FOTOPADOMS: Mutes dobuma higiēnas process

FOTOPADOMS: Mutes dobuma higiēnas process

05. Oct 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmā vizīte ir ļoti svarīga, jo šajā reizē bērnam rodas priekšstats par to, kas ir zobu higiēnists. Ja pirmajā apmeklējuma reizē bērnam rodas negatīvs priekšstats, tad jārēķinās ar to, ka pierunāt uz nākamo vizīti pie higiēnista būs ļoti grūti vai pat neiespējami. Tādēļ vecākiem ir svarīgs uzdevums, proti, radīt bērnam kaut minimālu priekšstatu jau iepriekš, pirms higiēnista apmeklējuma.

To var izdarīt vairākos veidos, piemēram, kopīgi ar bērniem lasot grāmatas, kas reizē arī piedāvā ilustratīvu materiālu, lai bērnam rastos priekšstats, kas ir „zobu feja”, „zobu feju darba vieta” u.c. Interneta vidē ir atrodamas arī vairākas multfilmas par zobārstniecības tēmu. Sava stāstījuma laikā vecāki var veidot salīdzinājumus, proti, zobārstniecības krēslu asociējot ar karuseli, kurš ceļas augstāk un zemāk, siekalu atsūcēju ar ziloņa garo snuķi, zobārstniecības krēsla lampu ar saulīti, urbi ar elektrisko zobu birsti u.c. Šeit vecākiem ir jāieslēdz fantāzija. Tāpat var dziedāt dažādas dziesmas saistība ar zobārstniecības tēmu, izspēlēt dažādas lomu spēles (higiēnists- pacients un otrādi) vai, piemēram, krāsot krāsojamās grāmatas. Vecāki kopā ar bērnu var uzzīmēt zobu higiēnistu, piemēram, zobu higiēnista formu, telpas iekārtojumu u.c. un atnest zīmējumu higiēnistam, pastāstot, kas ir uzzīmēts. Arī tas varētu bērnam palīdzēt pierast, mazināt stresu, nedrošību.

Atnākot pie zobu higiēnista vai zobārsta, bērns iegūto informāciju asociēs ar kabinetā redzamo, tādējādi būs vieglāk strādāt zobu higiēnistam, kā arī bērns jutīsies droši.

Kā notiek mutes dobuma higiēna, skaties FOTOPADOMĀ!