Infektologa viedoklis: izslimot vējbakas vai bērnu vakcinēt?

Infektologa viedoklis: izslimot vējbakas vai bērnu vakcinēt?

28. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājums – vakcinēt savu bērnu pret vējbakām vai nevakcinēt, nomoka gana daudz vecāku. Tādēļ portāls www.maminuklubs.lv dodas pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas asociētās profesores, infektoloģes Ilzes Gropes, lai noskaidrotu atbildi. 

Ne tikai medicīnā, bet jebkurā sistēmā, ar kuru esam saistīti dienā un pat nakts laikā, kad guļam, ir kāds cilvēks, kurš nosaka to, kā mēs darbojamies.

Es noteikti netiektos vadīt lidmašīnu, tramvaju vai pat taksometru, jo tad, ja es iekāpju lidmašīnā, tramvajā vai taksometrā, es uzticos cilvēkam, kuram ir zināms maršruts, kurā mēs braucam.

Man šķiet, ka šāds pat princips būtu jāpielieto vakcinācijā!

Tātad vecāku izglītība un zināšanas, pat, ja viņi izlasa informāciju internetā, nav pietiekamas, lai zinātu – vakcinēt vai nevakcinēt savu bērnu.

Un pēc manām domām, diletantiski ir tie uzskati, ka nevajag vakcinēt vienu, otru vai trešo vakcīnu! Un ir jautājums, kāpēc nevakcinēt?

Ir skaidri zināms, ka cilvēks ar vējbakām saslims 100% gadījumu. Ja ne šogad, tad nākamgad, pēc desmit, divdesmit vai trīsdesmit gadiem - nav varbūtības, ka nesaslims! Un neviens nevar pateikt, vai tā būs viegla, vidēja, smaga vai letāla slimība. 

Medicīnā katrai lietai, arī vakcinācijai, tiek izvērtēti riski un ieguvumi. Un ir jāsaprot, ka summa, ko valsts samaksā par vakcīnu, ir pietiekami liela, bet valsts ne par ko nemaksā vienkārši tāpat!

Valsts principā ir paredzēta mums – tās iedzīvotājiem - tātad tiek sekot līdzi tam, lai mēs no šīs vakcinācijas gūtu maksimālu labumu. Tādēļ es uzskatu - tā kā tas ir paredzēts, ir jāvakcinējas!

Bērnu vakcinācija pret vējbakām tiek veikta 12-15 mēnešu vecumā, kad bērns saņem kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu, masaliņām un vējbakām.