Dabiska mazuļa attīstība. Bērnu ēdienu glabāšana un termiņi

Dabiska mazuļa attīstība. Bērnu ēdienu glabāšana un termiņi

24. Apr 2019, 15:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs zinām, ka mazulis ir pelnījis visu to labāko. Mēs parūpējamies, lai ēdiens ko tas saņem būtu veselīgs un uzturvielām bagāts. Sevišķi svarīgi tas ir tad, ja runājam par bērniņiem, kas pavisam nesen ir uzsākuši iepazīt jaunas garšas un ēdienus. Ir kāda svarīga lieta – ēdiena glabāšana un tā derīguma termiņš, par ko vairāk stāsta uztura speciāliste Ilva Lazda.

20180510151847-62902.jpg

Ja mēs gatavojam biezenīšus, putras, sautējumus bērnam mājās, tad ieteicamais laiks, ko varam atstāt istabas temperatūrā ir 1 līdz 2 stundas, tas ir laiks, kurā ēdienam vajadzētu atdzist. Mājās gatavotu biezenīti vai putru varam atdzesēt arī auksta ūdens peldē, slēgtā traukā.

  • Ledusskapī varam uzgalbāt līdz 2 dienām, ja vēlamies ilgāk, liekam saldētavā.
20180510151833-75514.jpg

Ja ēdiens tiek atkārtoti sildīts, tad jāņem verā tas, ka atkārtoti sildot gan gatavos produktus, gan pašu gatavotos ēdienus, mēs iegūsim samazinātu uztura vērtību, cietīs vitamīni - B grupas vitamīni, tai skaitā folskābe, atkārtoti sildot var samazināties par 50-90% no sākotnējā daudzuma.

Kāpēc jāpievērš uzmanība marķējumam uz etiķetes 

20180510151540-86079.jpg

Ja runājam par burciņēdienu, tad šeit līdzīgi kā mākslīgjaiem maisījumiem ir marķējums, kādu šaubu gadījumā var palīdzēt, uz visām burciņām būs norādīts laiks, cik ilgā laikā produktu izlietot pēc atvēršanas. Parasti tās ir 2 dienas jeb 48 stundas.

Ja pirmajā maltītē mazulis neapēd burciņas saturu un tas nav sildīts, droši liekam ledusskapī, ja zinām, ka mazulis neizēdīs visu burciņu, vēlamies uzsildīt bieznei, tad tikai to porciju, kuru varētu apēst, ja grib vēl, tad uzsildām vēl, izvairāmies no atkārtotās sildīšanas.

20180510151601-84837.jpg

 Parasti uz piena maisījuma etiķetēm norādīts, ka tos būtu nepeiciešams sajaukt ar ūdeni, kas ir vārīts un atdzesēts līdz 40-50gr temperatūrai, jāizlieto nekavējoties, Ir PVO vadlīnijas - sajaukt ar karstāku ūdeni, kas atdzesēts līdz 70 grādiem, tas nodrošina lielāku produktu drošību un to var izmantot 2 stundu laikā no pagatavošanas.

Runājot par mākslīgiem maisījumiem, tos mēs neatstājam vēlākai lietošanai, nesaldējam, nesildām, lietojam 1x, ja kaut kas paliek pāri, tad diemžēl mēs no tā atvadāmies.

 20180510151635-34833.jpg

Ja māmiņa baro mazuli ar savu pienu, vēlas atstāt pieniņu vēlākam laikam, kad jāatstāj mazulis ar citu ģimenes locekli, tad atslaukto pieniņu vēlams atstāt sterilizētā traukā.

  • Tie var būt maisiņi, kas paredzēti atslauktajam pienam, ja trauks ir pietiekami tīrs, varam atstāt istabas temperatūrā nākamajām 2 maltītēm, līdz 4 stundām.
  •  Ja ilgāk, tad glabājam ledusskapī. Ledusskapī līdz vairākām dienām ar nosacījumu, ka trauki, kuros pieniņu glabājam, ir pietiekami tīri.
  • 20180510151752-78809.jpg
Māmiņu klubs