Bērni no pārtikas alerģijām lielākoties ar laiku izaug

03. Jan 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu sarunās bieži dzirdam pieminam dažāda veida alerģijas, kuru dēļ bērna organisms, piemēram, uz dažādiem pārtikas produktiem, reaģē ar sāpošu vēderiņu, izmainītu vēdera izeju vai arī izsitumiem. 

Skaidrojām pie bērnu alergoloģes Kristinas Amosovas, kas ir alerģija, kā pārliecināties, ka bērnam tāda tiešām ir, un vai alerģija ar laiku var arī izzust.

Alerģija ir organisma nelabvēlīga reakcija uz kādu vielu – gan dažādiem pārtikas produktiem, gan arī inhalācijas alergēniem, tostarp, ziedputekšņiem, mājas putekļu ērcītēm vai dzīvnieku epitēliju. Alerģijas dēļ pacienta organismam uz konkrēto  vielu rodas nepareiza reakcija. 

Alergoloģe Kristina Amosova skaidro, ka alerģijas iemeslu var konstatēt, nododot analīzes. “Molekulārā diagnostika alergoloģijā ir izmeklējums, kas tiek izmantots aizvien biežāk,” norāda ārste, piebilstot, ka speciāla sagatavošanās šo asins analīžu nodošanai nav nepieciešama, tās var nodot jebkurā diennakts laikā, arī tad, ja tiek lietoti medikamenti, tostarp, pretalerģijas. Svarīgākais gan atcerēties, ka analīzes jānodod tikai tad, kad ir simptomi. 

Runājot par pārtikas alerģiju, Kristina Amosova skaidro, ka katram pārtikas alergēnam ir dažādas molekulas, un tās var būt gan mazāk, gan vairāk bīstamas. Gadījumā, ja pacientam tiek konstatēta kāda no pārtikas alerģijām, ārstēšanai var tikt nozīmēta imūnterapija, kas vecina organisma pierašanu pie konkrētā alergēna.

Tiesa, novērots, ka bērni no pārtikas alerģijām mēdz izaugt. “Ja runājam par piena, olas alerģijām, tad cilvēks no tām pārsvarā izaug,” secina alergoloģe Kristine Amosova, sakot, ka gadījumos, ja pārtikas alerģijai pievienojas arī kāda inhalācijas alerģija, tā gan, visticamāk, saglabāsies visu mūžu. Tiesa, tas nebūt nenozīmē, ka vienmēr visa gada garumā būs vērojami vienādi simptomi, jo cilvēka organisms mainās, mainās arī viņa hormonālā sistēma, tāpēc alerģija katru gadu var izpausties dažādi – kamēr vienu gadu simptomu nebūs vispār, nākamajā gadā tie, savukārt, var izpausties pat ļoti krasi.