Māmiņai uz brīdi jāiziet ārpus mājas. Kā tam sagatavot mazuli?

Māmiņai uz brīdi jāiziet ārpus mājas. Kā tam sagatavot mazuli?

22. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudz rakstīts un runāts par to, ka starp māmiņu un bērnu pastāv īpaša saikne. Un patiesi. Vēl ilgu laiku pēc tam, kad mazulis nācis pasaulē, viņš sevi izjūt kā vienotu veselumu ar māmiņu, praktiski visu dienu pavadot kopā viens otram blakus.

Mēģinot būt labas mammas, cenšamies iespējami daudz laika veltīt mazulim. Kopā ēdam, spēlējamies, guļam, reizēm pat mazulis dzīvojas uz grīdas vannas istabā, kamēr māmiņa ir dušā. Protams, bērniņam ir vajadzīgs mīļās mammas atbalsts, jo esi viņam vissvarīgākais cilvēks dzīvē, tādēļ viņš ir bezgala priecīgs, ka ne uz mirkli neatkāpies no viņa pat uz soli. Tomēr ir jānosprauž arī zināmas robežas.

Agrāk vai vēlāk pienāks brīdis, kad tev vajadzēs mazuli atstāt vienu kopā ar tēti, vecmāmiņu vai auklīti, jo arī tev, galu galā, ir nepieciešams savs personīgais laiks. Kaut vai lai nesteidzīgi izbaudītu vannu, nevis censtos zibens ātrumā ieskriet dušā, jo mazulis aiz durvīm raud. 

Ja bērniņš nav pieradis būt bez māmiņas, šāda šķiršanās var būt ļoti sāpīga. 

Aptuveni tad, kad mazulis sasniedzis 8 mēnešu vecumu, vari piefiksēt, ka bērns sāk pēkšņi raudāt, ja atstāj istabu. Tas liek domā, ka mazulim sākusies trauksme par nošķiršanos no māmiņās. Nesatraucies! Atdalīšanās no māmiņas ir pavisam normāls etaps bērna attīstībā, kad mazais sāk izjust trauksmi, kad tiek šķirts no mammas vai mīļotā aprūpētāja.

Lai dabiskā trauksme, mazulim šķiroties no mammas, nekļūtu ilgstoša, jāievēro daži noteikumi:

  • Kad izejot no telpas redzi, ka bērns ir ļoti atraukts un nevēlas no tevis šķirties, nesteidzies uzreiz ņemt viņu rokās. Apsēdies blakus bērnam, esot ar viņu vienā līmenī, mierīgi ar viņu sarunājies un mierini.
  • Uz bērna uztraukto saucienu vienmēr atbildi mierīgā un optimistiskā tonī.
  • Seko līdzi balss tonim, kurā tu runā ar bērnu. Neatkārto savā sarunā viņa paniku vai histēriju.
  • Biežāk spēlē ar bērnu “ku - kū”, ar plaukstām aizsedzot seju un uzreiz atklājoties. Tā bērns zinās, ka māmiņa viņu neatstāj vienu un drīz vien atgriežas.
  • Spēlē paslēpes, paslēpjoties no mazuļa te aiz gultiņas, te aiz durvju ailas vai krēsla. Tā bērns veiksmīgāk pieradīs pie īsas šķiršanās no tevis.
  • Necenties no bērna aizmukt, kamēr viņš ir uz mirkli novērsies. Tu iegūsi vairāk uzticības, ja necentīsies ar viltu no viņa aizbēgt.