Kurš teicis, ka spēlēties nevar arī pieaugušie? Rotaļājies kopā ar bērnu un izbaudi priekpilno laiku!

Kurš teicis, ka spēlēties nevar arī pieaugušie? Rotaļājies kopā ar bērnu un izbaudi priekpilno laiku!

11. Mar 2021, 15:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Es nevaru”, “man nav laika”, “paspēlējies viens pats”, “tā nav pieņemts”, “es nostādīšu sevi neveiklā situācijā” – pieaugušie bieži vien domā (un arī saka) ko līdzīgu reizēs, kad bērni aicina spēlēties kopā. Taču tā domāt ir kļūdaini, jo kopīgi pavadītais laiks ir visvērtīgākais ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. 

Tas ir lielisks veids, kā veicināt viņa motorās prasmes (piemēram, skrienot un lecot bērns trenē kustību koordināciju, bet rotaļājoties smilšu kastē attīsta sīko motoriku, prasmi satvert dažādus priekšmetus) un mentālo attīstību (iemācoties sarunāties, izprotot cēloņsakarības). Spēlēšanās kopā palīdz arī veidot attiecības un iemācīties iepazīt citus. Tomēr tas vēl nav viss! Arī vecāki ir ieguvēji no kopējās rotaļāšanās.

Saskaņā ar LEGO® Play Well pētījuma rezultātiem, 89% vecāku norāda, ka kopīga spēlēšanās ar bērnu viņus dara laimīgus, un tāpat arī pašus bērnus. 91% uzskata, ka tas ceļ viņu pašapziņu, bet 94% uzskata, kas tas viņiem palīdz uzzināt vairāk par savu bērnu. Tādējādi kopīga laika pavadīšana ir ieguvums visai ģimenei. 95% aptaujāto uzskata, ka rotaļāšanās stiprina attiecības, un tikpat liels skaits respondentu uzsver, ka kopīga rotaļāšanās uzlabo komunikāciju ģimenē.

Ļaujies spontānai rīcībai

Pēc smagas darba dienas tev vairs nav spēka rotaļām, tomēr atceries, ka tas sniedz tev kvalitatīvu laiku kopā ar bērnu. Ņem vērā, ka spēlēšanās kvalitātei ir lielāka nozīme nekā rotaļai veltītajam laikam. Tā var būt tikai pusstunda, ja vien šajā laikā tu esi pilnībā klātesošs.

Necenties regulēt rotaļas ilgumu vai mainīt tās noteikumus. Ļauj bērnam ņemt grožus savās rokās un… izbaudiet kopīgi pavadīto laiku! Nedomā par to, ka, pārveidojot balsi, tu izklausies muļķīgi; ļauj bērnam uzlikt tev galvā smieklīgu cepuri un pievienojies bērna organizētajai tējas ballītei, izliekoties, ka dzer tēju.

“Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri vairāk rotaļājas, ir optimistiskāks skatījums uz dzīvi un labāka humora izjūta, viņi nav tik saspringti un retāk cieš no depresijas. Kad savā dzīvē saskaramies ar ko negaidītu, mūsu ķermenis vai nu ir gatavs cīnīties, vai arī bēgt. Šādā stresa situācijā kļūstam agresīvi vai arī no tās izvairāmies. Ir pamats uzskatīt, ka spēja rotaļāties mums palīdz labāk izvērtēt situāciju un paskatīties uz notiekošo no cita skatpunkta, ieraugot to pozitīvākā gaismā,” norāda Dr. Elena Hoicka, izglītības psiholoģijas vecākā lektore un LEGO® Play Well 2018 pētījuma līdzautore.

Kādas spēles spēlēt?

Pirmkārt, ļauj bērnam pašam izvēlēties rotaļu, ko viņš grib spēlēt, un ielūgt tevi savā pasaulē. Vari arī bērnam parādīt, kādas spēles spēlēji savā bērnībā. Bērnam tas var būt milzīgs pārsteigums, ka arī viņa tētis un mamma kādreiz bijuši mazi. Vai atceries, kā būvēji cietoksni? Lai lieliski pavadītu laiku, jums vajadzēs tikai divus krēslus un segu. Atkarībā no jūsu iecerēm, cietoksnis var būt pils, telts meža vidū vai arī slēpnis, kurā paslēpti dārgumi. 

Nokļūstot bērna pasaulē, tu iepazīsi sava bērna iztēli. Kā ar leļļu izrādi? Jūs paši varat izgatavot rokas vai pirkstiņlelles vai arī izmantot jau mājās esošas rotaļlietas un citus piederumus, kas, liekot lietā jūsu iztēli, pārvērtīsies par spilgtiem izrādes tēliem. Kurš teica, ka koka karote nevar būt princese, bet siets – pūķis, kurš vēlas princesi nolaupīt? Ieraugi pasauli ar sava bērna acīm un nedomā par ierobežojumiem!

Domā ārpus rāmjiem

Rotaļu klucīšus iemīļojuši gan bērni, gan viņu vecāki. Tiesa, vecāki, būvējot dažādus objektus, visbiežāk cenšas vadīties pēc instrukcijām, tikmēr bērni ļauj vaļu iztēlei. Sarkans LEGO® DUPLO® klucītis var kļūt par piparu veikala plauktā, zils klucītis – par jūru, bet zaļš – par mežu. Tematiskos DUPLO® komplektus var savstarpēji kombinēt – lauku dzīvnieki var dzīvot tropu salā, bet zilonis vai tukāns kļūt par vilciena pasažieri. Vilcienā viņi var sēdēt blakus cilvēku figūriņām, un tas būs pavisam dabiski. Pats par sevi saprotams, ka cilvēki un dzīvnieki savā starpā arī sarunājas. 

Ļauj vaļu fantāzijai un pārsteidz bērnu ar savām idejām! Jūsu radošums un iztēle pārspēs jebkuras lietošanas pamācības.