Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: 2015 gads: vairāk bērnu, lielāks ģimenes pabalsts

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: 2015 gads: vairāk bērnu, lielāks ģimenes pabalsts

06. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Būtiskākie jaunumi šogad sociālajā jomā skar tieši ģimenes ar diviem un vairāk bērnu – no šā gada atjaunota ģimenes valsts pabalsta noteikšana atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Lielākus pabalstus beidzot saņems arī černobilieši. Tāpat sociālās apdrošināšanas pabalstiem vairs nebūs ierobežojumu – tas priecē lielāku algu saņēmējus, taču raisa arī pārdomas par veidu, kā valstī novēršam sociālo nevienlīdzību.

Labklājības ministrijā (LM) skaidro, ka ģimenes valsts pabalsta apmērs būs noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Par pirmo bērnu tas saglabājas 11,38 eiro mēnesī, par otro bērnu ģimenē pabalsts būs 22,76 eiro (divas reizes lielāks), par trešo un nākamajiem bērniem – 34,14 eiro jeb trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē. Ģimenes valsts pabalstu piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu vecumā no gada līdz 15 gadiem, vai par vecāku bērnu, kurš turpina mācības, nesaņemot stipendiju. Par bērnu līdz gada vecumam šo pabalstu nepiešķir, taču bērnu skaitā iekļauj visus bērnus, kuri audzināti ģimenē, arī tos, kuri jau sasnieguši pilngadību. Proti, ja vecākais bērns jau ir vecāks par 19 gadiem, viņš būs kā pirmais bērns ģimenē, par kuru pabalstu nemaksā, bet nākamais bērns kā otrais saņems jau divreiz lielāku pabalstu.

Labi jaunumi ir ģimenēm, kurās ir bērni ar celiakiju – glutēna nepanesamības izraisīta autoimūna slimību. Valsts atbalstu izmaksās arī bērniem ar celiakiju, kuriem ir noteikta invaliditāte, kā arī tiem, kuri pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs un nav vecāki par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāki par 24 gadiem. Līdz šim valsts atbalstu saņēma tikai tie bērni, kuriem bija noteikta invaliditāte, taču, kā norāda LM speciāliste Marika Kupče, bērniem, kuriem invaliditāte noteikta citu iemeslu dēļ, bet ir arī celiakija, ir nepieciešamība pēc speciālas pārtikas, kuras iegādei arī ir paredzēts valsts atbalsts – 106,72 eiro mēnesī. Lai saņemtu atbalstu, ne retāk kā reizi divos gados bērnam jāapmeklē gastroenterelogs.

Valsts sociālais pabalsts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm šogad pieaug no 85,37 līdz 100 eiro. Līdz 2015. gada 31. martam piešķirtie valsts sociālie pabalsti tiks pārrēķināti un izmaksāti līdz 30. aprīlim.

LM šogad arī plāno ieviest sociālās rehabilitācijas pakalpojumu (psihosociālu atbalstu) vardarbībā cietušiem pieaugušiem cilvēkiem un arī vardarbības veicējiem. Tas nepieciešams, lai sniegtu atbalstu gadījumos, kad ģimenē notiek vardarbība.

2015. gadā trūcīgie cilvēki bez maksas varēs saņemt trīs veidu pakas jeb komplektus – pārtikas preču komplektu, individuālo mācību piederumu komplektu un higiēnas un saimniecības preču komplektu. Palīdzību izdalīs biedrības, nodibinājumi, reliģiskas organizācijas un pašvaldības, kuras atlasīs Sabiedrības integrācijas fonds.

2015. gadā slimības, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstus, kā arī bezdarbnieku pabalstu izmaksās bez līdz šim noteiktajiem ierobežojumiem. Daļai cilvēku līdz ar to pieaugs pabalstu apmērs, jo tos pilnībā izmaksās atbilstoši cilvēku veiktajām sociālajām iemaksām. Taču no šā gada ir atjaunoti sociālo iemaksu griesti, kas zināmā mērā regulēs pabalstu apmēru, jo to aprēķinās ne no visas algas, bet līdz noteiktai robežai, no kuras veiktas sociālās iemaksas. Sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālais apmērs šogad ir 48 600 eiro.

No 1. janvāra ir samazināta pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā – no 13,52 uz 10 eiro, tāpat arī pacienta līdzmaksājums par visām valsts apmaksātajām operācijām – no 42,69 uz 31 eiro.

***

2015. gads

Ģimenes valsts pabalsts

• Ģimene ar diviem bērniem

11,38 eiro par pirmo bērnu

22,76 eiro par otro bērnu

• Ģimene ar trim bērniem

11,38 eiro par pirmo bērnu

22,76 eiro par otro bērnu

34,14 eiro par trešo bērnu

• Ģimene ar četriem bērniem

11,38 eiro par pirmo bērnu

22,76 eiro par otro bērnu

34,14 eiro par trešo bērnu un

34,14 eiro par ceturto bērnu

Avots: Neatkarīgā

Inga Paparde 

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai