Bērns klepo miegā: 5 izplatītākie iemesli

Bērns klepo miegā: 5 izplatītākie iemesli

15. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jūsu mazulis ir mundrs, viņam ir laba apetīte, un viņš ļaujas interesantām rotaļām. Nekādu problēmu ar veselību dienas laikā nepamanāt. Bet tiklīdz bērns iemieg, viņu pārņem klepus lēkme, kura atkārtojas naktī vairākas reizes. Tas ir diskomforts ne tikai mazulim, bet arī mammai. Kāds tam varētu būt iemesls? Kā palīdzēt bērnam?

Iespējamie cēloņi nakts klepus lēkmēm

Iemesli var būt dažādi - gan tādi it kā nekaitīgi, gan arī pavisam nopietni veselības traucējumi.

  1. Alerģiska reakcija. Šis ir diezgan izplatīts klepus iemesls. Rakcija var būt gan uz dzīvnieku spalvām, gan uz vilnas spilveniem, gultas pārvalkiem, matračiem, tāpat nakts klepu izraisīt var arī jauns veļas mazgājamais pulveris, ar ko mazgājat bērna gultasveļu. Dažkārt arī jaunām bērnu mēbelēm ir diezgan asa smarža. Tādā gadījumā jāatbrīvojas no alergēna, un tad arī klepus atkāpsies. 
  2. Zobiņu šķilšanās. Šajā laikā parasti mazulis vairāk siekalojas, miega laikā siekalas satek mazuļa kaklā un kairina to. Te nu rodas arī vēlme klepot. Tāds periods vienkārši jāpārdzīvo, un, kad zobiņi būs klāt, arī nakts klepus izzudīs. 
  3. Sauss gaiss dzīvoklī. Ar apkures sezonas sākšanos dzīvokļos vienmēr gaiss kļūst sausāks. To elpot nav patīkami, un miega laikā žūst arī gļotāda, tas, protams, var veicināt arī sausa klepus parādīšanos.  Lai atrisinātu šo problēmu, uz nakti var sakārt uz radiatoriem slapjus dvieļus vai iegādāties gaisa mitrinātāju. 
  4. Iesnas. Ja bērnam ir pat nenozīmīgas iesnas, tad naktī, kad bērna ķermenis ieņēmis horizontālu stāvokli, izdalījumi var tecēt kaklā un provocēt klepu. Ja iesnas tiek izārstētas, arī klepus pāriet pats no sevis. 
  5. Saslimšanas attīstība. Ne visas bērnu slimības sākas ar paaugstinātu temperatūru. Dažas par savu esamību signalizē ar iesnu vai klepus palīdzību. Arī nakts klepus var liecināt par faringītu, sinusītu vai rinītu.  Tādā gadījumā jāizārstē konkrētā saslimšana, lai atbrīvotos no klepus.

Bez ārsta konsultācijas kategoriski aizliegts

  • dot bērnam pretklepus līdzekli, lai atbrīvotos no nakts klepus lēkmēm
  • dot bērnam antibiotikas
  • dot bērnam sausa klepus ārstēšanai atkrēpošanu veicinošus līdzekļus

Ja bērns klepo miegā:

  • aizvediet bērnu pie ārsta
  • dodiet bērnam uz nakti padzerties karstu pienu ar sviestu
  • piepaceliet bērna gultiņas galvgali, zem gultas matracīša paliekot apakšā kādu grāmatu vai nelielu spilventiņu

Māmiņu Klubs

20130213102851-62901.jpg

www.bernsklepo.lv