Kā ieviest papildēdienu pavasarī

Kā ieviest papildēdienu pavasarī

05. May 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: pixabay.com

Papildēdiens pavasarī - tas atšķiras? Jā, tas ir mazliet citādāks, kā mazuļiem, kas ar papildēdienu iepazīstas, piemēram, vasaras vidū vai beigās. Pavasaris ir klāt, mazulis ir jau paaudzies un gatavs nogaršot ko jaunu. Ko piedāvāt? Uz vecāku jautājumiem atbildes sniedz pediatre Irēna Putniņa.

Kad sākt ieviest papildēdienu

Nedrīkst nokavēt, un nedrīkst sākt par ātru. Tātad - ne ātrāk par pilniem 4 mēnešiem, un ne vēlāk par 6-7 mēnešiem, bet jāsaprot, ka katrs bērniņš ir citādāks, tā ir individualitāte. Bērniņam ir jābūt pietiekoši lielam, stabilam, viņa organismam jābūt gatavam, par ko norāda bērniņa interese par ēdienu.  Tad arī var sākt! Bet, jo ilgāk bērniņš nesaņem papildēdienu, viņš kļūst konservatīvāks, pieradis pie ierastā un līdz ar to uzsākt ir grūtāk. Tāpat arī pasargāt no alerģijām var palīdzēt tieši pieradināšana pie kaut kā jauna. 

Mammas piens ir būtiska sastāvdaļa līdz bērniņa gada vecumam, bet pārējās lietas organismam arī ir nepieciešamas, un tās, savā ziņā, iedarbina organismu.

Ko sākt dot un ko dot pavasarī

Kādreiz sāka pamatā ar kartupeli vai burkānu, šobrīd ir lielāka iespēja izvēlēties, var variēt un arī ņemt kabaci, puķkāpostu, brokoli, ķirbi. Bet - katrs puncītis ir citādāks, kāds ar to tiks galā, kāds var netikt. Papildēdiens jādod tad, kad bērniņš ir labā garastāvoklī, pie tam - dienas vidū un nelielā daudzumā.

Pirmo labāk būtu dot vienmēr dārzeni. Pirmajā reizē bērns var neakceptēt jauno garšu, bet pirms sākam dot papildēdienu, varam bērnam rādīt, ka ēdam paši ko līdzīgu, līdzīgā krāsā, formā utt. Bērna acij tas būs jau pazīstamāks, un mēģinājumus pārtraukt nevajag pēc pirmās neveiksmes.

Papildēdiens sākumā ir 1 reizi dienā, pēc tam jau biežāk, ņemot vērā ēdienreižu secību un aptuvenos laikus: brokastīs putras, pusdienās  - dārzeņus, launagā - augļus.

Savukārt, biezenīti ar gaļu var sākt dot no apmēram 6-8 mēnešu vecuma. Ja ģimene gaļu uzturā nelieto, ir jārunā ar pediatru par to, ar ko aizstāt uzturvielas, kas iegūstamas no gaļas.

Pavasarī īpaši jāpiedomā pie dažādības bērna ēdienkartē, un organisms ir saguris, ir grūtāk arī ar izvēli, tāpēc jāsaprot, ar ko sākt. Ja sāk bērnam dot ēdienu, tam vienmēr jābūt bērnam paredzētam, bioloģiski audzētam ēdienam. Ēst vajag nevis vairāk, bet kvalitatīvāk - arī lielākiem bērniem. BIO uzturam ir garša, un tas ir daudz veselīgāks bērnam.

Saldētavas krājumi

Vērtība sasaldējot un produktam stāvot, protams, zūd, bet tai pat laikā, saldētavā pārsvarā liekam tomēr sev zināmas izcelsmes produktus. Lielveikalā atrodamie augļi un dārzeņi tomēr būs mazvērtīgāki par saldētavas produktiem no sava dārza. Ja nav nekā saldētavā, ja nav nekā paša audzēta, izvēlamies BIO pārtiku vai nu no saimniecībām, zemniekiem, vai arī jau gatavo, speciālo bērnu pārtiku burciņās. 

Ja lieto burciņēdienu

Meklē BIO marķējumu! Ideāli, ja ir arī "zaļā lapiņa" ar norādi par sertifikācijas numuru, kā arī - viss par bioizcelsmes pārtiku. Ir jāsaprot, vai tā ir organiska pārtika, vai bioloģiska pārtika. Bērniem veselīgi ieradumi jāpiedāvā jau mājās, gatavojiet arī pašas! Ja mamma un tētis neēd ķirbjus, kabačus, un dodam bērniem, īstenībā, mēs ģimenes veselīgos uztura ieradumus neveicinām. Jāiemācās ēst pašiem!

Alete - plašs pirmā papildēdiena piedāvājums

  • Pastinaki ar kartupeļiem - kā pirmais biezenis.
  • Biezeņi ar truša vai tītara, un arī ar vistas gaļu. Gaļa te būs nelielā daudzumā, samērīgi ar bērna vecumu, kas norādīts uz burciņas etiķetes
  • Rīsi apvienojumā ar tomātiem
  • Augļu biezeņi

Higiēna virtuvē

No vienas puses gribas, lai bērns iekļaujas ģimenē un nelieto atsevišķus traukus, lietojot visu to pašu, ko ģimenē. Bet no otras puses - bērnam piemērotākas kā pirmās karotes vienmēr būs tās, kas izgatavotas no silikona. Tās bērnu nesabiedēs un tās nebūs tik aukstas kā metāla karotes. Tāpat arī traukiem būtu jābūt bērniem piemērotākiem, neplīstošiem. Un trauki ir jāmazgā ar īpaši bērnu traukiem piemērotiem līdzekļiem, jo bērns šos traukus aiztiks, ņems, un iespējams arī nogaršos.

Ja bērns lieto plastmasas traukus, un tie dēļ mazgāšanas līdzekļiem - stingrām švammēm, saskrāpējas, traukus nedrīkstētu izmantot, lai ēdiena trauku daļiņas nenonāktu bērna puncītī.

Ēdiens ir, vajag arī padzerties

Mazliet sulas drīkst (100-120ml) bērnam dot jau ap gada vecumu. Sulu vislabāk būtu atšķaidīt. Nedosim no pudelēm, vislabāk - no krūzītēm. Iemācīties no krūzītes dzert ir sarežģītāk bērniņiem, kas ilgstoši dzer mammas pieniņu no krūts. Mazulis ar lūpiņām ir ieradis satvert krūts galu, un tāpēc viņam no parastas krūzītes būs grūtāk padzerties. Bet nevajag bēdāties, praktiski ir izmantot speciālas mācību krūzītes, kas mazuļiem ir ļoti ērtas.

Māmiņu Klubs

20160511225527-54833.jpg

20160511225534-82323.jpg