Atbildes uz māmiņu jautājumiem par zivju eļļu

Atbildes uz māmiņu jautājumiem par zivju eļļu

24. Feb 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atbild Moller's produktu speciāliste  Brigita SAUSNĪTE.

Vai zivju eļļas var būt par daudz? Kādi ir pārdozēšanas simptomi?

Zivju eļļu var pārdozēt tad, ja tās sastāvā ir vitamīni un nav ievērot dienas deva. Šādā gadījumā pārdozē šos vitamīnus.
Sastāvā esošās omega-3 taukskābes pārdozēt ir ļoti grūti, jābūt ļoti lielai devai t.i. 5000 mg dienā. Parasti vidēji zivju eļļās omega-3 dienas devās ir 250-600 mg. Omega-3 taukskābju pārdozēšanas gadījumā var novērot asins recēšanas traucējumus.

Vai labāk par zivju eļļu ir dzert krila eļļu? Kāda ir atšķirība?

Jebkura omega-3 produktu vērtīgākais sastāvā ir omega-3 taukskābes EPS un DHS. Dabā šīs taukskābes ir sastopamas triglicerīdu formā (zivju eļļā) un fosfolipīdu formā (krila eļļā). Pētījumi liecina, ka triglicerīdi un fosfolipīdi mūsu organismā iedarbojas vienādi un vienlīdz labi uzsūcas mūsu organismā. Pētījumos par omega-3 taukskābēm DHS un EPS pamatā ir izmantoti triglicerīdi (zivju eļļa).

Gan krila eļļas, gan zivju eļļas produktu  vērtību nosaka omega-3 (EPS un DHS) taukskābju daudzums. Jo šīs taukskābes  ir vairāk, jo produkts ir vērtīgāks. Ir jābūt vairāk kā 250 mg. Sirds slimību profilaksei jābūt 600-3000 mg. Salīdziniet!!

Kāpēc tieši Moller's zivju eļļu, var arī kādu citu var lietot?

Protams var arī citu. Izvērtējot, kura ir kvalitatīvākā, vērtīgākā un piemērotākā tieši jums.

Ja bērns lieto D vitamīnu, viņš var paralēli lietot arī zivju eļļu?

Bērns var paralēli lietot arī zivju eļļu. Ja māc šaubas protams ir jāpārrunā šāds jautājums ar savu ģimenes ārstu.

Ja bērns līdz 3 gadu vecumam nav lietojis zivju eļļu, ar ko sākt?

Vispareizākais ar savu piemēru, lietojiet arī jūs. Mēģināt šķidro ar citronu (citrons vislabāk nomāc specifisko garšu), augļu garšu, vai garšīgos želejveida formas, kurus aptiekās ir iespējams nopirkt plāksnīti pamēģināšanai.

Vai var iegūt nepieciešamo  Omega 3 un Omega6 no linsēklām, kaņepju vai čia sēklām?

Augos ir sastopama omega-3 taukskābe alfalinolēnskābe (ALS), kuru mēs ikdienā  uzņemam ar augļiem un dārzeņiem. Zivīs atrodas citas mums ļoti svarīgas omega-3 taukskābes dokozaheksaēnskābe (DHS) un eikazopentaēnskābe (EPS), kuras organismā neveidojas, un uzņemt mēs tās varam tikai ar zivju produktiem.

Vai ir arī košļājamā vai apvalkotā veidā zivju eļļa, ko lietot, ja šķidrā veidā eļļu bērns nedzer?

Aptiekās ir gan kapsulu veidā, gan garšīgi želejveidīgi zivju eļļas spilventiņi.

Vai zivju eļla atstāj kādu pozitīvu ietekmi uz mūsu ārējo izskatu?

Mencu aknu eļļā dabīgā veidā atrodās  A vitamīns, kurš palīdz uzlabot jūsu ādas, gļotādas, matu un  zobu emālijas stāvokli. Tas ir eļļā šķīstošs vitamīns un bez tauku klātbūtnes mūsu organismā nevar uzsūkties. Mencu aknu eļļa ir lielisks un dabisks veids kā uzņemt šos vitamīnus

Cik ilgi trīs gadīgam bērnam var dot zivju eļļu un vai ir vajadzīgi pārtraukumi? Bieži tiek norādīts, ka jādod divas reizes dienā, bet vai nepietiek, ja tiek iedots vienu reizi no rīta?

Pārtraukumi nav nepieciešami. Lielākā daļa zivju eļļas ražotāji iesaka lietot vienu reizi dienā.

Māmiņu Klubs

 

Mӧller's -labākais no dabas tev un mazulim

www.mollers.lv

20150210150039-89728.jpg