Pateicoties D vitamīnam, tiek stabilizēta cilvēka imūnsistēma

14. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sen pagājuši tie laiki, kad D vitamīna trūkums organismā tika saistīts tikai ar rahīta draudiem un skeleta attīstības traucējumiem. Pētījumi apliecinājuši, ka šim vitamīnam piemīt daudz lielāka nozīme ikdienas dzīves kvalitātes nodrošināšanā, kā arī visa organisma imunitātes uzlabošanā.

Par imunitātes stiprināšanu jo īpaši svarīgi runāt saistībā ar šī brīža aktualitātēm pasaulē, jo pierādīts, ka optimāls D vitamīna līmenis organismā palīdz mazināt iespēju saslimt ar elpceļu un respiratorajām saslimšanām, kā arī samazināt slimošanas ilgumu un komplikāciju smagumu. “Ja D vitamīns asinīs ir pietiekamā līmenī, imunitāte strādās spēcīgāk nekā tad, ja tas būs tuvu kritiskajai robežai. Diemžēl mūsu platuma grādos dzīvojot D vitamīnu nav iespējams uzņemt pietiekamā daudzumā ne no dabiskās saules gaismas, ne ar pārtikas palīdzību, tāpēc tas jāuzņem papildus,” norāda zīmola LYL love your life® pārstāve Renāte Līdaka - Ziemane. “Lai pieaudzis cilvēks uzņemtu tikai uzturēšanai nepieciešamo dienas devu 2000 SV ar pārtiku, viņam vienā dienā būtu jāapēd apmēram 132 olu dzeltenumi vai jāizdzer 8 litri piena, vai jāapēd aptuveni 1,6 kg laša. Tad šī deva būtu sasniegta,” skaidro viņa.

Viņa arī skaidro, ka katra cilvēka organisma šūna satur D vitamīna receptoru, un ir pierādīts, ka D vitamīns nepieciešams visām šūnām. Līdz ar to, uzņemtais D vitamīns kompleksi iedarbojas uz visu organismu.

Zināms, ka D vitamīns ieņem nozīmīgu lomu skeleta stiprināšanā, palīdzot efektīvāk uzsūkties kalcijam. Kā arī tas palīdz cīnīties ar nogurumu, depresiju, uzlabo vispārējo pašsajūtu.

Dati liecina, ka līdz pat 85- 90% Latvijas iedzīvotāju D vitamīna līmenis ir nepietiekami augsts, tāpēc ieteicams to uzņemt papildus visa gada laikā, neatkarīgi no sezonas. Lai izvēlētos sev un savam bērnam vispiemērotāko dienas devu, ieteicams reizi pusgadā veikt asins analīzes, kas ļaus sekot līdzi D vitamīna līmeņa izmaiņām, nepieciešamības gadījumā arī palielinot vitamīna devu.

Šī gada pavasarī tika veikts vērienīgs pētījums, ko veica Latvijas zinātnieki, ar mērķi noteikt D3 vitamīna produktu spēju efektīvi, īsā lietošanas periodā paaugstināt kopējā D vitamīna līmeni cilvēkiem ar nepietiekamu un vidēji smagas pakāpes D vitamīna deficītu.

Pētījums tika dalīts divās daļās – in vitro un in vivo. Pirmajā pētījuma daļā tika salīdzinātas dažādas D vitamīna formas un to uzsūkšanās spēja 3 posmos- 30 minūtes, 3 h un 16 h pēc izsmidzināšanas.

Savukārt otrajā pētījuma daļā piedalījās vairāk kā 100 dalībnieki, kuri, sadalīti trīs grupās, trīsdesmit dienu garumā uzņēma LYLsunD3 un placebo produktus. Pētījumam sākoties un beidzoties, katram dalībniekam tika fiksēts kopējā D vitamīna līmenis asinīs.

Iegūtie rezultāti bija ļoti iepriecinoši. Piemēram, LYLsunD3 LYLmicro™ uzrādīja pat 4 reizes labākus dotumus kā citi D vitamīni uz ūdens un elļas bāzēm. Kā arī LYLsunD3 spēj paaugstināt D vitamīna līmeni asinīs vidēji par 132% tikai 30 dienu laikā. 100% pētījuma dalībnieku atzina, ka lietos LYLsunD3 atkārtoti un ieteiks to draugiem!

Runājot par ieteicamo  dienas devu, lai uzturētu organismā optimālu D vitamīna līmeni, pieaugušiem cilvēkiem tās ir 2000 starptautiskās vienības dienā, savukārt bērniem līdz 7 gadu vecumam - 600 vienības dienā. LYL love your life® pārstāve Renāte Līdaka - Ziemane arī atgādina, ka D vitamīnu bērniem ieteicams uzņemt jau no dzimšanas brīža. Tāpat arī īpaši svarīgi D vitamīnu papildus uzņemt arī topošajām un jaunajām māmiņām.

LYLsunD3 ir 100% dabisks D vitamīns, kas ir bagātināts ar saulaino apelsīnu garšu un dabisko saldinātāju ksilītu, kas rūpējas par zobu un mutes dobuma veselību. LYLsunD3 ir ērti un arī droši lietojams! Tikai viens spreja pūtiens uz vaiga iekšpuses vai zem mēles un nepieciešamā dienas deva ir uzņemta!

Produktu klāstā ir pieejami 3 dažādi vitamīna veidi:

  • LYLsunD3 KID- bērniem no 1 līdz 7 gadu vecumam, droša profilaktiska D vitamīna līmeņa uzturēšanai;
  • LYLsunD3 2000 SV- mammām un tētiem, kuriem D vitamīna līmenis ir pietiekams un nepieciešams to tikai uzturēt;
  • LYLsunD3 4000 SV- palīgs tiem, kuri jau ir saskārušies ar D vitamīna līmeņa nepietiekamību vai deficītu.