Pediatre: „Iespējamais aizcietējumu iemesls – piena maisījums”

Pediatre: „Iespējamais aizcietējumu iemesls – piena maisījums”

14. Apr 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Savu divus mēnešus veco meitiņu baroju gan ar krūts pienu, gan piena maisījumu. Tagad viņa mokās un raud, un nekādi nespēj pakakāt. Kad pārbaudīju autiņbiksītes, tajās bija mazs un ciets kunkucītis. Kā, lai viņai palīdzu,” vēlas uzzināt kāda Māmiņu Kluba lasītāja. 

Uz jautājumu atbild pediatre Jolanta Adītāja.

Jānoskaidro cēlonis! 

„Ierasti tas, ka mazulim vēders iziet retāk un ne katru dienu, ir pilnīgi normāli. Ja bērniņam ir resna zarna un pietiekama tās uzsūkšanās spēja, tad var būt arī tā, ka vēdera izeja viņam aizkavējas līdz pat nedēļai.

Manā praksē ir bijis gadījums, kad arī ar krūti barotam bērnam vēders iziet tikai reizi desmit dienās, un viņš jūtas labi,” stāsta Jolanta Adītāja.

Tomēr pediatre uzskata, ka šajā gadījumā, ja bērniņam ir vēdera izejas traucējumi, kas viņam rada diskomfortu, tā jau uzskatāma par problēmu, un ir būtiski saprast gan to, kāds ir tās iemesls, gan to, cik sen tā parādījusies!

„Tā kā šis mazulis tiek barots ar piemaisījumu, domāju, ka ir vērts noskaidrot, vai aizcietējumu cēlonis nav konkrētais mākslīgā piena maisījums.

Tāpat vecākiem iesaku pārliecināties par to, vai viņu bērniņam nav piena cukura vai arī govs olbaltuma nepanesība,” iesaka Jolanta Adītāja.

Kā mazulim atvieglot nepatīkamās sajūtas?

Pediatre stāsta, ka tādās situācijās kā šī, kad redzams, ka bērniņš mokās, var palīdzēt klasiskā vēdera masāža pulksteņrādītāja virzienā ap nabu, kā arī kājiņu piespiešana vēderiņam.

Tomēr ar to vien var arī nebūt līdzēts!

Vēl būtiski atcerēties, ka barojot mazuli mākslīgi – ar piemaisījumu – viņam paralēli ir jāpiedāvā padzerties! „Bērniņam var dot vai nu tīru ūdeni, vai īpašas tējiņas, kas speciāli paredzētas zīdaiņa vēdera komfortam. Tas varētu normalizēt viņa vēdera izeju.

Savukārt tad, ja māmiņai ir aizdomas, ka vēdera aizcietējumus veicina konkrētais piena maisījums, ar kuru viņa baro savu mazuli, līdzšinējo maisījumu var nomainīt pret citu.

Piemēram, šobrīd veikalos nopērkami arī speciāli piena maisījumi, kas īpaši paredzēti mazuļa vēdera komfortam ar probiotiķu piedevām un arī samazinātu laktozes daudzumu!

Tomēr jebkurā gadījumā māmiņai iesaku pakonsultēties ar bērna pediatru, kurš, pirmkārt, noteikts vēdera aizcietējumu cēloni un, otrkārt, ieteiks vispiemērotāko veidu, kā mazulim šajā situācijā palīdzēt,” iesaka Jolanta Adītāja.

Māmiņu Klubs

Vai arī tavam bērniņam mākslīgo piena maisījumu dēļ kādreiz ir bijušas problēmas ar vēdera izeju?