Pavasaris klāt: dzersim bērzu sulas

Pavasaris klāt: dzersim bērzu sulas

27. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērzu sulas ir viens no pavasara vēstnešiem, tāpēc brīdī,kad palicis siltāks,bet pavasara pumpuri vēl nav sākuši plaukt, laiks sākt tecināt bērzu sulas! Konsultē uztura speciāliste Inese Siksna.

Visdzidrākās bērzu sulas iespējams iegūt sulu tecināšanas sākumā. Taču ne tikai jāprot izvēlēties īsto bērzu, kurā urbt, ir jāprot to pareizi darīt, lai kokam nenodarītu pāri. Tāpat jāatceras, ka veselīgākās un organismam vislabākās ir tikko svaigi spiestas sulas, 3-4 h pēc tecināšanas sulas būtu jāizdzer. Šajā laikā sulā saglabājas visas aktīvās vielas, jo sula ir dzīva.No viena bērza pavasarī ir iespējams iegūt vidēji 200 litrus sulas. Taču, lai tā notiktu, nedrīkst pieļaut, lai urbuma vieta aizaugtu. 

Kāds ir bērzu sulu sastāvs?

Būtībā bērzu sulas darbojas gandrīz kā tāds enerģijas dzēriens, lai pamostos no grūtās ziemas tumšajiem mēnešiem. Sulas sastāvs atkarīgs no vietas jeb augsnes, kurā aug koks, un apstākļiem, kas ietekmē tā augšanu. Tas ir iemesls, kāpēc sulas sastāvs var variēt. 100ml bērzu sulas dod mums 3,5kcal, kas galvenokārt rodas sulā esošo cukuru dēļ.Bērzu sulas ir bagātas ar minerālvielām - visvairāk sulā ir kālija (120mg uz litru sulas) un kalcija (70mg uz litru sulas).

Daudziem pieaugušajiem bērzu sulu laiks beidzot ir brīdis, kad tie uzņem adekvātu šķidruma daudzumu, līdz ar to arī viņu organisms jūtas labāk un spēj labāk nodrošināt visus dzīvībai svarīgos procesus.

Cik daudz bērzu sulu dienā var izdzert?

Ja mazulis ir sācis ēst piebarojumu, tad varam dot arī padzerties bērzu sulas. Par bērzu sulu lietošanas uzsākšanas vecumu gan domas dalās, jo sulu ietekme uz veselību ir maz pētīta, tāpēc uztura speciāliste ieteiktu būt piesardzīgiem, līdzīgi kā ar jebkuru jaunu produktu. Ja bērnam jau ir novērotas kādas alerģijas, tad būtu jābūt ļoti uzmanīgiem lietojot uzturā bērzu sulas. Savukārt, ja bērnam piedāvājat bērzu sulas, tad tām noteikti būtu jābūt svaigām sulām. Raudzētās mazulim var radīt izteiktu vēdera pūšanos, vēdergraizes.

Pieaugušie bērzu sulām liek klāt cukuru, rozīnes, tomēr jāatceras, ka bērna zobiem salds nav tas veselīgākais. Šādos gadījumos bērzu sulas vairāk var būt kā gards padzēriens, kas papildina ar ūdeni uzņemto šķidrumu. 

Pieaugušais ar bērzu sulām varētu aizstāt visu dienā nepieciešamo šķidruma daudzumu, kas 2-3 litri. Bērnam attiecīgi nvajadzētu dot vairāk kā ierasti dodat viņam padzerties ūdeni vai tēju, jo kā zināms bērzu sulas palīdz mūsu asinīm attīrīties no liekajām vielām.

 Pirmajā reizē noteikti vairāk par tējkaroti dot nevajadzētu, lai novērotu organisma reakciju. Ja organisms pieņem bērzu sulas un ja ģimene dod priekšroku svaigi tecinātām bērzu sulām, tad tās var dzert, cik gribas.

Māmiņu Klubs 

Vai Tu jau esi nogaršojusi bērzu sulas šajā pavasarī?

Eksperts