Mājās gatavotais līdzņemšanai domātais ēdiens jāizlieto 2 stundu laikā

12. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tagad, kad laiks ir silts un saulīte staigā pa zemes virsu, labprāt izvēlamies doties atpūsties pie dabas. Līdzi tiek ņemts viss nepieciešamākais, tostarp arī uzkodas, lai remdētu izsalkumu. Tiesa, šeit vietā padomāt par līdzpaņemtā uztura drošību, lai pēc tam nenāktos piedzīvot nepatīkamas veselības problēmas.

Kādu pārtiku ņemt līdzi ceļā un kas jāņem vērā to uzglabājot, vaicājām uztura speciālistei Ilvai Lazdai.

Gatavo pati, bet neaizmirsti par drošību

Kārtojot līdzņemšanai ēdienu, ir divi varianti - pagatavot to pašiem vai arī jau gatavu iegādāties veikalā. Gadījumā, ja izvēle nosliekusies par labu pirmajam variantam, der atcerēties, ka par ēdiena drošību jāsāk domāt vēl to tikai gatavojot. Tas nozīmē, ka pagatavošanā izmantotajiem produktiem jābūt tīriem, tāpat arī tīrām jābūt rokām un trauktiem. 

Seko līdzi termiņam

Uztura speciāliste rekomendē līdzi paņemtos produktus izlietot divu stundu laikā, bet, ja paredzēts garāks ceļš, lietderīgi apsvērt ideju par aukstumkasti ar aukstuma elementiem, kas var nodrošināt produktu uzglabāšanu vairākas stundas zemā temperatūrā.

"Runājot par zīdaini, ne vienmēr varam paļauties uz savām sensorajām maņām, tāpēc labāk uzticēties rekomendētajam laika periodam, kurā produktu vajadzētu izlietot," teic Ilva Lazda. Viņa kā salīdzinājumu min gadījumus, kad vecāki uz plīts atstāj zupu līdz rītam, un nākamajā dienā to ēdot ar mums viss ir vislabākajā kārtībā. "Jāatceras, ka mēs, pieaugušie, un arī vecāki bērni savu gremošanas traktu jau esam uztrenējuši vairāku gadu garumā, bet zīdainis ir vēl mazs un par viņam paredzētās pārtikas drošību jāpiedomā īpaši," skaidro speciāliste.

Der atcerēties, ka dienās, kad temperatūra pakāpjas līdz 30 grādiem vai pat pārsniedz šo atzīmi, ieteicams produktus izlietot stundas laikā. Šī rekomendācija attiecas ne tikai uz ceļojumā līdzi paņemto pārtiku, bet arī uz gadījumiem, kad mājoklī ir ļoti karsti, tāpēc ieteicams sagatavoto ēdienu istabas temperatūrā neuzglabāt.

Ņem līdzi pirkstiņēdienu

Gadījumā, ja mazulis vēl tikai iepazīstas ar pirmo piebarojumu, māmiņa līdzņemšanai noteikti sagatavos dažādus biezenīšus, bet, ja mazais jau prot ēst pirkstiņēdienu, bez liekiem uztraukumiem par ēdiena uzglabāšanu var ņemt ceļā līdzi veselus augļus, kurus vajadzīgajā brīdī nomizot un sagriezt, lai mazais varētu remdēt savu izsalkumu.

Labs risinājums - gatavais burciņēdiens

Drošs variants līdzņemšanai ir jau gatavie biezenīši. Tā kā arī veikalos tie stāv plauktos nevis ledusskapjos, ceļojuma laikā mums nav jādomā par produkta izlietošanas termiņu un īpašiem uzglabāšanas nosacījumiem. Tas tāpēc, ka burciņās un tūbiņās esošie biezenīši ir termiski apstrādāti un iepakoti pareizi noslēgtā atbilstošā iepakojumā. Šī iemesla dēļ šis ir labs risinājums, lai pabarotu mazulīti ceļojuma laikā. Atceries gan, ka pēc biezenīša iepakojuma atvēršanas uz produktu attiecas tie paši uzglabāšanas noteikumi, kas uz mājās pagatavotu ēdienu, - tas jāizlieto 2 stundu laikā.