Izvēlamies rotaļlietas zēniem un meitenēm: ko ņemt vērā?

Izvēlamies rotaļlietas zēniem un meitenēm: ko ņemt vērā?

08. Dec 2014, 18:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni rotaļu laikā apgūst iemaņas turpmākajai dzīvei, tāpēc Māmiņu Klubā veidojam stāstu sēriju par rotaļām mazuļu attīstībai kopā ar Māmiņu Kluba attīstošo nodarbību vadītāju Sabīni Bakiļinu. Speciālisti ir atklājuši, ka zēni un meitenes uztver informāciju, attīstās un rotaļājas atšķirīgi, tāpēc, lai izprastu savu bērnu rotaļas, mums ir jāizprot katra vecumposma īpatnības.

Aptuveni trīs, četru gadu vecumā bērns jau zina, pie kura dzimuma viņš pieder, šajā vecumā bērniem veidojas dzimumidentifikācija, tāpēc mums, māmiņām un tētiem, ir jāsaprot, kā vēlamies savas mazās meitiņas un dēlēnus audzināt. "Piemēram, ja tētis ir ļoti, ļoti gribējis dēlu, ir piedzimusi meita, bet viņš turpina audzināt tā, it kā būtu puisis- spēlēt futbolu, darīt dažādas vīriešu lietas, tad dzimumidentifikācijas posms ievelkas un ir daudz sarežģītāks," atklāj pirmsskolas pedagogs Sabīne Bakiļina.

Rotaļas palīdz bērnos attīstīties dzimumidentifikācijas procesam, tāpēc ir vērtīgi, ja meitenēm piedāvājam, piemēram, rotaļu kluču komplektus, kuri paredzēti tieši viņām, savukārt saviem dēlēniem meklējam zēniem atbilstošas rotaļlietas.

Attīstošo nodarbību vadītāja iesaka meiteņu komplektos lūkoties pēc dzīvnieciņiem, lodziņiem, puķītēm, kas paplašinās lomu rotaļas, savukārt zēnu komplektos parasti ir mašīnas un bloki,no kuriem var uzcelt mājas.

Protams, tas, ka mēs audzinām dēlu, nenozīmē ka viņš nevarētu rotaļāties ar meitenēm paredzētām rotaļlietām un otrādi: "Pusim var interesēt bērnu rotaļu ratiņi, bet viņam interesēs, kā tie brac,mēģinot vizināt pa visu istabu. Savukārt meitene arī labprāt paspēlēsies ar mašīnu, viņa vedīs sunīti ciemos."

Bērnu rotaļas visbiežāk iet roku rokā ar viņu attīstību, tāpēc vērojot savus mazos rotaļājoties, mēs varam nojaust, kā mūsu bērni attīstās.

"Zēni parasti dod priekšroku kustību rotaļām, viņiem labāka attīstīta lielā motorika – fiziskā attīstība, viņi parasti iet solīti priekšā meitenēm," atklāj Sabīne. "Meitenes, savukārt atdod priekšroku lomu rotaļām – lomu rotaļas sākas daudz ātrāk nekā zēniem. Viņām labāk ir attīstīta sīkā pirkstu muskulatūra,kā arī runa."

Zēniem rotaļājoties, parasti nepieciešams plašāks rotaļu laukums, vinīem patīk celt augstas celtnes, būvēt visu lielu un plašu. 

Savukārt meitenes lielāku uzmanību pievērš detaļām, viņām pietiek ar nelielu rotaļu vietu. 

Bērni ir ļoti radoši, tāpēc mums – māmiņām un tētiem vēlams atbalstīt savu bēnru fantāzijas lidojumu un ar sapratni izturēties pret viņu rotaļām, reizēm arī piedaloties mūsu bērnu spēlēs, rotaļāsimies kopā.

Māmiņu Klubs

 

20130918101006-23784.jpg