Kā saprast, ka bērniņš gatavs podiņmācībai?

05. Dec 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā saprast, ka bērniņš tiešām ir gatavs iet uz podiņa? Kādas pazīmes par to liecina? Uz šiem svarīgajiem jautājumiem atbildēs psiholoģe Alika Sorokina.

Pieradināšana pie podiņa ir ļoti svarīgs process bērna psiholoģiskajai attīstībai. Pāreja no spontānas nokārtošanās līdz tam, ka bērniņš šo procesu kontrolē, nav visai ātra parasti, un te pats galvenais ir nosacījums, ka bērniņš ir tam gatavs.

Apmācības veids

Eksistē divas pamata pieejas:

  • Pirmā orientēta uz vecākiem, tas ir, vecāki pēkšņi saprot, ka varētu sākt sēdināt mazuli uz podiņa. Viņi neprāto par to, vai mazulis ir gatavs pats tam, vai nav.
  • Otrā pieeja ir orientēta uz pašu bērnu, un tādas pieejas gadījumā podiņmācība norit krietni vieglāk, ātrāk un nesagādā nekādas neērtības vecākiem un pašam bērnam.

Smadzeņu centru nobriešana

Lai bērns būtu gatavs podiņam, viņa smadzeņu centriem jābūt nobriedušiem, tāpēc ļoti agri uzsākt sēdināšanu uz podiņa nav vērts,  - podiņapmācība neizdosies, vai arī tas būs grūts un samērā ilgs process.

Kā saprast, ka bērna smadzeņu centri nobrieduši?

Ir dažas pazīmes:

  • Pirmā - bērnam ir visas motorās iemaņas, viņš rāpo, patstāvīgi prot apsēsties, un labi staigā - bez pieturēšanās.
  • Otrā - bērniņš mostas no rīta ar sausām autiņbiksītēm.

KO nozīmē «no rīta»?

Tas nav brīdis, kad vecāki ir pamodušies, bet gan brīdis, kad pamodies ir bērns, kurš atvēris acis jau. Tajā brīdī var pārbaudīt autiņbiksīšu stāvokli.

Tāpat pazīme ir arī tā, ka bērns pietiekoši ilgu periodu dienas laikā var staigāt sausās autiņbiksītēs. Tās būtu apmēram 2-3 stundas.

Svarīgi, lai bērns jūs saprastu

Viena no gatavības pazīmēm ir arī spēja saprast un izpildīt vienkāršus lūgumus. Līdz šim brīdim, kamēr bērns īsti vēl nesaprot, kas tas podiņš tāds ir, bērnam ir grūti paskaidrot, kas tajā jādara. Ja tiek pamanītas visas augstākminētās pazīmes, bērniņa podiņmācība noritēs ātri un efektīvi.  Un tas nebūs garš un mokošs process nedz bērnam, nedz vecākiem!

Jāņem vērā arī bērna vecums

Nereti vecāki cenšas noteikt bērna gatavību podiņam pēc vecuma skalas vai salīdzinot savu bērnu ar vienaudžiem. To kategoriski nevajadzētu darīt. Bērnu var salīdzināt tikai ar viņu pašu.

"Bērni attīstas atšķirīgi, bet aptuveni 18 mēnešu vecumā galvas smadzeņu centri ir nobrieduši", stāsta psiholoģe.

Māmiņu Klubs

Videosarunu viedtālruņos, Ipad un Iphone skaties šeit!

Huggies® Pull-Ups® autiņbiksītes- biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20121114110210-29692.jpg20121114110201-82498.jpg

20121114105412-36401.jpg