Tad,kad tuvojās dēliņa pirmā dzimšanas diena,protams,svarīgākais bija svētku torte.Gribējās ko skaistu un tai pat laikā arī gardu.
Torti pasūtījām te pat mūsu pilsētiņā,pārbaudītā vietā "Tērvetes veikalā",jo tur arī tika pasūtīta kāzu torte,kas bija fantastiski garda un tai pat laikā arī skaista.
Torte bija garšīga,bet tomēr ievārījums bija par saldu,jo arī pārējās sastavdaļās dominēja salds-salds krēms,salds biskvīts un vēl papildus salds ievārījums.bet kopumā bijām apmierināti.
Tortes svars bija 2kg un samaksājām ap 8ls.
Neilgu laiciņu pirms dēla otrās dzimšanas dienas es sevī atklāju vēlmi darboties virtuvē.patika eksperimentēt un radīt ko garšīgu,kaut pie vizuālā bija vēl tik daudz jāmācās.Uz dēla otro dzimšanas dienu es uzcepu savu otro torti.
Lūk,arī recepte:
Sastāvdaļas biskvītam:
- 8 olas
- 8 ēd.k cukura
- 8 ēd.k milti vai (6 ēd.k milti + 2 ēd.k kartupeļu ciete)
- vaniļas cukurs, 1 paciņa
Sastāvdaļas vārītam krēmam:
Cukuru var likt vairāk vai mazāk, skatoties, kā garšo.
- 3 olas
- 480 ml piens
- 6 ēd.k milti
- 6 ēd.k cukura (es lieku 4 cukuru un 2 vaniļas cukuru)
- 6 ēd.k pūdercukura( var ari parasto cukuru, ja nav pūdercukura)
- 200 g sviests(tikai ne augu tauku maisījums)(istabas temperatūra)
Gatavojam biskvītu:
Atdalām 4 olu dzeltenumus no baltumiem, baltumus ieliekam ledusskapī. Putojam dzeltenumus ar 3 ēd.k cukura līdz tie paliek gaiši un cukurs ir izkusis. Dzeltenumus liekam ledusskapī un sākam putot baltumus ar 1 ēd.k cukura un paciņu vaniļas cukura, līdz baltumi paliek stingri un nekrīt nost no karotes. Ņemam dzeltenumus, liekam 1 ēd.k miltus un samaisām, liekam otro, trešo karoti miltus, atkal samaisām un tad 1 ēd. kartupeļu cietes. Pa vienai karotei iecilājam olu baltumus, uzmanīgi, vienmērīgi samaisām. Formā, kurā ieklāts cepampapīrs, lejam iekšā to masu. Liekam iekšā iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī aptuveni 200 grādos ( precīzi nezinu, jo man nerāda grādus). Cept 20-30 minūtes. Pārbaudīt ar tievu kociņu, ja kociņš iedurot biskvītā sauss, tad gatavs. Tieši tāpat cep otru biskvītu.
Gatavojam vārīto krēmu:
Liela katlā (man 3 l) ielejam ūdeni kaut kur 5cm augstumā, sildām. 3 olas samaisām (neputot) ar 6 ēd.k cukura un 6 ēd.k miltiem, tā lai nav kunkuli. Pienu uzsildām ļoti siltu un lejam klāt olu masai, intensīvi maisot. Šai masai jāatrodas tādā traukā ko var likt ūdens peldē ( man 1,5 l katliņš). Liekam mazo katliņu lielajā, kura silst ūdens. Uz lēnas uguns, visu laiku maisot olu masu kamēr sabiezē. Tas ilgst kādas 10-15 minūtes. Kad krēms gatavs, liekam vēsākā vietā, lai ātrāk atdziest.
Sviestu putojam ar pūdercukuru, līdz masa paliek gaiša, maiga. Atdzisušo krēmu pa karotei liekam klāt sviesta masai un nepārtraukti putojam. Gatavo krēmu smērējam uz biskvīta kārtām.Liekam vienu otrai virsū, apsmērējam malas. Augšu var dekorēt ar konditorijas maisiņu, apbērt ar riekstiem, šokolādes skaidiņām utt.
Priekšs pašas tortes un kā priekšs iesācējas sanāca garšīgi.Kārtīga lauku torte,klasisks biskvīts un vārītais sviesta krēms.
Svars aptuveni 2-3kg un cena ap 2-3ls.
Arī dēlam uz trešo dzimšanas dienu epu pati.Tas jau bija pats par sevi saprotams,jo man šī lieta patika.
Recepte līdzīga kā iepriekšējai tortei,tikai vienu biskvītu cepu ar kakao un krēmā iemaisīju kokosriekstu skaidiņas.
Cepu 2 biskvītus 24cm diametra formā,katru griezu vēl uz pusēm,kopumā sanāk 4 kārtas.Visu bagātīgi smērēju ar krēmu,ko gatavo tieši tā pat kā 2. dzimšanas dienas tortes krēmu,tik gatavam krēmam pievienoju kokosa skaidiņas.
Svars ap 3kg cena ap 3ls.
Torte sanāca garšīga,maiga,gaisīga.Un kārtējo reizi pārsteidzu dēlu tieši ar to,ka torti cepu pati.
Līdz dēliņa ceturtai dzimšanas dienai jau bija noprovēti dažādi konditorejas izstrādājumi pašu rokām cepti,gatavoti,veidoti.
Viena no dēlam mīļākajām tajā laikā un arī līdz pat šodienai,ir deserta kūka.
Sastāvdaļas:
-Selgas cepumi 2 paciņas (Var jebkuras garšas,bet man labāk garšo sokolādes)
-500g skābais krējums 25%-30%
-150g sviests
-100g zemesrieksti
-1 paciņa Santa Maria želatīns
-1/2 glāze piens
-300g iebiezinātais piens,bet var arī iebiezināto pienu ar kakao vai kafiju,vai arī jogurtu vai svaigo sieru.Ja neliekam iebiezināto pienu,tad pievienojam 1 glāzi cukuru.Bet var arī samiksēt kopā skābo krējumu,iebiezināto pienu un svaigo sieru.Varam arī pievienot biezpienu,bet tad vislabāk to sablenderēt,lai ir viendabīga masa.
Pagatavošana:
Apceptus zemesriestus sablenderējam smalkos gabaliņos.Cepumus sablenderējam smalkās drupačās.Sviestu izkausējam un pievienojam riekstus un cepumus.Izmaisam un kārtojam traukā,šī būs tortes pamatne. Skābo krējumu putojam kādas 10 minūtes,līdz tas palicis gaisīgs,krēmīgs un palicis gandrīz divas reizes vairāk.Tad pievienojam iebiezināto pienu un izmaisam.Želatīnu iemaisam aukstā pienā,uzbriedinam un tad uzsildam,izmaisam līdz izkūst.Želatīnu iemaisam krējuma masā un lejam uz cepumu pamatnes.Liekam aukstā vietā sarecēt.
Deserta torte sanāk maiga,garšos gan lieliem,gan maziem.
Šī ir torte,kas dēlam vienmēr par maz.
Šīs deserta kūkas cena atkarīga no sastāvdaļām konkretā reizē,jo bieži tiek miksēts.1-2kg ap 3ls.
Bet ar to 4. dzimšanas diena nav galā.Kamēr dēls bija dārziņā,es papūlējos izpildīt viņa vēlēšanos.Dēls man jautāja,vai varu viņam uzcept torti mašīnu.Un tā es ķēros pie šī eksperimenta:
Izcepam apaļu biskvītu.Es uz 24cm diametra formu ņēmu 4 olas.
Baltumus atdalam no dzeltenumiem.Baltumus putojam ar šķipsniņu sāli,kad jau mazliet saputots,tad pievienojam 1 ēd.k cukuru un putojam līdz stingrām putām.Vēl putojot var pievienot citronskābi,tad labāk putojas.Dzeltenumus putojam ar 3 ēd.k cukura līdz tie klūst gaiši,tad uzmanīgi iemaisam izsijātus miltus 3 ēd.k un 1 ēd.k kartupeļu cieti.Beigās iecilājam olu baltumus.
Cepam ap 200 grādiem ap 20-30 minūtēm.
Gatavo biskvītu pārgriežam horizontāli uz pusēm.
Pēc tam nogriežam šādi sānus.
Katru sānu sagriežam 3 daļās,vidējās daļas liekam kā tortes augšu,
Katru daļu sasmērējam ar krēmu.Man bija 1 porcija vārītais krēms+ 1/2 bundžiņa vārīts iebiezinātais piens+ 150g sviests.
Krēms: 1 olai pievienojam 2 ēd.k cukuru,2 ēd.k miltus un izmaisam līdz viendabīgai masai.Uzsildam 160ml pienu un pielejam olu masai,izmaisam un karsējam ūdens peldē nepārtraukti maisot līdz sabiezē.
Sviestu putojam un lējām pievienojam vārītu iebiezināto pienu,tad pievienojam gatavo,atdzesēto vārīto krēmu,visu saputojam.Gatavs.Liekam ledusskapī,lai mazliet sacietē.
bet palikusos trīsstūrīšus ieliekam tortei pa vidu izlīdzinot to.
Es iesmērēju biskvītu ar ievārījumu,bet to neiesaku darīt,jo tad biskvīta gabali slīd katrs uz savu pusi,labāk tikai ar krēmu.
Kaut arī torte mašīna bija tāda kāda bija,dēls bija sajūsmā.
Kā jau klasiska biskvīta torte izmaksāja ap 3ls par 2-3kg.
Klāt lielā diena.Dēlam jau 5 gadiņi tiek svinēti.
No dēla jau vairākus mēnešu pirms dzimšanas dienas saņēmu pasūtījumu.Dzimšanas dienā dēls vēlās zirnekļa cilvēka torti no želatīna sarkanā krāsā.Tas tādēļ,ka želatīna ir mīļākā deserta kūka,sarkanā ir mīļāka krāsa un no visiem multivaroņiem top augšgalā tobrīd bija Spider Man.
Solīt nesolīju,ka šāda torte būs,jo tas nav tik vienkārši.Dekorēšana nav mana stiprā puse,daudz vēl jāmācās.Tomēr teicu,ka es megināšu,tad jau redzēs kā sanāks.
Visu izplānoju,izdomāju,sagatavoju,lai taptu šī tik loti kārotā deserta kūka ar vismīļāko multi varoni.
Sastāvdaļas 28cm diametra formai,3kg deserta kūkai:
400g svaigais siers (Kārums)
1 buņdžiņa iebiezinātais piens,var gan vārītu,gan nevārītu.Man bija jau vārīts.
1 paciņa Santa Maria želatīns (20g)
700g skābais krējums (20%)
ap 1/2 glāze cukurs vai pēc garšas
200ml piens
2 paciņas Selgas brūnie cepumi
180g sviests
1/2 glāze zemesrieksti
2 ēd.k šokolādes sīrups,vai kāds cits sīrups.Ja gatavo tikai pieaugušajiem var ņemt liķieri,rumu,konjaku
šokolāde gan baltā gan brūnā,vislabāk melnā
sarkana želeja,man bija Dr.Other 1 paciņa
Pagatavošana:
Zemesriekstus apgrauzdējam,sablenderējam miltos.Cepumus sablenderējam un sajaucam ar riekstiem.Pievienojam izkausētu sviestu,kam pievienots šokolādes sīrups.Izmaisam līdz visa sausā massa samitrinājusies,līdz viss viendabīgs.Liekam formā un izveidojam pamatni ar augstām maliņām.Atstājam.
Liekam lielā bļodā,skābo krējumu,svaigo sieru,iebiezināto pienu un šo visu putojam līdz massa palielinās apjoma,lidz kļūst krēmīgas konsistences,pagaršojam un pievienojam cukuru.Saputojam līdz cukurs izkūst.
Pirms sākam putot pienā iemaisam želatīnu un atstājam,lai uzbriest.
Kad želatīns uzbriedis,to uzsildam līdz silts,ne karsts,maisam līdz želatīns izšķīst.Ieputojam želatīnu deserta massā.
Lejam šo massu uz cepumu pamatnes.Liekam vēsumā.
Želeju pagatavojam kā norādīts uz iepaojuma un uzlejam uz kāda trauka,kur uzklāts cepamais papīrs, plānā kārtiņā,gaidam līdz pilnībā sastingst un tad izgriežam tādas formas želeju kāda ir šim zirnekļu cilvēkam galva.
Liekam uz deserta kūkas šo galvu un tālāk jau dekorējam ar izkausēto melno šokolādi un ar balto iekrāsojam acis.
Liekam aukstumā.
Sākumā man šķita,ka it nemaz nesanāca.jo ķēpājos jau loti ilgi.Šokolāde nekluasīja,viss bija daudz grūtak kā izskatījās un ka iedomājos,bet kaut kas jau sanāca.
Bet beigās jau tomēr man iepatikās.Kaut nav ideali,kaut ar defektiem un šķībumiem,bet toties es centos,es piepildīju dēla vēlēšanos.
Runājot par garšu,ar šīm deserta tortēm nekad nevar trāpīt garām,vienmēr un visiem garšo.Vienmēr paliek tāda mazuma piegarša neatkarīgi no notiesātā gabaliņa.
Svaru īsti nezinu,ap 3-4kg un izmaksas ap 3-4ls.
Arī šajā dzimšanas dienā bija 2 tortes. Ieradās ciemos dēla tante un arī ar Spider man torti,trāpīja 10,nezinot,ka dēlam šis ir topā. Šī torte arī garšoja visiem,vienīgi bišķi tomēr par saldu,parsījās kāds skābumiņš.
Tagad es Jums pačukstēšu par savu nākamo eksperimentu.Tā kā te pat,ne aiz kalniem ir dēla 6. dzimšana diena,tad plānoju ar dažiem labojumiem gatavot šādu torti ezīti.
Šis bija eksperimenta variants,lai laicīgi zinu,kas un kā.
Par šo dēls bija stāvā sajūsmā,jo ļoti patīk dzīvnieki.
Sastāvdaļas biskvītam:
3 olas
1/2 glāze cukurs
3 ēd.k kakao,kakao daudzums atkarīgs no tā kavlitātes
1/2 tēj.k soda
1 ēd.k etiķis
150ml piens
150ml eļļa
250ml kviešu milti
125ml rudzu smalkie milti
Sastāvdaļas krēmam:
100g melnā šokolāde
100g sviests
2 olu dzeltenumi,baltumus ieliekam ieeļļota maisiņā un izvāram,būs gardi
100ml saldais krējums
200g biezpiens
200g svaigais siers
cukurs pēc garšas,aptuveni 1/2 glāze
kakao pēc vajadzības aptuveni 4 ēd.k ,tā daudzums atkarīgs no kvalitātes
Gatavojam biskvītu:
Olas putojam ar cukuru līdz tas izkūst,ieputojam kakao,pēc tam sodu,kas aplieta ar etiķi un izputojas.
Pielejam pienu,saputojam.
Pievienojam rudzu miltus saputojam,pielejam eļļu,saputojam.Beram klat kviešu miltus saputojam.
Lejam ietaukotā formā un cepam ap 180 grādiem ap 40 minūtēm.Gatavību pārbaudam iedurot sausu nazi,ja iznāk sauss bez mīklas gatavs,ja mīkla pielīp,vēl cepam.
Atdzesējam.
Atdzisušu biskvītu sasmalcinam,sadrupinam.
Vāram olu dzeltenumu krēmu:
Olu dzeltenumiem pievienojam 2 ēd.kc ukuru,izmaiam ar putojamo slotiņu,iemaisam saldo krējumu.
Liekam karsēties un nepārtraukti maisot gaidam līdz sabiezē.
Izslēdzam uguni un iemaisam šokolādi.
Atdzesējam.
Svaigo sieru putojam ar biezpienu un cukuru.Ja biezpiens graudains sablenderējam.
Ieputojam sviestu.Nogaršojam vai pietiekami salds.
Ieputojam vārīto šokolādes krēmu.
Pievienojam kakao tik,lai ir vēlamā šokolādes krāsa.
Sadrupinātajam biskvītam pievienojam daļu krēma.Aptuneni 2/3,pārējo atstājam dekorēšanai.
Massu maisam līdz biskvīts saplūst ar krēmu.
veidojam eža formu,ar massu diezgan viegli strādāt.
Ieliekam ledusskapī uz 10 minūtēm.
Nedaudz apsmērējam ezi ar krēmu.
Atkal ledusskapī līdz sacietē.
Uzberam drupačas,te talkā nāca dēla šokolādes kellogsi.
Šokolādes koņčiņas deguns un acis,tas tā uz ātro,pa vienkāŗšo.
Ar konditorejas šprici veidojam ezim adatiņas.
Liekam ezi ledusskapī līdz sacietē krēms.
It kā jau nedaudz līdzinās ezim,bet sākotnēji tomēr kaut kas no suņa bija nedaudz tas deguns par garu nākotnē zināšu....
Svars ap 2kg.
Izmaksas tā nerēķinot ap 5ls,atkarīgs kādus produktus izvēlamies-pa kādām cenām.
Lūk,arī balaiņš no eža tortes.
Šok-šokolādīga.........
Šokolādes mīļiem būs tieši laikā.
Dēlam šokolādes kūkas,kēksi,šokolāde kā tāda loti garšo.
Protams,ja es mācētu,tad uz dēla 6. dzimšanas dienu izpildītu viņa pasūtījumu.Tā būtu torte ar šo multeņu varonis Ben Ten.
Bet līdz šādam līmenim man vēl pāris gadiņi jāpamācās.
malacis,tortes patiešām izcilas un ticu ka arī gardas 🌷
Ļoti skaistas tortes! 😉
Paldies!
Jā,tas gan,laiks paskrien nemanot.
Nekas, pēc pāris gadiem mēs ne tikai Ben Ten uz tavām tortēm redzēsim 😀