Rotaļas ar mūziku - jauna rotaļāšanās pieredze

Rotaļas ar mūziku - jauna rotaļāšanās pieredze

29. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esat ievērojuši, ka bērnus piesaista rotaļlietas, kuras izdod skaņas? Pirmie muzikālie instrumenti parādās jau pēc piedzimšanas – tie ir dažāda veida grabuļi. Ar laiku bērni iemācās “atrast” mūziku jebkur, izvilinot skaņas no visparastākajiem priekšmetiem, klaudzinot ar tiem, metot un kratot. Taču, kad bērna rotaļlietu arsenālā parādās muzikālās rotaļlietas, piemēram, tamburīns, ksilofons, viņi dievina rīkot improvizācijas koncertus, apgūstot vienkāršas dziesmiņas un dziedot vai dejojot tās saviem vecākiem.

Mājās spēlēt muzikālās rotaļas var jau no vecuma, kad bērns sāk saprast notiekošo un uz brīdi noturēt interesi. Protams, klausīties mūziku un piedāvāt mazulim rotaļāties ar mūzikas instrumentiem var jau no sešu mēnešu vecuma, taču šajā vecumā no bērna vēl nevar lūgt atkārtot mūzikas ritmu.

Brīdī, kad mazulis sāk izrādīt interesi par mūziku un mūzikas instrumentiem, svarīgi noķert īsto mirkli un kopā ar bērnu kaut uz mirkli kopīgi ienirt mūzikas pasaulē. Pievērsiet bērna uzmanību katra instrumenta skaņai, kopīgi padomājiet, kam skaņa ir līdzīga, kuriem dzīvniekiem vai dabas skaņām tie līdzinās. Pakāpeniski bērnam iemāciet atšķirt augstas skaņas no zemām, skaļas skaņas no klusām.

Iekļaujiet mūzikas instrumentus dažādās rotaļās, piemēram, pievienojiet to spēlēšanu pasaku stāstīšanai, atskaņojot uz bungām dusmīgā lāča tuvošanos vai uz marakasa – pērkonu, vai arī kopā ar bērnu uz instrumentiem atskaņojiet dziesmiņas no mīļākajām multplikācijas filmām.

Muzikālas nodarbības mājās ar ģimenes locekļiem bērnā radīs pozitīvas emocijas un veicinās arī viņa komunikācijas prasmes. Tiesa, ja māmiņa vai tētis jūtas nedroši, kopā ar bērnu iespējams apmeklēt arī dažādas muzikālās nodarbības, kuras dažviet pieejamas mazuļiem jau no 4 mēnešu vecuma. Nodarbībās kopā ar profesionālu pasniedzēju mazulis iepazīs mūzikas pasauli un dažādus mūzikas instrumentus, iemācoties sadarboties arī ar citiem vienaudžiem.

Kādi mēdz būt bērnu mūzikas instrumenti?

Vispopulārākie bērnu mūzikas instrumenti - ksilofons, tamburīns, ģitāra, harmonikas, bungas un klavieres. Protams, ir pieejami arī citi mūzikas instrumenti un to variācijas, taču jau ar iepriekš nosauktajiem instrumentiem iespējams radīt īstu mājas orķestri.

Kā norāda Yamaha Mūzikas skolas Mežciema filiāles pasniedzēja Liene Ločmele, jau četru mēnešu vecumā rotaļās mūzikas pavadībā var izmantot dažādu krāsu lakatiņus. “Četru mēnešu vecumā bērni vēl redz apveidus un neizšķir sīkas detaļas, tāpēc lakatiņš būs kā kustīgs mākonis, kuram klāt nāk melodija,” skaidro L. Ločmele. Viņa arī piebilst, ka graboši, pataustāmi instrumenti ir piemēroti bērniem no aptuveni piecu mēnešu vecuma, jo agrākā vecumā graboņas troksnis var būt kaitinošs un radīt trakusmi.  Lielāka vecuma bērniem piemēroti arī svilpjoši mūzikas instrumenti.

Svarīgi, lai bērnam domātie mūzikas instrumenti būtu izgatavoti no augstvērtīga materiāla un apstrādāti ar kvalitatīvu, bērnam nekaitīgu krāsu. Instrumentiem jābūt labi nopulētiem, bez asām malām.

Lūkojies, lai vienīgās bērnam pieejamās muzikālās rotaļlietas nebūtu tikai elektroniskās rotaļlietas ar pogām un jau ieprogrammētu skaņu, jo, pirmkārt, tās nespēs ilgstoši noturēt bērna uzmanību un, otrkārt, ierobežotais skaņu kopums ir atrauts no realitātes un šādas rotaļlietas neveicinās bērna fantāzijas attīstību. Ar šādām rotaļlietām bērns pats nevar kļūt par komponistu un radīt savu unikālo melodiju.

Ko palīdz attīstīt rotaļas ar muzikālajiem instrumentiem?

Mūzikas instrumentu spēlēšana attīsta bērna dzirdi, ritma izjūtu, fantāziju un bagātina dzīves pieredzi. Jebkurš mūzikas instruments arī attīsta bērna sīko motoriku un radošo potenciālu. Savukārt, ja mājās nav pieejami mūzikas instrumenti, parādiet bērnam, kā skaņu var izvilināt no dažādiem sadzīves priekšmetiem, piemēram, katliņi un bļodas var kļūt par bungām, savukārt tukša ūdens pudele, kurā sabērti zirņi, - par marakasu. Tiesa, iespējams, ka bērns par sadzīves priekšmetu pārvēršanu par mūzikas instrumentiem iedomāsies ātrāk nekā vecāki.

Meklējiet skaņas visā, kas ir jums visapkārt, jo tas ir lielisks veids, kā attīstīt fantāziju! Sadzīves priekšmetu pārvēršana mūzikas instrumentos bagātinās bērna pieredzi.