Mazais nav lielais: Māmiņu kongresā 24.novembrī

Mazais nav lielais: Māmiņu kongresā 24.novembrī

23. Oct 2018, 15:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sasniedzot 1 gada vecumu, mazulis ir pietiekami paaudzies, lai teorētiski varētu sākt ēst visu pārtikas grupu produktus. Taču pāreja uz pilna spektra ēdienkarti jāveic gudri un pamazām. Tomēr daudz vieglāk un ātrāk ir ēdināt bērnu ar to, kas tiek gatavots pārējai ģimenei, turklāt vecākiem trūkst zināšanu par to, kas maza bērna organismam nepieciešams. Tāpēc vecākus izglītojošās kampaņas “Mazais nav lielais” ietvaros, piedaloties pediatrei un uztura speciālistei, 24. novembrī “Māmiņu Kongresā” notiks diskusija par 1–3 gadus vecu bērnu uztura paradumiem un meistarklases veselīgu maltīšu pagatavošanā Lauras Grēviņas vadībā.

Salīdzinot ar pieaugušajiem, bērniem ir citas uztura vajadzības: maza bērna kuņģis ir piecreiz mazāks nekā pieaugušajam, savukārt nepieciešamo uzturvielu daudzums – līdz pat septiņām reizēm lielāks. Uz kilogramu ķermeņa svara mazam bērnam nepieciešams piecreiz vairāk dzelzs, četrreiz vairāk kalcija, septiņreiz vairāk D vitamīna un trīsreiz vairāk svarīgo taukskābju nekā pieaugušajam. Turklāt īpaša uzmanība jāpievērš piemērotam olbaltumvielu daudzumam. Nepareizs uzturs bērna pirmajos dzīves gados būtiski ietekmē veselību nākotnē: tas var veidot vāju imunitāti, veicināt aptaukošanos, vielmaiņas problēmas un dažādas hroniskas slimības, palielināt alerģiju risku.


 

Aptamil3 pētījums “Vecāku aptauja par 1–3 gadus vecu bērnu uztura paradumiem” uzrāda satraucošu tendenci – liela daļa jauno vecāku nemaz nezina, kā tad īsti bērnam būtu jāēd. Teju 70% vecāku Latvijā pilnībā pārtrauc gatavot pielāgotu uzturu, bērnam sasniedzot 1–1,5 gada vecumu. Bez tam 42% vecāku kļūdaini uzskata, ka mazuļi 1–3 gadu vecumā var ēst visu to pašu, ko pieaugušie. Vecāki nereti arī maldās, uzskatot kādu produktu par veselīgu, kaut patiesībā tajā atrodamās uzturvielas nav bērnam piemērotas. Tā, piemēram, teju trešdaļa bērnu regulāri dzer sulas no pakām, un gandrīz puse – jogurta dzērienus ar piedevām.

Tāpēc kampaņas “Mazais nav lielais” eksperti 24.novembrī viesosies “Māmiņu Kongresā”, kur lekcijā/diskusijā par 1–3 gadus vecu bērnu uztura paradumiem un pilnvērtīga uztura principiem stāstīs par bērnam nepieciešamo uzturvielu daudzumu un sniegs praktiskus padomus par vērtīgas uzturvielas saturošiem produktiem un mazulim nepieciešamajām devām.

Veselīgs un mazulim piemērots uzturs var būt pat ļoti garšīgs, ja vien to prot pagatavot. Tāpat ir gana daudz iespēju veselīgu, bērna uztura vajadzībām atbilstošu ēdienu pagatavot ātri un vienkārši. Tāpēc “Māmiņu Kongresa” otrajā daļā notiks praktiska ēdiena gatavošanas nodarbība ģimenes bloga “Viens + Viens” autores Lauras Grēviņas vadībā. Šajā meistarklasē būs iespēja apgūt jaunas iemaņas mazulim piemērotas vakariņu maltītes pagatavošanā, īpaši pievēršot uzmanību tam, lai receptēs būtu iekļauts 1–3 gadus veca bērna attīstībai nepieciešamais uzturvielu daudzums.

Lai veicinātu vecāku izpratni un atgādinātu par piemērotu uzturu mazuļiem pēc viena gada vecuma, Aptamil3 sadarbībā ar ekspertiem uzsācis izglītojošu kampaņu vecākiem “Mazais nav lielais”. Kampaņas laikā plānots ne tikai izglītot vecākus par mazu bērnu uztura principiem, bet arī dalīties ar praktiskām receptēm ēdiena gatavošanas meistarklasēs Lauras Grēviņas vadībā, kur māmiņas mācīsies gatavot savam mazulim piemērotu maltīti.

“Māmiņu Kongress” notiks 24. novembrī viesnīcā “Lielupe” Bulduru prospektā 64/68, Jūrmalā. Vecāku nodarbība – ekspertu lekcija un Lauras Grēviņas ēdiena gatavošanas meistarklase – notiks “Mellužu zālē” pl. 15.00 – 17.30.

Vairāk informācijas par piemērotu uzturu mazulim pēc viena gada vecuma: www.aptaclub.l