Misija: uzvarēt utis!

Misija: uzvarēt utis!

23. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viennozīmīgi, utu parādīšanās kādam no ģimenes locekļiem nav nekas patīkams, tāpēc ar utīm, vai mediciniskos terminos runājot, pedikulozi, jācīnas. Ko darīt, lai atbrīvotu galvu no parazītiem?

No tautas medicīnas metodēm pati izplatītākā ir vazelīna, majonēzes, olīveļļas izmantošana, bet šo produktu efektivitāte nav pierādīta, un atbrīvošanās no parazītiem aizņems krietni ilgāku laiku.

Tāpēc izeja ir viena - jādodas uz aptieku pēc zālēm.

"Visbiežāk ārsti iesaka lietot šampūnus, gēlus, aerosolos vai šķīdumus cīņā ar utīm. Ir līdzekļi, kas aptiekās nopērkami bez receptēm, bet ir arī tādi, kuru iegādei nepieciešama ārsta izrakstīta recepte",  - stāsta pediatre Gerda Lielause.

Sākot izmantot kādu līdzekli, jābūt gataviem, ka nieze nepazudīs uzreiz - tam var būt nepieciešamas vairākas dienas. Tāpat svarīgi būtu sekot līdzi ārsta norādījumiem un preparāta instrukcijām, jo dažu līdzekļu pārmērīga lietošana var vairāk kaitēt, kā sniegt vēlamo rezultātu.

Pēc ārstēšanās pediatrs ieteiks izķemmēt matus no utu pārpalikumiem ar smalku ķemmīti vai matu suku.

Pēc 7 - 10 dienām ārstēšanās kurss jāatkārto, lai iznīcinātu utis un gnīdas, kas varētu būt izšķīlušās pēc pirmreizējās matu apstrādes.

Tā kā utis ļoti ātri pārvietojas no cilvēka uz cilvēku, tad pārējiem ģimenes locekļiem jāveic profilaktiskie pasākumi, lai izvairītos no atkārtotas tikšanas pie utīm.

Kā pasargāt pārējos no utīm? Iesaka pediatre Gerda Lielause!

- Izmazgā gultas veļu  un apģērbu, kas lietots utu saķeršanas laikā augstā temperatūrā veļasmašīnā (50-60 grādi)

- Gultasveļu, apģērbu, rotaļlietas, kuras nevar mazgāt, būtu jāiztīra ķīmiski un jānodrošina to vēdināšana apmēram 2 nedēļu garumā svaigā gaisā

- Iztīri ar putekļu sūcēju visus paklājus un mīkstās mēbeles - gan mājā, gan mašīnā

- Izmazgā visas ķemmes, matu gumijas, matu lentas, galvassegas, cepures - spirta šķīdumā vai medicīniskā šampūnā

Lai cik ilgi turpinātos cīņa ar utīm, noteikti runā par to arī ar bērnu, paskaidro, kas ir utis, un kāpēc tā ir atgadījies. Bērnam jāsaprot, ka tā nav viņa vaina un utis viņu nepadara "netīru".

Pacietību piemērotāko līdzekļu izvēlē un ārstēšanā, lai izdodas ievērot visus ārsta norādījumus, un tad arī izdosies tikt galā ar utīm!

Māmiņu Klubs

Hedrin® ONCE - Izsmidzināms gels

Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels ir šķidrs gels viegli izsmidzināmā veidā.

Ērti lietojamais izsmidzinātājs noklāj galvu un matus ar šķidro gelu arī grūtāk pieejamās vietās. Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels efektīvi  iznīcina galvas utis un gnīdas.

Tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot. Satur PenetrolTM, kas veicina gela iesūkšanos oliņās, lai tās efektīvāk iznīcinātu. Gelu var lietot cik bieži vien nepieciešams, jo neveidojas utu rezistence pret preparātu.  

Kā lietot Hedrin® ONCE?

  • Apklājiet plecus ar dvieli.
  • SAKRATIET PUDELI PIRMS KATRAS LIETOŠANAS REIZES.
  • SAUSUS matus vienmērīgi pārklājiet ar pietiekamu gela daudzumu no 10 cm attāluma, pārliecinieties, ka galvas āda un mati ir pilnībā pārklāti un PIESĀTINĀTI.
  • Parūpējieties, lai gels netiktu uzsmidzināts acīm vai sejai un ieelpots.
  • Ar pirkstiem vai piemērotu ķemmi iestrādājiet gelu matos, lai tie būtu vienmērīgi noklāti no matu saknēm līdz galiem.
  • Nogaidiet vismaz 15 minūtes (vai ilgāk, ja tā ērtāk).
  • Uzklājiet šampūnu tieši uz apstrādātajiem matiem, tos nesamitrinot, rūpīgi izmazgājiet un izskalojiet ar ūdeni. Atkārtojiet to vēlreiz, tad uzklājiet kondicionieri, izskalojiet un izžāvējiet matus. Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels satur pretputu sastāvdaļas, tādēļ šampūns neputosies. Ja nepieciešams, atkārtojiet visu procedūru un atcerieties, ka šampūns jāklāj uz sausiem matiem.  

 

Hedrin®- Šķidrais gels galvas utu un gnīdu iznīcināšanai

Paredzēts pieaugušajiem un bērniem no 6 mēnešu vecuma.
Hedrin® šķīdums satur 4% dimetikona.
Dimetikons nav ķīmiska inde, tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot. 
Pārējās sastāvdaļas ir ciklometikons 5. Ciklometikons 5 ir nesējviela, kas pēc uzklāšanas iztvaiko, tādējādi aiz sevis atstājot tikai dimetikonu, kas iznīcina utis.

Kā lietot Hedrin®?

  • Ar pietiekami lielu šķīduma daudzumu apstrādājiet SAUSUS matus tā, lai pilnībā būtu noklāti mati un galvas āda.
  • Ar pirkstiem vai parastu ķemmi vienmērīgi iestrādājiet šķīdumu matos virzienā no saknēm līdz pat galiem.
  • Pēc uzklāšanas vienu stundu atstājiet matus apstrādātus ar šķīdumu
  • Izmazgājiet matus ar parastu šampūnu, pamatīgi izskalojiet ar ūdeni un izžāvējiet.
  • Svarīgi ar Hedrin® šķīdumu matus vēlreiz apstrādāt pēc septiņām dienām, lai iznīcinātu arī tās utis, kas, iespējams, ir izšķīlušās pēc pirmās apstrādes. Ja to neizdara, invāzija var atsākties.