Jautā ārstam: Mazuļa vannošana

20. May 2018, 16:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa vannošana ir viena no tām lietām, kas vecākiem iesākumā ir liels pārdzīvojums, jo ir bailes, ka visu izdarīsim pareizi, tomēr tad, kad mazais jau pāris reizes jau ir bijis vannā un šo rituālu iemīļojis, vecākiem tik atliek nodrošināties ar visu nepieciešamo un ļaut mazajam kārtīgi izbaudīt ūdens priekus! Bet, lai vannošanās būtu patīkams piedzīvojums, ir pāris lietas, kas jāņem vērā, par kurām vairāk pastāstīs ārste Irēna Putniņa!     

20180520163035-31061.jpg

Mazulīti pirmo reizi vannā liekam otrajā vai trešajā dienā pēc dzimšanas, protams, ja ārsts nav noteicis citādi. Vannas temperatūra 37, 38 grādi. Par to noteikti pirms vannošanas pārliecinamies vai nu ar termometra palīdzību. 

Cik ilgi vannosim bērnus? 

Pavisam mazajiem pietiks ar vannas rituālu kurš ilgs no 2 līdz 7 minūtēm. Ilgāk nav nepieciešams. Ja bērns vannā ir pavadījis pārāk ilgu laiku, tad ādiņai noteikti vajag uzklāt vai nu ķermeņa pieniņu vai eļļu. Pavisam planā kārta, maigi iemasējot ādā. 

Ja vannā pārāk ilgu laiku ir pavadījis lielāks bērniņš, kā parasti notiek, tad pilnīgi noteikti vecākiem būtu jāpalīdz bērniņam ādu kopt, izmantjot tam paredzētus līdzekļus. Ārste iesaka arī lieliem bērniem izmantot mazu bērnu ādas kopšanas līdzekļus, jo tie noteikti būs piemērotāki, tieši sastāva ziņā. 

Vecākiem jāparūpejas par to, lai bērnam vienmēr tiktu nomazgātas konkrētas ķermeņa daļas - intīmā higiēna, rokas, kājas, arī matiņi mazulīšiem, pat ja to, dzīves pirmajos mēnešos ir pavisam maz! 

  • Mazgājoties,  lielākiem bērniņiem var izmantot šķidrās ziepes, dušas putas, bet pavisam mazajiem, bieži vien pietiek tikai ar tīru ūdeni. Vienīgi tad jāskatās, ja ādiņa ir sausa, tad to papildus vajadzētu mitrināt ar kādu bērna ādai piemērotu līdzekli - eļļu vai krēmu. 
20180520163136-29884.jpg

Kad mazgāsim rokas? 

Kad mazulītis kļūst arvien lielāks, apgūst dažādas prasmes, mācām arī viņam pašam parūpēties par roku higiēnu, izveidojot rituālus, jau sākot ar to brīdi, kad mazulis daudz laika sāk pavadīt uz grīdas, sāk rokas smērēt un bāž tās mutē.
  • Bērns uz grīdas sāk pavadīt arvien vairāk laika sākot ar 3 mēnešu vecumu
  • Ap sešu mēnešu vecumu ļaujam bērnam mācīties iepazīt pirmos ēdienus - ļaujam viņam to darīt ar rokām, bet svarīgi, pirms un pēc ēšanas tās nomazgāt, pat tad, ja viņš pats ēst vēl nemāk. 

Matu mazgāšana

 Matus mēs mazgājam sev ar šampūnu, bērniem, kad ir mati, ar šampūnu, sākumā ar zīdaiņu un bērnu šampūnu, pēc tam, kas piemērotāks,problemātiski, kad ir meitenes ar gariem matiem, jāizvēlas līdzekļi, kas nodrošinās, ka matus varēs vieglāk izķemmēt. 

 Vannošanās un putas! 

Kuram bērnam gan nepatīk pilna vanna ar burbuļiem! Piedzīvojumi un jautrība un trīs stundu grīdas slaucīšana pēc šādiem rituāliem, bet ārste Irēna Putniņa norāda, ka jāizvēlas tādass putas, kas ražotas bērniem, jo tad, ja sanāks vannā ieliet vairākputojošā līdzekļā, nekā vajadzētu, putu mākonis neizveidosies tik liels. Vannas putām, kas nav ražotas tieši bērniem, putu apjoms var pieaugt pārāk liels un tad pastāv risks, ka bērns šīs putas var saelpoties. 

Mazuļiem draudzīgi vannas prieki, kopā ar:

20180520162659-29771.jpg

Māmiņu klubs, 2018