Kas norāda uz alerģiju?

06. Jun 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā zināt, ka tas, ko redzi uz mazuļa ādas ir alerģiska reakcija? Un ko darīt, ja tavas šaubas apstiprinās? Par to, kā arī  - par bērna ādas kopšanu Māmiņu Klubam pastāstīja dermatoloģe Anna Bērziņa.

Alerģijas simptomi un iespējamā rīcība to gadījumā

Sausi, sārti, zvīņojoši elementi uz ādas. Sabiezēti ādas laukumi arī var būt – gan noteiktā vietā, gan noteiktā ķermeņa apvidū. Nieze, izsitumi, acu asarošana – arī tie var būt alerģijas simptomi.

Vissvarīgāk būtu ievērot profilakses pasākumus, nenovedot ādu līdz tādam stāvoklim. Bet, ja tas viss jau ir noticis, jāizvēlas maigi mazgāšanas līdzekļi, jāvanno mazulis retāk (1-2x ned.), vanniņai pievienot var eļļas emulsiju, lai ūdens nebūtu tik ciets. Ja tas turpinās ilgstoši un paši saviem spēkiem nevarat problēmu atrisināt, jāvēršas pie dermatologa.

Bērna ādas kopšana

Mammas puncī mazuļa āda ir pārklāta ar vazelīnam līdzīgu ziedi, kas pēc dzimšanas pakāpeniski attīrās no mazuļa ādas. Bet šai vielai pakāpeniski būtu jāuzsūcas mazuļa ādā, jo tā satur gan feromonus, gan citas aktīvās vielas, kas pasargā mazuļa ādu no sausā gaisa, kas ir jaunajos apstākļos.

Maksimāli, cik var, šī ziede būtu jāatstāj uz ādiņas mazulim. Pirmās nedēļas laikā būtu jāpielāgojas bērniņam, jāsaprot, kas viņam būtu tas labākais. Bērniņiem ādas kopšana ir līdzīga, bet tā ir atkarīga no vecāku tradīcijām, dzīves pieredzes, ģimenes pieredzes, dažādiem novērojumiem.

Sākotnēji mazuļa ādu būtu jākopj ar tīru ūdeni, bet tas nederēs vienmēr, jo ūdens nešķīdina taukus saturošas vielas, tāpēc bērna ādiņai būs piemēroti maigi mazgāšanās līdzekļi.

Eļļiņa ādas mitrināšanai nederēs: tā neļauj dabīgam mitrumam iztvaikot, izveidojot uz ādas aizsargkārtiņu. To var izmantot krociņu tīrīšanai – padusēs, kakla rajonā, cirkšņos.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosaruna: viss,kas jāzina par sadzīves alerģijām

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte

Piedāvā:

  Neutral. Produkti bez smaržvielām, krāsvielām un parabēniem.

20130523104645-57895.jpg