpaši liela nozīme ir laikā, kad bērniņš vēl guļ ratos, jo, pirms iešanas laukā uzklājot uz bērna ādas mitrinošu krēmu, gadījumā, ja laukā gaisa temperatūra atdzisusi līdz mīnuss grādiem, bērna ādu var pat apsaldēt,” atgādina E. Svareniece. Tāpēc ziemas periodā pirms došanās laukā uz ādas, kura nav apsegta, tātad, uz sejas, ir nepieciešams uzklāt barojošu, treknu krēmu. Savukārt laikā, kad mājās ir apkure, iekštelpās var lietot speciāli bērniem domātos mitrinošos krēmus.

Svarīgi ir vecākiem sekot līdzi tam, kā mazuļa āda reaģē uz konkrēto krēmu. “Ja mamma uz bērna ādas ievēro sarkanus pleķus, pumpiņas vai sausas ādas pazīmes, ir svarīgi izvērtēt krēma lietošanu. Gadījumā, ja nav radusies pārliecība, ka pie ādas reakcijas ir vainojams konkrētais krēms, pēc pāris dienām to var atkārtoti uzklāt uz bērna ādiņas, lai fiksētu, vai problēmas atkārtojas,” iesaka bērnu māsa, norādot, ka tad, ja apsārtumi, pumpiņas vai sausa āda tiek novērota arī pēc atkārtotas lietošanas, izvēlētais krēms nebūs bērnam piemērots.