Apgūstam podiņu un atpazīstam signālus

Apgūstam podiņu un atpazīstam signālus

29. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen Māmiņu Kluba portālā bija online čats par podiņmācības tēmu. Uz jautājumiem maminklub.lv portālā atbildēja Māmiņu Kluba eksperte Sandra Lase. Mēs apkopojām vairākas atbildes uz jautājumiem saistībā ar to, kā paskaidrot bērnam, kas ir podiņš, un kā palīdzēt viņam saprast paša ķermeņa signālus.

20130822155422-46695.jpg

JAUTĀJUMS

Kā pareizi bērnam paskaidrot, kas ir podiņš un kā viņu pieradināt pie tā? Ar ko sākt?

ATBILDE

Bērniņam vispirms ir svarīgi iepazīties ar procesu kā tādu. Un tikai pēc tam viņš mācīsies to izmantot noteiktiem mērķiem.

JAUTĀJUMS

Kā palīdzēt bērnam atpazīt savus ķermeņa signālus?

ATBILDE

Viņš pats tos iemācīsies pamanīt, ja mājās atteiksies no autiņbiksītēm. Uz diendusas laiku, dodoties pastaigās - atstājam tikai pašā sākumā autiņbiksītes. Pēc tam pakāpeniski atvadāmies no tām.

JAUTĀJUMS

Mazulis pats prasās un iet uz podiņa, kad jādara "lielās darīšanas", bet čurāt neprasās. Kā iemācīt prasīties arī čurāt?

ATBILDE

Vispār jā, tā arī ir, daudzi bērni sākumā prasās tikai kakāt. Pat vecumā līdz gadam bērniņš var izrādīt, ka vēlas nokārtoties pa lielam, un tad mammas parasti palīdz. Pačurāt podiņā bērns mācās pats, vecumā ap 18 mēnešiem. Ātrā mamma var piedāvāt, kad PATI zina, ka bērns to vēlas. Pēc diendusas, piemēram. Bērns var piekrist šim procesam, un var arī nepiekrist.

Ja bērniņš izrāda mammai signālus, kas liecina par vēlmi pačurāt, var piedāvāt viņam palīdzēt ar podiņu. Daži bērni visu vēlas paveikt paši. Bet pa lielam, pieradinot bērnu darīt visas lietas autiņbiksītēs jau no dzimšanas, mums jāapzinās, ka viņš savus ķermeņa signālus nevarēs atpazīt visai ātri. Vienkārši jāgaida, kab bērniņš paaugsies un sāks saprast, kas ar viņu notiek.

JAUTĀJUMS

Kāpēc vieni bērni podiņu veiksmīgi izmanto agrāk par citiem? Vai tas atkarīgs no vecāku pieejas vai no paša bērna?

ATBILDE

Tas atkarīgs no abiem.

JAUTĀJUMS

Vai ir kādas saudzīgas metodes, kas būtu veiksmīgākas iepazīšanās laikā ar podiņmācību?

ATBILDE

Jebkuras bērnam un vecākiem komfortablās metodes, kurās viss notiek bez lieka spiediena un vardarbības, ir saudzīgas.

JAUTĀJUMS

Kā iemācīt bērnam paziņot par vēlmi izmantot podiņu?

ATBILDE

Sākumā bērniņam jāsaprot, kas notiek. Pēc tam jāiemācās podiņš lietot. Un tad viņš iemācīsies arī paziņot par savām vēlmēm, ja podiņa nebūs tuvumā.

JAUTĀJUMS

Līdz kādam vecumam būtu jāapgūst podiņmācība? No kāda vecuma būtu jāuztraucas un jādomā par došanos pie speciālistiem?

ATBILDE

Parasti meitenes apgūst podiņmācību ap divu gadu vecumu, zēni - ap divarpus gadu vecumu. Bet normāli - ap 3 gadu vecumu lielākā daļa bērnu jau podiņmācību apguvuši. Bet atkal jāuzsver, viss atkarīgs no tā, kad un kā šis process vispār sācies..

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® uzsūcošas podiņmācības biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130711100041-71345.jpg

Fizioterapeites Kristīnes Stalīdzānes atbildes uz māmiņu jautājumiem par podiņmācību