Paipalu olas bērna uzturā: kad un kā piedāvāt?

Paipalu olas bērna uzturā: kad un kā piedāvāt?

08. Apr 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tik mazas, bet reizē arī tik vērtīgas. Tā varētu teikt par paipalu olām.

No kāda vecuma mazuļa uzturā var iekļaut paipalu olas un ko mazulis iegūst no to ēšanas? To uzzini, lasot tālāk!

Mazā paipalu ola, kas sver vien 10-15 gramus, ir bagāta ar daudzām vērtīgām vielām. 

  • Tās satur A, B1, B2, B6, B9 un D vitamīnus. Turklāt paipalu olās vairums no šiem vitamīniem ir divas reizes lielākā apjomā nekā vistu olās.
  • Paipalu olas satur kalciju, nātriju, magniju, mangānu un vēl daudz citu vērtīgu vielu. Starp citu, pēc kālija, fosfora un dzelzs daudzuma paipalu ola ir piecas reizes vērtīgāka par vistas olu!

Paipalu olās ir daudz vērtīga, tāpēc ārsti tās iesaka lietot anēmijas, redzes, nervu sistēmas problēmu, gremošanas traucējumu, osteoporozes gadījumos. Paipalu olas arī uzlabo atmiņu un reakciju. Tiesa, jāuzsver, ka ir krietni pārspīlēta paipalu olu hipoalerģenitāte. Jā, salīdzinot ar visu olām, paipalu olas patiešām retāk izraisa alerģiskas reakcijas, taču tās netiek izslēgtas pilnībā.

Pirmo reizi mazulim piedāvāt nedaudz paipalu olas dzeltenumu var 6 mēnešu vecumā. Ieteicams dot olas dzeltenumu nogaršot dienas pirmajā pusē, lai turpmākajā dienas daļā varētu novērot bērniņa reakciju uz jauno produktu. Ja nekādas reakcijas netiek novērotas, paipalu olas dzeltenumus mazuļa ēdienkartē var iekļaut arī turpmāk, pakāpeniski palielinot to daudzumu. Olu kopā ar baltumu mazajam var piedāvāt no gada vecuma.

Atceries, ka bērnam nekādā gadījumā nedrīkst dot jēlas olas!