Laukā līst? Idejas aktivitātēm ar bērnu

Laukā līst? Idejas aktivitātēm ar bērnu

24. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lietains laiks nav iemesls bēdāties, jo ir tik daudz iespēju, ko iesākt šādās dienās, pat ja tas nav piemērots rotaļām laukā.

Tāpēc, ja tev ir aptrūkušās idejas aktivitātēm kopā ar bērnu, tad lasi tālāk, jo noteikti atcerēsies par daudziem aizraujošiem darbiņiem, kas jūsu kopīgo dienu padarīs interesantāku.

Spēlējiet galda spēles

Protams, mūsdienu bērniem acis iemirdzas brīdī, kad var rokās paņemt spēļu konsoli, taču vecās, labās galda spēles ir ne mazāk interesantas. Atliek vien piedāvāt bērnam uzspēlēt vienu spēles partiju, kad viņš noteikti prasīs vēl. Galda spēles lieliski attīsta prasmi koncentrēties, loģisko domāšanu un, kas ne mazāk svarīgi, iemāca arī pieņemt zaudējumu, jo ne vienmēr jau dzīvē iespējams būt uzvarētājam. Izmēģiniet domino, Alias, par klasiku jau kļuvušo Riču Raču u.c. spēles, pēc tam kopīgi saliekot arī kādu puzli.

Izcepiet torti

Kuram gan negaršo kūkas! Piedāvā šoreiz bērnam nākt talkā un kopīgi pagatavot jūsu mīļāko kūku. Šāda darbošanās virtuvē ne tikai būs lielisks kopīgi pavadīts laiks, bet arī ļaus bērnam pilnveidot viņa prasmes – ievērot instrukcijas, svērt sastāvdaļas. Atliek vien uzlikt priekšautu, nomazgāt rokas un ķerties pie darba, lai jau pēc neilga brīža mielotos ar pasaulē gardāko kūku. Gadījumā, ja tev aptrūkušās idejas kūkām, iedvesmu vari smelties arī Māmiņu Kluba Gardo recepšu sadaļā.

Organizējiet dārgumu meklēšanu!

Šī aktivitāte gan prasīs nelielu sagatavošanos no vecāku puses, taču izsauks daudz pozitīvu emociju. Tev atliek mājoklī paslēpt dažādus dārgumus (piemēram, konfektes) un, atkarībā no bērna vecuma, sniegt norādes par to paslēptuvēm. Vecākiem bērniem vari sagatavot dārgumu meklēšanas karti, savukārt jaunākajiem dārgumu meklēšanu izspēlēt, sniedzot norādes “silts”, “karsts”, “auksts”, atkarībā no tā, cik tuvu bērns ir dārgumu slēptuvei.

Pārģērbšanās diena

Tev mājās noteikti ir daudzi apģērbi, kas sen netiek valkāti, tāpat kā dažādi aksesuāri, kas atlikti tālākos plauktos un netiek vairs izmantoti. Ļauj bērnam ienirt tavos apģērbu un aksesuāru krājumos un pārģērbties pēc sirds patikas. Te par princi vai princesi, ļauno raganu, pirātu vai arī vienu no septiņiem rūķīšiem.

Nododaties zīmēšanai

Zīmēšana šķiet tik ikdienišķa nodarbe, taču jūs varat to padarīt daudz interesantāku. Piemēram, izgatavojat zīmodziņus no kartupeļiem (pārgriez kartupeli uz pusi un uz plakanās puses ar guaša krāsām uzzīmē ornamentus, pēc tam ar kartupeli gluži kā zīmogu to uzspiežot uz lapas. Varat apgleznot tukšas burciņas, padarot tās par raibām un oriģinālām vāzēm vai arī zīmējiet ar sūkli – samitrini visparastāko švammīti krāsā un ar to zīmējiet uz papīra, ar sūkli viegli uzspiežot papīra lapai. Iespēju ir tik daudz!

Noorganizējiet multeņu dienu

Mēs, pieaugušie, par lietainām dienām sakām, ka šādas dienas vislabprātāk pavadītu, nelienot ārā no segas apakšas un skatoties iemīļotos seriālus. Jums ir visas iespējas to darīt – izvēlaties kādu no bērna mīļākajām multenēm (ir pieejami daudzi straumēšanas servisi, kuros pieejamas gan sen aizmirstas, gan arī jaunākās multiplikācijas filmiņas), sagatavojat veselīgas uzkodas (piemēram, stienīšos sagrieztus burkānus lapu kāpostu čipsus utt) un kino diena var sākties!

Izgatavojat paši savu plastilīnu

Protams, veikalos nav problēmu iegādāties plastilīnu, bet kāpēc gan nepagatavot pašiem savu, piedevām, pavisam nekaitīgu, kuru, pat ja gadīsies kādu kriksīti apēst, nekas nenotiks? Labākais, ka visas nepieciešamās sastāvdaļas plastilīnam noteikti atradīsi savā virtuves skapītī. 

Ņem aptuveni glāzi miltu, samaisi ar pusi glāzes sāls, ēdamkaroti eļļas, divām ēdamkarotēm sodas un glāzi ūdens, klāt piejaucot pārtikas krāsvielu. Visas sastāvdaļas mīci līdz izveidojas viendabīga masa. Iegūto plastilīna masu vāri katliņā uz vidējas uguns, ik pa brīdim apmaisot. Kad masa sāk pārvērsties par kamolu, mīkla ir gatava. Atliek vien to atdzesēt, vēlreiz kārtīgi izmīcīt un ķerties pie darbiņu veidošanas!