Bez 5 minūtēm divgadniece

Bez 5 minūtēm divgadniece

18. Oct 2015, 18:59 IlvaV IlvaV

Mana princese nākamnedēļ svinēs jau otro dzimšanas dienu. Laiks skrien mežonīgi ātri, kaut šķiet, ka savi bērni jau neaug nemaz tik ātri kā tie citi, svešie.

Pirms ķerties klāt ballītes rīkošanai, apdomāju, kāda tad ir izaugusi mana mazā meitiņa, ko iemācījusies pa šiem diviem gadiem, cik daudz spēj izdarīt pati.

Valodas attīstība:

Neesmu uzskaitījusi, cik tieši vārdiņu Terēze prot, bet mēs lieliski tiekam galā un saprotam, ko bērns vēlas pateikt. Uz jautājumu, kā Tevi sauc, viņa atbild "Te" vai smaida, vai atbild "Es", bet ja jautājumam, kas Tu esi, tad meitiņa lepni attrauc:"Māsa":) Prot nosaukt brāļus vārdā (abiem gan devusi vārdu Aģis:D (Alekss un Renāts), protams, mammu, tēti, omu. Liek kopā 2 vārdus, piemēram, "kaķis ņammā'', ''Aģis brr" (brālis brauc), "es pia" (es gribu pienu). Slavenā "pati' vietā, kad viņa tik tiešām pati vēlas kaut ko izdarīt, Terēze saka stingru "es!!!"

Socializēšanās, emociju pasaule:

Sākotnēji ar svešiem vai retāk sastopamiem cilvēkiem ir kautrīga, pieglaužas man, slēpjas aiz manis, bet, ja cilvēks noskaņots labvēlīgi, smaida vai aprunājas ar viņu mierīgi (nebāžoties virsū, nekutinot utt.), tad Terēze ir ar mieru atnest arī kādu no savām mantām paspēlēties, parādīt utt. ļoti patīk, ka nāk ciemiņi. Pašai ļoti patīk iet uz parku, kur citi bērni. Pati gan neiet kādam klāt, bet ja cits pienāk, nemūk prom, bet novēro, kas nu būs. ļoti patīk mazi bēbīši. Mīļo, paijā gaviņu. Pat šokolādes konču jau bija paspējusi iedot, kamēr mēs, mammas, aizrunājāmies:)

Ar mājiniekiem meitiņa ir ļoti mīļa, pieglaužas klāt un saka "mīļa", dod bučas, glāsta matus, grib, lai arī viņai pakasa muguriņu, piemēram. ļoti daudz smaida un smejas. Kad atbrauc oma, burtiski skrien virsū, bļaudama ''oma, oma, oma". Ir super mīļa meitiņa. Kad sadusmojas, met mantas pa gaisu, bet arī pēc izlases:D Vispirms ar acs kaktiņu noskata, ko drīkst mest (traukus, pulksteņus utmldz. nekad nemet) un tad sviež. Citreiz no dusmām raud. Kādreiz arī koda, tagad vairs sen nē.  Sadumsojas viņa, ja kaut ko neļauj (piemēram, ņemt brāla skolas grāmatu). Nekad vēl nav kritusi gar zemi, locīdamās un kliegdama, bet kāju gan ir cirtusi pret zemi. Smieklīgi gan tas izskatījās:)

Fiziskās spējas,prasmes:

Terēzei ļoti patīk zīmēt, krāsot. Tas gan viss ir vairāk švīkājumi, ķēpas, bet patīk darboties. 20151018162316-81690.jpgSajūsmā, ja kāds no mums uzzīmē visu ģimeni, kaķus un suņi ieskaitot:) Pa māju meita pārvietojas tikai skrienot. Viņa visu laiku ir skrienoša. Enerģijas pārpilna. Viņa spēj noiet pa šauru dēlīti. Vairs nebaidās uzkāpt uz slīdkalniņa (ne tas, kas pašiem mazākajiem domāts) un laisties lejup.20151018162836-87523.jpg Ļoti patīk šūpoties. Mums istabā arī ir šūpoles, tāpēc, ja bērnam ir vēlme atkal pēc šūpošanās, viņa sauc :"Viua". Tas ir gan slīdkalniņš, gan šūpoles, jo es, kad viņa mazāka būdama laidās lejup pa kalniņu vai šūpojās, pati vienmēr teicu Viuuuuuuu:) Terēzei ar brāli ir mīļa spēle, kad viņa uzkāpj uz galda, brālis stāv pretī, un tad nu mazā māsa lec brāļa rokās.

Uz podiņa Terēze pati iet jau vairāk kā mēnesi. Pati paprasa, ja esam laukā. Ja esam iekšā, pati iet, izdara visu, pat uz lielo podu pārnes, pasaka attā un spēlējas tālāk:) Arī naktis viņa izguļ pilnīgi sausa, bet es vēl drošībai lieku paladziņu apakšā. Kaut kā ļoti veiksmīgi mums viss ātri notika. Ja iepriekš rakstīju (http://www.maminuklubs.lv/mazulis/mazais-cilveks-apgust-lielas-lietas-265759/), ka pagaidām palēnām notiek progress, tad burtiski pāris nedēļu laikā pēc mana raksta bērns visu saprata. Visam savs laiks, acīmredzot!

Terēze pati prot uzvikt zeķītes, apakšbiksītes, svārkus, bet pār galvu velkamās lietas gan vēl nesanāk. Prot uzvilkt gumijas zābaciņus, sandalītes, bet tādi stingrāki zābaki man jāpalīdz uzaut.Patīk vilkt arī mammas drēbes.20151018163032-31228.jpg

Bērns spēj atšķirt skābu ("skāba") no salda ("ņamma"), karstu (''kasss'') no auksta.

Attīstība, spēles:

Terēze spēj atšķirt formas, krāsas. Viņai ir tāda mājiņa, kur jāievieto attiecīgas formas klucītis. Tas sanāk bez sevišķas piepūles. Terēze, ja pasaku, ka jādzer no zaļās krūzītes, nevis zilās, tieši to arī dara. Viņa man palīdz izkrāmēt trauku mašīnu. Ņem šķīvjus un liek tieši tajā kaudzītē, kur katram jāatrodas (tātad spēj šķirot pēc lieluma, formas, krāsas), lādē pareizi sagrupē nazīšus, dakšiņas, karotes. Meitiņai ļoti patīk darboties pa māju, atdarināt mani, palīdzēt man, slaukot grīdu, mazgājot, tīrot. Čakla palīdzīte man aug. Vienmēr viņu uzslavēju par katru darbiņu.20151018165836-60574.jpg

Terēzei ļoti patīk dejot. Viņa ļoti daudz arī dzied. Vienkārši sēžot savā nodabā kaut ko dungo vai dzied savā valodiņā. Tik smuki tas izklausās. Patīk arī spēlēt klavieres.

Mums topā ir arī dažādas pirkstiņu rotaļas. It sevišķi mīļa ir "šis pirkstiņš vectētiņš,...."

Mīļākais ēdiens, nodarbošanās, apģērbs u.c.

Terēzei ļoti garšo saldējums. Viņa spēj novērtēt arī manis ceptās kūkas. Ja ierauga, ka ņemu kūku pamatni, priecīga sauc:"kūka, kūka". Garšo cepti kartupelīši, garšo marinēti gurķīši, maize, pankūkas. Vairs ne īpaši iet pie sirds augļi, arī ābolus reti ēd, banāni laikam par daudz apēsti:D

Terēzei ļoti patīk pucēties. Citu dienu viņa var pārģērbties vairākas reizes. Īpaši tuvas ir dažādas kleitas. Tad nu skrien pie katra no mājiniekiem un rāda, cik tagad smuka, lepni rādīdama uz vēdera:) Bieži arī negrib vispār ģērbties. Skrienot prom, priecīgi kliedz '"es pika" (gribu būt plika).

Meitai ļoti patīk iet laukā, spēlēties smilšu kastē, mētāt bumbu mūsu sunim, braukt ar velosipēdu (man aizmugurē sēžot sēdeklītī), tagad topā ir iešana pastaigā un lapu lasīšana.20151018164018-41185.jpg

Vēl Terēze mīl fotograf'ēties. Prot pozēt, tā interesanti smaida, kad zina, ka nu būs bildēšana:) Maza modele. 

Meitiņa vakaros iet gulēt ap 10. Mostas ap 7:30,kad es modinu skolniekus. Pusdienas laiku guļ apmēram 2 stundas. 20151018162040-67466.jpg

Blēņas:

Pēdējā spilgtākā droši vien ir manas kosmētikas somiņas satura pārbaudīšana uz savas ādas:) 20151018163525-29537.jpg

Tad meita nesen atklāja,ka pašai cept kūku arī ir feini. Tas nekas, ka man milti, cukurs, manna, griķi bija jāslauka pa visu virtuvi:) 20151018164743-10199.jpg20151018164823-55915.jpg

Rezumējums:

Patiesībā Terēze man ir super forša meitene. Mīļa, sirsnīga, gudra, pieklājīga (vienmēr pēc ēšanas vai kādas mantas paņemšanas no cita pasaka "dīs' (paldies)). Viņa ir mana vismīļākā meitene pasaulē!

20151018164123-15651.jpg

Pastāstiet, ko prot jūsu gandrīz vai jau divgadnieki? Vai jums iet līdzīgi?

IlvaV IlvaV 20. Oct 2015, 12:09

Nevienam nav divgadnieka?😀 Neskopojieties, padalieties ar viņa prasmēm, jūsu ikdienu.