Apgūtam objektu īpašības: formu, krāsu un izmēru

Apgūtam objektu īpašības: formu, krāsu un izmēru

27. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Palīdzi savam mazulim iepazīt apkārt esošo objektu galvenās iezīmes un izzini kopā ar viņu formas, izmēra un krāsas jēdzienus un atšķirības.

Formu un izmēru apguve

Tieši priekšmeta forma un izmērs ir pirmās pazīmes, kuras bērns apgūst agrīnā vecumā, iepazīstot apkārt esošos objektus. Ar laiku tām pievienojas arī krāsa. Lai tās bērns apgūtu vieglāk, iesaisti šos elementu rotaļās. Nosaucot, piemēram, klucīšu vai bumbu krāsas, mazais tās apgūs vieglāk. Ņem vērā gan, ka nevajag censties iemācīt bērnam atpazīt uzreiz visas krāsas. Sāc ar divām vai trim. Tāpat arī ir svarīgi izvēlēties rotaļām, krāsu, formu un izmēru atpazīšanai īsto laiku. Proti, tam jānotiek laikā, kad bērns ir aktīvs, viņš nav izsalcis un ir labā noskaņojumā. Tiklīdz pamani bērnam pirmās noguruma pazīmes, ļauj viņam atpūsties vai maini aktivitātes.

  • Bumbiņu spēle. Sameklē mājās atrodamās bumbiņas. Pastāsti bērnam, kā tās atšķiras – visas ir apaļas, taču viena ir liela, otra pavisam maza, pirmā – dzeltena, bet otrā – sarkana. Ļauj bērnam bumbas aptaustīt, ripināt un paralēli atkārtojiet, ar ko katra bumba atšķiras – kura ir lielā bumba, bet kura – mazā?
  • Garāžas – sagatavo divas dažāda izmēra rotaļu mašīnas un divas kastes – vienu lielu, bet otru mazu – tās aizstās garāžas. Brauciet ar mašīnām pa grūdu un izpētiet, kura būs atbilstošā garāža katrai no mašīnām. Vai bērniņš saprata sakarības starp mašīnu un garāžu izmēriem?
  • Atrodi līdzīgo. Jau tad, kad bērns ir apguvis pamatformas, izvēlaties vienu no tām, piemēram, apaļš, un meklējiet gan mājās, gan uz ielas priekšmetus un lietas, kas ir tādā pašā formā. Piemēram, apaļš – bumba, kanalizācijas šahtas vāks, bumba, mašīnas riepa.

Krāsu apguve

Bērni ļoti labprāt pēta pasauli un iepazīst apkārtējos objektus. Kad apgūtas formas un bērns saprot atšķirības arī starp apzīmējumiem “liels” un “mazs”, laiks apgūt krāsas.

  • Konstruktori. Lielisks palīgs krāsu apguvē ir konstruktori. Noteikti arī jums rotaļlietu klāstā ir atrodami LEGO klucīši – liec tos lietā, lai bērns apgūtu krāsas. Piemēram, uzbūvējiet māju no vienas krāsas klucīšiem, bet jumtu – no citas. Vai bērns prot atrast starp daudzajiem klucīšiem tieši šīs divas krāsas?
  • Krāsainā pastaiga. Dodoties pastaigā, izvēlaties vienu krāsu un cenšaties sameklēt pēc iespējas vairāk objektu tieši šajā krāsā. Piemēram, zaļa zāle, zaļas lapas, zaļa mašīna, zaļš mājas jumts u.tt.
  • Zīmēšana – ļauj bērnam darboties ar krāsām. Zīmēšana palīdz ne tikai atcerēties un apgūt krāsas, bet arī veicina bērna visaptverošu attīstību.
  • Atrodi atbilstošo – sagatavo dažādu krāsu glāzītes vai bļodiņas un bumbiņas vai citus nelielus priekšmetus šajās krāsās. Mudini bērnu sašķirot priekšmetus, ieliekot tos atbilstošās krāsas trauciņā.