Bērns krāc: ko darīt?

Bērns krāc: ko darīt?

30. Apr 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vienus vecākus bērna krākšana biedē, citos - izraisa smaidu. Kā vajadzētu reaģēt, ja bērns krāc? Izrādās, došanos pie ārsta atlikt nevajadzētu.

Skaņa, ko pieņemts saukt par krākšanu, rodas, jo miega laikā atslābinās muskuļi un arī elpceļi, un gaiss pa elpceļiem virzās ar lielāku ātrumu, kā parasti. Parasti bērns krāc ieelpas laikā, sevišķi, ja guļ uz muguras.

Kāpēc mēs krācam

Izplatītākais bērnu krākšanas iemesls ir iekaisums, aizdegunes mandeļu palielinājums - adenoidīts. Citi iemesli: iesnas, anatomiskās aizdegunes īpatnības, aptaukošanās, apakšžokļa uzbūves traucējumi. Galvenais, kāpēc par krākšanu tomēr vajadzētu uztraukties, ir tas, ka asinīs nokļūst mazāk skābekļa. Un tas var izraisīt pat galvas smadzeņu attīstības problēmas.

Dažkārt zīdaiņa vecuma mazuļi krāc, jo degunā ir izklaltusi gļotāda, kas traucē brīvai elpošanai. Labākais tādā gadījumā ir nevis iztīrīt deguntiņu, bet gan iztīrīt un izskalot to ar jūras ūdeni, kas piemērots zīdaiņiem. Vēl labi palīdz deguntiņa kutināšana ar vatīti vai spalviņu, un tad mazulis nošķaudās.

Vēl bērniņš var krākt, ja aizmidzis neērtā pozā autokrēsliņā vai ratu sēžamajā daļā. Miega poza autokrēsliņā, ja vien tam nav vismaz kaut cik nolaižama muguras daļa, skābekļa trūkumu izraisa pat 20% gadījumu zīdaiņiem. Bet skābekļa trūkums var izraisīt arī mazuļa psihiskās veselības un attīstības aizturi. Tāpēc, ja redzat, kā mazulis krāc neērtā pozā, labāk būtu mainīt bērniņa pozu tā, lai viņa elpošana kļūtu klusāka.

Adenoīdi un iesnas

Adeoidīts rodas hronisku iesnu rezultātā vai arī līdz galam neizārstētas vīrusa infekcijas gadījumā. Saslimšana attīstas ilgi, iesnas mazulim ir vienas pēc otrām un pakāpeniski viņa krākšana miegā kļūst aizvien biežāka un skaļāka. Dažreiz šķiet, ka bērnam ir pat periodiska elpas aizture: krāpšana it kā pieklust, bet pēc tam bērns tā kā sapurinās, ievelk vairākas reizes gaisu un atkal atgriežas normāla elpošana.

Situācija jāatrisina nekavējoties, jo skābekļa trūkums var izraisīt pat galvas smadzeņu traucējumus. Smadzenes nepagūst atjaunot normālu prāta darbību, un bērns var būt kaprīzs, viņš var sūdzēties arī par biežām galvas sāpēm.

Sākt krākt bērns var arī laikā, kad ir saaukstējies. Augšējo elpceļu iekaisums var izraisīt gļotādas tūsku un var traucēt gaisa caurejamību elpceļos. Kad deguns ir aizlikts, elpošana ir apgrūtināta, tā kļūst skaļāka, un bērns var arī krākt.

Bet pilnīgi veseli bērni naktīs var sākt krākt, ja telpā ir pārāk silti, un tajā ir ļoti sauss gaiss, tāpat arī, ja ir mitrums, daudz paklāju, mīksto mēbeļu un mīksto rotaļlietu, kas krāj putekļus.

Anatomiskās īpatnības

Ja bērniņš krāc jau no pirmajām dzīves nedēļām, iemesls krākšanai var būt aizdegunes uzbūde: deguna ejas ir šauras un deguns caur tām var tā kā svilpties cauri. Tāda viegla svilpšana miegā ir normāla, un tā parasti pazūd, kad bērniņš ir aptuveni mēnesi vecs.

Ja krākšana var sākties arī apakšējā žokļa uzbūves traucējumu rezultātā, kad apakšējais žoklis nav pietiekoši attīstīts vai arī ir atvirzīts zodiņš. Tāds defekts arī jau var tikt novērots pat pirmajā dzīves gadā.

Un visbeidzot, krākšanu var izraisīt arī aptaukošanās. Pārmērīgi liels svars var izraisīt tauku šūnu veidošanos maigajos audos un arī tas var samazināt deguna ejas.

Ko darīt lietas labā

Lai tiktu galā ar krākšanu, jāsaprot, kāpēc tā vispār sākusies, kā arī, jāsaprot, vai krākšanas laikā ir arī elpas aizture. Par adenoīdiem vairāk pastāstīt var LORs. Ja adenoīdi ir ļoti palielināti, var būt nepieciešama operācija. Kad krākšana ir uz kādas saaukstēšanās fona, pēc saaukstēšanās simptomu izzušanas, izzūd arī krākšana.

Ja ir apakšžokļa uzbūves traucējumi, vai deguna izmežģījumi, ārstēšanu var piemērot tikai sejas ķirurģijas speciālists. Ja krākšanas iemesls ir aptaukošanās, jāārstē vielmaiņa. Mazulim nepieciešama pediatra un endokrinologa konsultācija.

Ja pastāv liels risks, ka bērna elpošana naktī var apstāties uz ilgāku laiku, var gulēt mājās ar speciālu masku. Mini-kompresors tajā saspiež gaisu, un tas neļaujs augšējiem elpceļiem aizmirst par elpošanu. Ja krākšana un elpas aizture, pēc ārsta domām, nav mazulim bīstama, problēmu atrisināt var palīdzēt ar parasta spilvena palīdzību, izvēloties tādu, kas bērnam ir patiešām piemērots - nav liels, nav pārāk mīksts un nav arī pilnīgi plakans.

Māmiņu Klubs