Kazas piena sastāvs ir vislīdzīgākais māmiņas piena sastāvam

26. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikvienam ir zināms, ka māmiņas piens mazulim ir vislabākais, taču dažkārt gadās situācijas, kad jāņem talkā palīgi – piena maisījums. Kā norāda sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, lēmumu par bērna barošanu ar piena maisījumu vecākiem nevajadzētu pieņemt pēc savas iniciatīvas, draugu vai arī radinieku ieteikumiem, jo vissvarīgākais un pareizākais būtu ieklausīties pediatrā vai ģimenes ārstā.

Zīdīšanas process nozīmē jaunu prasmju apgūšanu gan māmiņai, gan pašam bērniņam, tāpēc dažiem tas var izdoties raitāk, kamēr citiem – grūtāk un var būt vajadzīgs atbalsts. Tiesa, bieži vien atbildes uz to, kāpēc zīdīšana nevedas tik labi kā cerēts, jāmeklē faktā, ka vēlamies izdarīt visu pēc iespējas labāk un pareizāk, tā iedzīvojoties stresā, taču zīdīšanas procesā lielu nozīmi spēlē māmiņas miers, izgulēšanās un apkārtējo atbalsts. Liene Sondore: “Mamma ar mazuli ir ļoti saistīta. Sākot stresot, trauksme tiek pārnesta arī uz bērnu.”

Šādās reizēs, nereti gribot kā labāk, redzot, ka bērniņš raud un vēloties, lai viņš nomierinās, vecāki paši savas iniciatīvas vadīti dotas uz veikalu iegādāties piena maisījumu. Tiesa, šāds lēmums var izsaukt gluži pretēju efektu – bērns var kļūt vēl nemierīgāks.

“Ēdināšanas veida maiņu var ieteikt tikai ārsts, vadoties pēc bērna augšanas līknes un svara, nevis draudzenes, omīte vai internetā atrasti ieteikumi,” saka Liene Sondore. Otrs obligāts nosacījums, kas noteikti jāņem vērā jaunajiem vecākiem, ir tas, ka bērnam ir vajadzīgs laiks, lai pie piena maisījuma pierastu. “Kāds pie maisījuma pierod uzreiz, citam paiet vairākas dienas vai pat nedēļa, taču, ja bērnam ir izmainīta vēdera izeja, viņš ir nemierīgāks un ir izteikta uzvedības maiņa, tas nozīmē, ka jāsazinās ar ārstu, jo ieteiktais maisījums bērniņam, iespējams, noder,” skaidro uztura speciāliste, piemetinot, ka maisījuma maiņu jāveic tikai pēc konsultēšanās ar ārstu un nav pieļaujamas situācijas, ka vienlaikus tiek miksēti dažādi maisījumi. Viņa skaidro, ka tad, ja bērnam īsā laika posmā tiek nomainīti vairāki maisījumi, tiek negatīvi ietekmēts mazuļa kuņģa zarnu trakts.

Piena maisījumi tiek veidoti pietuvināti mātes piena sastāvam, taču, atšķirībā no govs piena, kazas piena sastāvs ir vislīdzīgākais mammas pienam, tāpēc aizvien biežāk gadījumos, kad nepieciešams izmantot piena maisījumu, speciālisti rekomendē piena maisījumus, kas veidoti uz kazas piena bāzes. Kā norāda sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, šī piena sastāvā esošais kazeīns mazuļa kuņģim ir daudz vieglāk sagremojams, līdz ar to kazas piena maisījums būs draudzīgāks bērna zarnu traktam un ļaus izvairīties no vēdera pūšanās. 

Piens bērna ēdienkartē ieņem nozīmīgu lomu arī pēc gada vecuma, jo palīdz organismu nodrošināt ar tam vajadzīgajām olbaltumvielām, kalciju, fosforu, vitamīniem un minerālvielām, tāpēc nekļūdīgs lēmums ir piedāvāt bērniņam kazas piena dzērienu, jo rekomendācijas neiesaka bērniem līdz divu gadu vecumam dot govs pienu. L. Sondore, vadoties no savas pieredzes, teic, ka piena maisījumus ideāli var izmantot arī smūtiju pagatavošanai un pievienot putrai.