Bērns aug. Kā es varu viņam palīdzēt?

Bērns aug. Kā es varu viņam palīdzēt?

23. Jan 2015, 10:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šādu jautājumu noteikti ir uzdevuši visi vecāki. Atbildes tiek meklētas gan pie draugiem un paziņām, kas atrodas līdzīgās situācijās, gan pie ārstiem un citiem speciālistiem. Apkopojot savu ilggadējo pieredzi, logopēde Anastasija Irbe un bērnu neiroloģe Sarma Lindenberga sarakstījušas rokasgrāmatu vecākiem „Bērns runāt mācās ģimenē”. To izdevis apgāds SIA „Izdevniecība RaKa”.

Grāmatas centrā ir pati aktuālākā bērna izaugsmes problēma mūsdienās- runas attīstība. Daudzi vecāki ir saskārušies ar to, ka bērnam ir grūti izteikties un šī iemesla dēļ rodas arī problēmas ar domāšanu, rakstīšanu un mācīšanos. Mūsdienu dzīves stils- tas, ka cilvēki pavada daudz laiku pie TV ekrāniem vai datora, mazina dzīvo komunikāciju, kas bērnam ir ļoti svarīga.

Runas attīstība ir cieši saistīta ar citiem bērna izaugsmes procesiem. Līdz ar to caur runas attīstīšanu autores raugās uz bērna izaugsmi kopumā. Tā aplūkota no piedzimšanas brīža līdz septiņu gadu vecumam. Autores sīki apraksta procesus, kas raksturīgi bērna izaugsmei, to, kā šie procesi atklājas bērna uzvedībā, ietekmē runas prasmes attīstību, un sniedz padomus, kā uz katru pārmaiņu bērnā varētu reaģēt vecāki. Grāmata piedāvā arī plašu vingrinājumu un uzdevumu klāstu, kurus var izmantot ikvienā ģimenē.

Lai vecākiem būtu vieglāk orientēties, katram vecuma posmam autores izdala arī galvenās problēmas. Līdz ar to vecākiem nebūs grūti atrast atbildes tieši uz tiem jautājumiem, kas viņus šobrīd interesē. Grāmatu papildina arī vērtīgi pielikumi- anatomijas apraksts, vingrojumi, spēlēm izmantojamas pasakas un attēli.

Kad pasaulē ir nācis bērns, vecāki sāk apzināties, ka ir uzņēmušies ļoti atbildīgu pienākumu. Daudzi pat jūtas apjukuši un šaubās par savām spējām. Grāmatas autores ir pārliecinātas, ka par labiem vecākiem var kļūt jebkura ģimene un tam nevajag nemaz tik daudz. Ikviens var izaudzināt laimīgu un sevi apliecināt spējīgu cilvēku. Svarīgi ir darboties ar bērnu, vērot un novērtēt viņa panākumus.