Mammu, es jau varu! Ejam ārā spēlēties!

Mammu, es jau varu! Ejam ārā spēlēties!

12. Jun 2018, 06:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja smilšukaste un ratu pastaigas vairs nav aktuālas un mazais aktīvists grib darīt ko vairāk, ir forši, ja pa rokai vai kaut kur galvā ir aizķērusies kāda ideja, kas ļauj izklaidēties kopā ar bērnu. Jāpiebilst, tālāk nesekos ieteikumi rotaļām, kuras varat ierādīt mazulim un paši kaut kur maliņā lasīt grāmatas vai pļāpāt ar draugiem, rotaļas, prasa iesaisti un patiesībā, tas ir pats labākais. Jo tad, kad Jūsu bērns no prieka spiegs un pēc kopīgajām rotaļām būs gatavs doties gulēt labprātīgi, Jūs katru dienu pirms miega, labprāt ar viņu kopā kaut ko padarīsiet!

Atklājam jaunu piedzīvojumu pasauli kopā ar aktīvu mazuli un autiņbiksītēm Huggies Pants. Jo mazie mums klusiņām čukst: “Mammu, es jau varu”, “Mammu, man sanāk!”

1. Topošais futbolists

20180612063920-66852.jpg

Ņemot vērā to, ka mazulis, kurš sasniedzis 1.5 gada vecumu vēl patstāvīgi īstā futbola spēlē nebūs ne īsti uzbrucējs, ne aizsargs, kopā Jūs varat izveidot dubultā spēcīgu pozīciju, apvienojot savus spēkus. Lai mazā, vēl nestabilā pingvīnēna prieki par futbola spēli kļūtu tikai lielāki, kļūstiet par viņa aizmuguri un soli solī dodieties pretī saviem pirmajiem uzvaras vārtiem.

Kāpēc tas ir noderīgi?

Spēles ar bumbu palīdzēs attīstīt koordinācijas prasmes un, protams, Jūs iegūsiet atmiņas un kvalitatīvi kopā pavadītu laiku.

Kas nepieciešams?

  • Parastā futbola bumba mazajām pēdiņām vēl būs pārāk smaga, tomēr liela, krāsaina piepūšamā pludmales bumba būs tieši laikā.
  • Izveidojiet vārtus – no zemē iespraustiem karodziņiem vai starp kokiem. Iespējams, Jūsu pagalmā pat ir īsti futbola vārti, derēs jebkurš no variantiem

Laiks spēlei!

Iesākumā kopā ar mazuli, pieturot viņu pie rokas, lēnam pasperot bumbu, virziet to vārtu virzienā. Nebūs ilgs laiks jāgaida, kamēr viņš sapratīs un arī pats sāks atkārtot Jūsu darbības. Ļoti svarīgi, lai stāstāt un izrādāt emocijas par katru viņa veiksmi un arī neveiksmi. Ja mazajam neizdodas, sabēdājaties kopā ar viņu, bet tūdaļ pat atkal uzmundriniet!

Kad mazais ir sapratis, ka bumbu var spert, nostājieties viņam pretī un aizripiniet bumbu viņam. Lai ko viņš pirmajā mirklī ar to izdarītu, paņemtu rokās, mēģinātu aizspert tālāk, uzgāztos viņai virsū, metiet kautrību pie malas un esiet sava mazuļa karstākais atbalstītājs, no prieka palecoties, sitot plaukstas un uzslavējot. Jūs noteikti raisīsiet mazulī interesi turpināt un apgūt atkal ko jaunu, lai Jūs iepriecinātu!

2. Noķer mani, ja vari, jeb ēnu spēles

20180612064019-13919.jpg

Pavisam vienkārša rotaļa, kuras spēlēšanai ir nepieciešams tik vien kā saulains laiks un labi izgulējies un piedzīvojumiem gatavs mazulis. Ja ir saule, tad uz zemes var atrast arī daudz un dažādas ēnas, bet pat tās Jums iesākumā nebūs nepieciešamas. Pietiks ar tām, ko radāt Jūs paši.

Kāpēc tas ir noderīgi?

Šāda kopā pavadītā laika ieguvums būs skriešanas un lekšanas prasmju attīstīšana, bērns pamazām sāks apgūt dažādos dabas procesus un veidos telpisko izpratni.

Kas nepieciešams?

Derēs jebkura vieta – parks, mājas pagalms, rotaļlaukums.

Laiks spēlei.

Galvenaiz uzdevums ir noķert vienam otra ēnu uz tas uzlecot. Iesākumā Jūsu uzdevums ir palīdzēt saprast mazajam, kur ir viņa ēna. Mainiet virzienus un rādiet kā ēna kustās un mainās līdz ar viņu. Kad mazulis ir sapratis, ka “ēna” ir kaut kas, kas ir saistīts ar viņu, variet viņam parādīt kā Jūsu ēna mēģina noķert Jūs. Priecīgi bēgot un stāstot, ka redz – mana ēna ķer mani! Paskaties, Tava arī skries Tev pakaļ?

  • Bērnam viens ļoti priecīgs mirklis ir tad, kad Jūs caur joku, mēģināsiet ēnai pateikt, lai beidz Jums sekot! Un ja šajā brīdī vēl iecirtīsiet kāju pret zemi un mēģināsiet aizbēgt atkal un atkal, ticamākais, ka Jūsu bērns, gardi smiesies. Ļaujiet viņam to prieku
  • Bet nu pie ēnu ķeršanas. Uzdevums vienkāršs. Paskaidrojiet bērnam, ka tagad laiks noķert vienam otra ēnu un nodemonstrējiet kā tas darāms. Uzleciet uz viņa ēnas un strauji lecot nost, sakiet – āāā – es tikko noķēru Tavu ēnu. Vai Tu manu arī vari noķert? Pirmajās reizēs ļaujiet viņam to darīt. Kad sistēma skaidra – varat sāk ar ēnām bēgt! Kādam laikam jautrības pietiks pilnīgi noteikti.

3. Burbuļi, burbuļi, burbuļi

20180612063552-45380.jpg

Vispār, nav iedomājams neviens bērns, kurš nebūtu sajūsmā no ziepju burbuļiem, bet tajā pašā laikā, ir grūti atrast vecākus, kuri atļautu mājās pūst burbuļus, zem deguna nemurminot “kurš tagad slaucīs grīdu” “burbuļus jāpūš ārā” “viss tagad paliks slapjš” un tamlīdzīgi. Protams, ka nedaudz pārspīlējot, nav jau arī tik traki, bet nu tomēr – šobrīd – vecāki – Jūsu triumfa brīdis! Kļūstiet par burvju pavēlnieku un dodoties ārā, paņemiet līdzi ziepju burbuļus!

Kāpēc burbuļi noderīgi?

Vai esat redzējuši tenisistu, kurš nemācētu noķert bumbiņu? Tāpat ar bērnu un burbuļiem. Ļaujot viņiem ķert burbuļus, Jūs palīdzēsiet viņam attīstīt gan koordināciju, gan reakcijas prasmes.

Kas nepieciešams?

Ziepes un burbuļi, bet ja pavisam nopietni, tad noderēs gan veikalā, gan mājās gatavots burbuļpūšamais.  Nu jau ir pagājuši tie laiki, kad vienīgais burbuļpūšamais tika gatavots  no kokteiļa salmiņa un pamērcēts ziepjūdenī, kas netīšām izlija no mammas šampūna pudeles. Lai gan arī tā ir brīnišķīga nodarbe, vienīgi jāpagaida, lai bērniņš paaugas, viņam noteikti patiks doma par to, ka burbuļus radīt spēj arī viņš pats.

Ko tad ar to visu darīt?

Pirmkārt, neatklājiet uzreiz visas kārtis. Dodoties ārā, ik pa laikam izpūtiet pāris burbuļus (bērnam neredzot) un esiet pārsteigts kopā ar savu bērnu. Brīnieties, jautājiet viņam, kā viņš domā, kur tie burbuļi radās, kāpēc, uz kurieni. Ļaujiet viņam domāt un fantazēt.

Otrkārt, kad pirmais etaps jau sevi ir izsmēlis, nāciet klajā ar ierosinājumu, ka burbuļi laikam Jums rāda ceļu – un tad jau gan, arvien vairāk un biežāk tos pūšot, ļaujiet bērnam doties uz priekšu, meklējot galamērķi (protams, šādi nedarām ielu un brauktuvju malās)

Treškārt, kad galamērķis sasniegts, Dodiet arī bērnam prieku un kā balvu pasniedziet burbuļpūšamo un palīdziet viņiem iemācīties uzpūst lielos un skaistos, krāsainos un priecīgos burbuļus. Iesākumā ne viesiem sanāk, bet ja nepadodas, tad gandarījums par paveikto ir to vērts!

Par mazajiem, kas var un vecākiem, kas grib!

20180612062648-36388.jpg

Paldies fotogrāfam Jurim Rosam par priecīgu mirkļu iemūžināšanu. Vairāk Jura fotogrāfijas vari meklēt viņa mājaslapā - www.jurisross.com

Tāpat - Juris Ross fotogrāfijas skatīt vari arī portālā Facebook - @JurisRossPhotography un vietnē Instagram - @jurisRossPhotography


 

Māmiņu klubs, 2018