Baskāju takas: kāpēc ir tik vērtīgas un kur tās meklēt?

Baskāju takas: kāpēc ir tik vērtīgas un kur tās meklēt?

03. Aug 2017, 08:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sajūtu jeb baskāju takas kļūst aizvien populārākas. Tās viesus gaida vairākās Latvijas vietās, savukārt naskākie pat šādas takas ierīko bērnudārzu un privātmāju pagalmos.

Izstaigāt taku basām kājām ir lietderīgi gan lieliem, gan maziem, tātad, tas ir lielisks veids, kā kopīgi pavadīt brīvo laiku visai ģimenei. Staigājot ar basām kājām par dažādām virsmām, iespējams ne tikai norūdīties un stiprināt organisma aizsargspējas, bet arī stiprināt kāju muskuļus. Nenoliedzami, šādas takas apmeklējums sniegs daudz pozitīvu emociju arī bērniem, piedevām, lieliski nostiprinās to imunitāti.

Iemesli, kāpēc iesaka apmeklēt baskāju takas:

  • palīdz stiprināt un norūdīt organismu;
  • sniedz lielisku atpūtu un mazina galvassāpes;
  • atslābina, nomierina un garantē pozitīvās enerģijas uzņemšanu;
  • pēdās atrodas daudzi nervu gali un, staigājot pa dažādām virsmām, tie tiek aktivizēti, līdz ar to, tiek labvēlīgi ietekmēta visa organisma darbība.

20170718143630-60492.jpg

Ja vien jums ir brīva teritorija, sajūtu taku varat izveidot arī paši. Tās izveidei nepieciešama tikai pacietība, laiks un vēlme radoši izpausties. Takas garums un izmantotie materiāli ir atkarīgi no jūsu pašu vēlmēm un iespējām. Lūk, dažas idejas, kādas virsmas varat izmantot savas baskāju takas izveidē:

  • jūras smiltis;
  • oļi;
  • priežu, egļu čiekuri;
  • māls;
  • priežu mizu mulča;
  • sūnas;
  • grants.

Māmiņu Klubs apkopojis populārākās Latvijas baskāju takas, lai kopā ar savu ģimeni Tu šovasar vēl pagūtu notvert jaunas sajūtas un palutināt savas kājas

Gaujas stāvo krastu Sajūtu parks

Adrese: Jāņa Dāliņa iela 3, Valmiera

www.sajutuparks.lv/

Darba laiks: katru dienu no 9.00 līdz 19.00

Sajūtu Parka baskāju taka ir 2 km gara un tajā varēsiet pārvarēt arī dažādus dabas un veiklības elementus. Kopumā takas apmeklētājiem ir iespēja sajust 15 dažādus seguma veidus – oļus, Valmieras stikla šķiedras stikla lodītes, egļu un priežu čiekurus, smiltis, keramzīta gabaliņus, mizu mulču, kastaņus.

Pēc pastaigas par papildu samaksu ir iespēja izbaudīt kāju vanniņas.

20170718071106-53740.jpg

Cena par baskāju takas apmeklējumu:

  • Bērniem līdz 5 gadu vecumam bez maksas
  • Līdz 16 gadu vecumam – 5 EUR
  • Pārējiem – 7 EUR
  • Ģimenes biļete – 19 EUR (2+2), 25 EUR (2 + 3), 29 EUR (2 + 4)

MAMMAS PIEREDZE:

Divu bērnu (Kārlis 4 gadi, Luīze 8 mēneši) mamma Arta

Jau sen biju dzirdējusi par baskāju takām, tāpēc pagājušajā gadā, kad vēl gaidīju Luīzi, nolēmām visa ģimene aizbraukt uz Sajūtu parku Valmierā. Redzot taciņu, kas seko aiz ieejas, biju iesākumā nedaudz vīlusies, jo nodomāju, ka tā arī ir visa izslavētā sajūtu taka. Taču tas bija tikai sākums! Pastaiga pa sajūtu taku izvērtās vairāku stundu garumā un bija neaizmirstami pavadīta diena visai ģimenei. Mazais dēlēns naski pārvarēja visus segumus un ne brīdi neizrādīja ne noguruma pazīmes, ne arī čīkstēja, ka viņām sāpētu kājiņas. Atzīšos, ka es pati vietām būtu priecājusies, ja līdzi būtu bijuši apavi, jo izlutinātās kājas nav pieradušas pie tik krasas seguma maiņas, taču mālu vanniņas bija kā punkts uz "i". Ja gribiet lieliski pavadīt dienu un noķert daudz jaunu sajūtu, tad baskāju takas ir ideāls variants.

Atpūtas bāze Valguma pasaule

Adrese: Engures novads, Smārdes pagasts

www.valgumapasaule.lv

Darba laiks: katru dienu no 9.00 līdz 19.00

Valguma pasaule nes Baltijā pirmās baskāju takas godu. Pastaigājoties pa Valgumā esošo baskāju taku, lielās un mazās pēdiņas varēs sajust oļus un olīšus, laukakmeņus un dzirnakmeņus, sūnu, čiekurus, jūras smiltis, niedres, šķeldu, raupju priedes stumbru, veldzējošu upes ūdeni.

Takas ir teju 3 km gara. Un pēc tās pārvarēšanas varēs sajust patīkamu enerģijas pieplūdumu un mundrumu.

Pēc pastaigas par papildu samaksu tiek piedāvāts īpašs veselības rituāls – pēdu pelde ziedu vanniņā un zāļu tējas dzeršana.

20170718072138-95771.jpg

Cena par baskāju takas apmeklējumu:

  • Mazajam - bez maksas;
  • Skolēniem, pensionāriem - 2 EUR;
  • Pieaugušajiem - 4 EUR

Baskāju taka "Cerība"

Adrese: "Druvas", Lēdmanes pagasts, Lielvārdes novads

www.trusukaraliste.lv

Darba laiks: katru dienu no 8.00 līdz pat tumsai

Zināmajā Atpūtas centrā "Trušu karaliste" izveidotā baskāju taka ir 2,6km gara. Pastaigas laikā pēdas sajutīs gan oļus, gan niedres, gan čiekurus un priežu mizas, gan zilos un brūnos mālus. Takas malās izvietoti arī aptuveni 60 Bībeles teksti.

Sajūtu pilnajā pastaigā apmeklētājus gaida arī dažādi pārsteigumi – tikšanās ar neparastiem kukaiņiem, zirgiem, trušiem un daudz pozitīvu emociju.

20170718073133-39490.jpg

Cena par baskāju takas apmeklējumu:

Bērniem līdz 7 gadu vecumam - bez maksas;

Pieaugušajiem - 4 EUR;

Skolēniem, pensionāriem - 2 EUR.

Beberliņu Baskāju taka

Adrese: Lībiešu iela 2/6, Liepāja

www.bbtaka.lv

Darba laiks: katru dienu no 10.00 līdz 22.00

Taka ir pavisam jauna, jo atklāta vien šā gada jūlija beigās. Tā veidota 2 km garumā gar ūdenstilpnes krastu, ievijoties mežā tālāk no krasta. Visas takas garumā izveidoti aptuveni 60 dažādu segumu posmi, kas ļauj izjust nebijušas sajūtas apmeklētāju pēdām un iepazīt dažādus dabas materiālus. Segumi – smiltis, grants, dažādi akmeņi, oļi, šķelda, stikla lodītes un korķis u.c.

20170725063717-51375.jpg

Cena par baskāju takas apmeklējumu:

Bērniem līdz 7 gadu vecumam - bez maksas;

Pieaugušajiem - 4 EUR;

Skolēniem, pensionāriem - 2 EUR;

Ģimenēm - 10 EUR.

Stāķu Baskāju taka

Adrese: Stāķi, Stradu pagasts, Gulbenes novads

Taka ir 30 m gara, taču īsās pastaigas laikā varēsiet pagūt izjust dažādas sajūtas, ko sniedz tādi segumi, kā koks, čiekuri, koku mizas, salmi, koka pagales, grants un sūnas. Taka šogad atjaunota un savus apmeklētājus gaida viesos sākot ar augustu.

Takas apmeklējums ir bezmaksas.

20170718074442-20396.jpg

Liepas veselības taka

Adrese: Rūpnīcas iela 18, Liepa, Liepas pagasts, Priekuļu novads

Liepas ciema centrā, blakus unikālajam smilšu atsegumam Lielā Ellīte, saules laiku rāda īpaši Liepas ciemam veidots saules pulkstenis un uzlabot savu veselību aicina baskāju veselības taka.

Dabas motīviem caurvītā baskāju veselības taka veidota, konsultējoties ar fitoterapeitu Artūru Tereško un balstoties uz alternatīvās medicīnas teoriju, ka noteikti punkti uz pēdas ir saistīti ar dažādu cilvēka iekšējo orgānu darbību. Taku paredzēts iet basām kājām pa dažādu lielumu un formu akmeņiem, izmasējot pēdas pamatnes aktīvos punktus un uzlabojot orgānu darbību.

Taka ir 50-60 m gara. Šāds garums izvēlēts pēc korejiešu baskāju takas piemēra.

Priekuļu novadā izveidotas jau 3 veselības takas, no kurām pirmā tika uzstādīta Priekuļu Saules parkā 2011. gadā, otrā - Mārsnēnu centrā 2013. gadā un trešā Liepā 2016. gadā.

Takas apmeklējums ir bez maksas.

20170718075531-86453.jpg

Dalies pieredzē, kādas baskāju takas apmeklējusi jūsu ģimene? Varbūt sajūtu taku esat uztaisījuši savas mājas pagalmā?

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170629095820-48787.jpg


manderina manderina 04. Aug 2017, 10:11

Tieši vakar bijām Valguma pasaulē. Varam pateikt visu to labāko. Mazais divgadnieks nogāja visu taku ar tādu sajūsmu, tik brīžam kur viņam grūtāk bija pašam iziet ar tēta roku palīdzību un pieturēšanu izgāja. Bet atpūta garantēta. Patika daudzveidība un svaigais gaiss un klusums. Tiešām vērts aizbraukt. 😉

Mums pašiem īsti baskāju takas nav, bet mazais mīl staigāt ar basām kājam kur vien pagadās- pa mājām, pa pilsētas ceļiem un laukiem.

lauvinja lauvinja 03. Aug 2017, 09:07

Esam bijuši Valgumā. Manējie gan baskāju takas īsti nespaprot - laukos skraida basām kājām no brīža, kad iemācās staigāt, no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Puika pēc pirmās staigāšanas vasaras, ko pavadījām laukos, nekādi nesaprata nafig vajag apavus, ja iet laukā 😃

Mums pašiem sava "baskāju taka" - pa zālīti sētā, pa kartupeļu lauku, pa zemes ceļu, pa mežu un čiekuriem, līdz jūrai un atpakaļ 😀

Ja kādam patīk baskāju takas un dodas uz Biržiem Lietuvā, tad tur arī šogad atvērta jauna baskāju taka.