Parūpējies par drošību pirms svētkiem

Parūpējies par drošību pirms svētkiem

17. Dec 2018, 03:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan bērnu traumatisms ir problēma, ar ko vecākiem un ārstiem ir jāsaskaras ik dienas, vecāki ir tie, kas šo tikšanās reižu skaitu var samazināt līdz minimumam, pievēršos pietiekoši daudz uzmanības bērnu drošībai. Kas ir svarīgākais ziemas sezonā un pirms svētkiem, Māmiņu kluba Online lekcijās stāstīja Roberts Fūrmanis – anesteziologs, reanimatologs, NMPD ārsta speciālista brigādes ārsts. 

“Ne visiem vecākiem ir pietiekami liela izpratne par to, cik drošs ir viņu mājoklis. Bieži šī neuzmanība noved pie traģēdijas – jāārstējas, jābrauc uz slimnīcu un ir smags stāvoklis.”

Jebkurai traumai ir sezonāls raksturs. Visu cauru gadu, sevišķi ziemas periodā – dažādi applaucējumi, apdegumi – karsti šķidrumi un priekšmeti novietoti vietās, kur bērns tos var aizsniegt vai neapzināti ar tiem  saskarties un iegūt kādu bīstamu traumu. 

•    Vecākiem ir jāsaprot, ka apdegumi bērniem ir daudz smagāki, nekā pieaugušajam. 

Gada aukstajā laikā bērns vairāk laika pavada iekštelpās, tāpēc – palielinās arī to traumu skaits, kas iegūtas dažādu kritienu rezultātā. No krēsliem, galda, kā arī tiekot pie dažādiem bīstamiem – asiem, smagiem priekšmetiem.  

Jaunajām māmiņām – īpaši jādomā vai mirklī, kad viņa aprūpē mazulīti, būtu jāņem rokās mobilais tālrunis vai  karstas kafijas vai tējas krūzes. Pirmkārt, tas samazina uzmanību bērnam, otrkārt – šie priekšmeti var uzkrist bērnam, vai nejauši var tikt izliets karsts šķidrums, kā arī – ja pēkšņi telefons iezvanās vai krīt ārā no rokām.. vai esat pārliecinātas, ka noturēsiet arī mazulīti? 

Nedrīkst aizmirst par laikapstākļiem un došanos uz ielas. Mēs nekad nevaram zināt, kurā brīdī bērniņš var paslīdēt un nokrist. Tāpat, jāsaprot, ka kritieni uz slidenām ietvēm un ledus var beigties gan ar vienkāršu sasitumu, gan nopietnu traumu, lūzumu, kas rezultējas ar slimnīcas un mediķu apmeklējumu.

Ņemot vērā laikapstākļus, jāapzinās, kaziemas laikā mazi bērni ļoti ātri pārkarst, tāpēc, svarīgs bērna drošības aspekts ir arī ziemas apstākļiem piemērota apģērba izvēle. Tātad – ne pārāk biezi, lai nepārkarst un otrādi – pārāk plāns apģērbs var veicināt saslimšanu vai saaukstēšanos. 

Kam pievērst uzmanību svētku laikā? 


Mājas iekārtojumam un svētku dekorācijām.  

Vēl, tieši pirms svētkiem, pievēršam uzmanību dažādiem svētku dekoriem, eglītei, spuldzītēm un citām lietām, kuru galvenais mērķis ir radīt svētkus un mūs iepriecināt, tomēr, ikdienā – nenostiprināta eglīte vai nenosegti elektrības vadi var radīt bīstamas traumas. 

To pašu varam attiecināt arī uz svētku galdiem un to klājumu. Nevajadzētu pieļaut iespēju, ka mazajam ir iespēja uzrāpties uz krēsla, kas tālāk atbrīvo ceļu jau uz galda virsmu. Tāpat – vai varat iedomāties, ka mazulis pieķeroties pie galdauta uzrauj to sev virsū? Un ja uz galda stāv degošas sveces vai karsta dzēriena krūze? 

Bērniem ir milzu motivācija un vēlme iegūt kāroto, tāpēc – ja atstāti nepieskatīti vai kaut uz mirkli no tiem novērsts skatiens, bērns var negribot nodarīt pāri pats sev un savainoties. 

Ziemassvētku dāvanas – pārdomātas un drošas. 

Ne vienmēr dāvinātāji seko līdzi tam vai izvēlētā dāvana ir bērnam piemērota. Skaists iepakojums, košas krāsas, ja vēl skanoša vai dziedoša. Tik maz prieka vajag mazajiem. 

Bet vienmēr atcerieties – rotaļlietas var kļūt īpaši bīstamas, ja tām ir 

  • Nenostiprināta bateriju daļa.
  • Pārāk mazas, vecumam nepiemērotas detaļas
  • Asas malas, stūri 
  • Atdalāmas detaļas – atceramies, mazajiem – DUPLO, lielajiem – varam piedāvāt arī klasiskos LEGO klucīšus. 

Baterijas norīšana ir bērna dzīvībai ļoti bīstama. Tām vienmēr ir jābūt pasargātām aiz skrūves! 


Un atcerieties – ja nepieciešama ārsta konsultācija – saslimšanas, iesnu vai kādas vīrusa infekcijas gadījumā, kontrolējam temperatūru, dodamies pie ģimenes ārsta, jo nav nepieciešamības saukt Neatliekamo medicīnisko palīdzību,

 Kādos gadījumos nevilcināties un zvanīt 113? 

  • ja bērns ir guvis galvas traumu, 
  • apdegumu lielāku par viņa plaukstu, 
  • dažādi lūzumi vai 
  • nopietna saindēšanās

Tāpat, sauksim Neatliekamo medicīnisko palīdzību tad, ja bērniņš būs nerunīgs, apātisks, uzņems mazāk šķidruma, nekā patērē.

!Atcerieties! Ja plānojat svētku laikā iegādāties pirotehniku, glabājiet to bērniem nepieejamā vietā un pastāstiet vecākajiem bērniem par bīstamību. 


Lai droši svētki, kopā ar autiņbiksītēm-biksītēm – Huggies®-Pants - lielāka kustību brīvība un drošība pret noplūdēm!