Ar pirmajiem siltajiem saules stariem un jaukajām dienām arī mūsu vēderi sāk prasīt ko vieglāku, svaigāku un gardāku.
Un mēs necenšamies pretoties savam vēderam.
Siltais laiks ir tas,kad ir slinkums gatavot ,bet ēst gribas.
Ko tad mēs vasarās ēdam?
Tā kā mums ir paveicies un laukos ir omīte,kas sēj un stāda,viņa mūs apgādā ar dārza labumiem.
Topa ēdiens ir salāti:
- parastie lapu salāti ar gurķi,tomātu, dillēm, lociņiem un krējumu;
- rukola,kas tiek arī audzēta pašu dārzā. To gatavojam ar grauzdiņiem, sieru un tomātu,klāt pievienojot balzameko etiķi.Tā „zāli” iekšā dabūt varu arī vīram.
- Vēl gatavojam lapu salātus ar citrona un sinepju mērcēm,kur pievienojam gan grauzdiņus,gan vistu ,gan arī rīvētu sieru.
Tā kā mans vīrs ir gaļas ēdājs,tad bez šī svarīgā produkta neiztikt arī vasarā. Bet arī gaļu var pagatavot dažādi. Vasarā daudz gribas būt svaigā gaisā,tāpēc ,ja ir iespēja cepam gaļu ārā. Ja esam mājās,tad gatavojam uz pannas,bet pasniedzam nevis ar ierastajiem kartupeļiem,makaroniem vai rīsies,bet ar svaigiem salātiem. Vēderi pilni un arī kāds vitamīns uzņemts.
Vēl no dārza veltēm-sautējumi ar kabačiem,tomātiem,burkāniem.Jo tas viss jau vasaras vidū ir pieejams.
Arī ceptas kabaču pankūkas.
Augļi.
Tā kā vasara ir laiks,kad ienākas daudz augļi,tad cītīgi ēdam arī tos. Pirmās ļoti tiek gaidītas zemenes.Tās cenšamies ēst no omītes dārza.Retu reizi sanāk arī nopirkt,bet ar to neaizraujamies- pašu audzētas tomēr gardākas,veselīgākas un izdevīgāk. Vēl mums ģimenē garšo čerešņas. Jā ,nevis ķirši. Ķirši ir skābi un tie aug arī laukos,bet saldās čerešņas ir liels gardums.Tās mēs gan pērkam tirgū,jo citur nav dabūjamas.
Vēl mēs cenšamies ēst tieši sezonas augļus. Aktuāli ir persiku, nektarīni,aprikozes. Tiem ienākšanās laiks ir vasara. Augustā sāk pardīties gardi arbūzi. Tos visus cenšamies ēst ,jo sezonā ,tiem ir visvairāk vitamīnu.
Atsakos pilnībā no āboliem,jo pagrabā sen kā beigušies un veikalā viņi ir jau pabojājušies,jo stāv no iepriekšējā gada. No ārpuses skaisti ,bet iekšā pie serdes jau iepelējuši vai puvuši. Un arī cena ļoti augsta.
Zupas.
Tieši vasara ir laiks,kad vairāk gatavojam zupas- aukstās. Protams tradicionālā biešu aukstā zupa ar gurķiem, lociņiem, kefīru.Bet es gatavoju arī skābeņu zupu,kas ir garda kā silta ,tā auksta. Un mūsu mājās auksta ir iecienīta vairāk kā silta.
Gardumi!
Lai arī ir vasara ,našķoties patīk arī mums. Vasaras iecienītākais našķis ir saldējums.
Bez tā laikam nepaiet neviena diena mūsmājās. Saldējums garšo visiem. Tāpēc šogad esmu sākusi pati gatavot mājās šo našķi- veselīgāk un lētāk sanāk.
Paldies par iedvesmu Ilzei Lipskai,kas arī ir MK zināma. Tieši no viņas aizņēmos ideju par saldējumu- zemenes, banāns ,kokosriekstu piens un cukurs.Viņa gan ieteica lietot agaves sīrupu.tādu neatradu,tāpēc liku cukuru. Saldējums sanāk gards un ātri pazūd no ledusskapja.
Bet saldējam arī vienkārši sablenderētas zemenes, vai no vecajiem krājumiem upeņu sulu ,kas sajaukta ar cukura sīrupu.Jo tieši saldēto sulu saldējumi Adrianam garšo vislabāk,tāpēc cenšos gatavot mājās,lai būtu pēc iespējas dabīgāki.
Bet ēdam ne tikai saldējumu. Cepam arī kūkas no rabarberiem, tad kad ienākas zemenes,tad no tām arī .
Dzērieni!
Kur nu vasarā bez šķidruma uzņemšanas. Un kārtējo reiz secinu ,ka vislabākais ir ūdens. Tīrs avota ūdens arī mūsmājās ir vispieprasītākais. Ikreiz ejot no mājas pudele ar ūdeni tiek ņemta līdz,jo slāpes remdē ļoti labi.
Bet šad tad gribas ko citu- tad nu sajaucam kokteiļus- zemenes ar pienu vai saldējumu.
Augļu kokteiļus- persikus vai nektarīnus ,zemenes, avenes, viss kas nu ir kurā vasaras mēnesī pie rokas. Dzeram arī Colu un Sprite reiz pa reizei,jo tak gribās ne tikai bērniem,bet biežāk mums pašiem.
Vēl laba lieta kā remdēt slāpes ir bērzu sulas,kas tiek pavasarī pildītas pudelēs, pievienotas pāris rozīnes,rīsi un cukurs.Ieliktas pagrabos. Tad nu tieši uz Jāņiem –siena laiku tiek vilktas ārā un karstumā remdē slāpes ļoti labi.
Ko ņemt līdz ceļojumos?
Tā kā vasarā pārsvarā ir silts,tad ēdienu ilgi uzglabāt mašīnā svaigu ir diezgan neiespējami. Tad nu izvēlamies produktus,kas nebojājas tik ātri.
NR.1. ir dzeramais ūdens.Bērniem un pašiem gribas dzert kaut kur tālāk braucot ,un ūdenim vienmēr jābūt līdz.
2. Augļi. Izvēlamies sezonas augļus vai dārzeņus ,ko var ieēst pa ceļam,ja nu sagribas ko uzkost. Persiki,nektarīni, zemenes, banānus,mazos gurķīšus. Lai arī ķēpa ir- vienmēr bonusā jāņem līdz mitrās salvetes ,lai var uzreiz notīrīt rokas. Esam pat braucot tālākus gabalus iebraukuši mežā un salasījuši mellenes un meža zemenes,lai puikam ko mieloties,kamēr nokļūstam galamērķī.
3.Vēl ņemam līdz salmiņus,barankas vai ko citu graužamu. Tas bieži palīdz pavilkt laiku ,vai remdēt izsalkumu.
4. Kā arī mēdzam pagatavot maizītes, kas var stāvēt kādas 2-3 stundas.
Tostermaize, siers vai vistas gaļa, gurķītis,tomāts, nedauz majonēze un salātu lapa. Tās noder,ja ieplānots kāds apskates ojekts,kur tuvumā nav kafejnīcas,veikalu,vai vienkārši negribas lieki tērēties.
to mana mamma dara, tā viņa bērnībā man mānija iekšā redīsus un tagad Adrianam. un bērni uzķeras!