Laiks paplašināt mazuļa ēdienkarti. Ar ko sākt?

28. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulis jau iepazinis pirmās garšas, laiks paplašināt bērniņa ēdienkarti. Ar ko sākt? Vaicājam pediatrei Dairai Brenčai.

Kad bērns nogaršojis pirmos dārzeņus, jāturpina viņam piedāvāt jau labi zināmo dārzeņu buķeti – saldo kartupeli, kabaci, kartupeli, brokoli u.c. –, aizvien papildinot dārzeņu klāstu un atceroties, ka ik nedēļu mazuļa ēdienkartē ievieš ne vairāk par vienu jaunu produktu.

Bērna uzturs ir pamats viņa veselībai visa mūža garumā, tāpēc, iegādājoties produktus, pievērs uzmanību, lai tie būtu kvalitatīvi, bioloģiski sertificēti un iegādātā pārtika būtu mazulim piemērota un vecumam atbilstoša.

“Otrkārt, pus gads ir laiks, kad uzsākt nogaršot arī gaļu, jo tā ir svarīgs olbaltumvielu jeb proteīna avots, kas ir būtisks daudzu veselības procesu norisē,” norāda pediatre Daira Brenča. Kā pirmo mazulim piedāvā liesu, maigu gaļu, piemēram, vistu, tītaru, jaunlopu, atceroties, ka tai jābūt homogēnai, pusšķidras putriņas veidā. “Dienā bērnam dod līdz 50g produkta. Gaļu var piedāvāt arī katru otro dienu, bet ne retāk kā divas reizes nedēļā,” saka pediatre, piebilstot, ka svarīgi pievērst uzmanību, lai gaļa būtu ekoloģiska, ar zināmu izcelsmi.

Bērnam sasniedzot 6-7 mēnešu vecumu, mazuļa ēdienkarti var papildināt ar graudaugu produktiem, proti, dažādām putrām, piemēram, griķu, rīsu, kukurūzas, neaizmirstot arī par augļu iekļaušanu bērna uzturā.