6 iemesli, kāpēc izvēlēties koka rotaļlietas Tavam mazulim

6 iemesli, kāpēc izvēlēties koka rotaļlietas Tavam mazulim

07. Jun 2019, 00:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad iepirkšanās lielākoties notiek internetā, kad izvēle tiek izdarīta ekrāna priekšā un rotaļlietu lielākoties varam aptaustīt tikai tad, kad par to jau samaksāts, arvien svarīgāk, taču arī grūtāk kļūst no milzīgā mantiņu klāsta izvēlēties labākās tieši tavam mazulim.

www.mantinas.lv

Kādi ir priekšnosacījumi, kuriem vajadzētu atbilst iegādātajām rotaļlietām? Katra māmiņa, pērkot preces savam mazajam, vadās pēc individuālajām vajadzībām un vēlmēm, taču vienmēr svarīgi atcerēties galveno – ikvienai rotaļlietai ir jābūt ar CE marķējumu, kas norāda, ka rotaļlietas atbilst to paredzētajam mērķim. Noteikti ļoti svarīgi ir arī novērtēt, vai izvēlētā rotaļlieta atbilst mazuļa vecumam un prasmēm – lielākam bērnam, spēlējoties ar mazulim paredzētu mantiņu, būs garlaicīgi, taču mazulis, kurš ticis pie vecumposmam nepiemērotas mantiņas, kura tam ir „par lielu”, var gūt nopietnas traumas! Rotaļlietās, kuras paredzētas pavisam maziem bērniņiem, nedrīkst būt sīkas, viegli norijamas detaļas, kādas atrodamas lielākiem bērniem paredzētajās mantiņās, tāpēc noteikti vienmēr sekojiet līdzi, kāda informācija attēlota uz rotaļlietas iepakojuma – noteikti atradīsiet atzīmētu minimālo vecumu, no kāda mantiņu drīkst dot mazulim.

Ja jāizvēlas starp plaši izplatītajām, viegli pieejamajām un salīdzinoši lētajām plastmasas rotaļlietām un dabīgām, apkārtējai videi un bērniem draudzīgām, lai arī dārgākām koka rotaļlietām, es noteikti izvēlos pēdējo variantu. Koka rotaļlietas mani ir fascinējušas vienmēr, jau kopš mana lielākā bērna pirmajiem mēnešiem, kad šīs šķietami nemodernās un dažkārt šķietami garlaicīgās rotaļlietas sāka atgūt savu popularitāti mazuļu un viņa māmiņu vidū. Šķiet, beidzot esam sasnieguši milzīgā plastmasas „buma” norieta sākumu, kas mani kā ekoloģiski domājošu cilvēku bezgala priecē. Protams, tas nenozīmē, ka tuvākajā laikā no veikaliem pazudīs itin visas plastmasas rotaļlietas, taču ticu, ka arvien lielāku lomu mūsu mazuļu dzīvē spēlēs dažādi dabīgi materiāli, lielākoties koks dažādos izpildījumos.

Kāpēc tad koka rotaļlietas ir tik lieliskas? Šķiet, patlaban to jau zina un par to runā visi, taču, kad man jautā, kāpēc saviem bērniem pērku koka mantiņas, parasti savu izvēli pamatoju ar vairākiem punktiem:

Koka rotaļlietas ir drošas un izturīgas

 Protams, jāizvēlas vecumam atbilstošas mantiņas, jo arī koka mantām var būt nelielas, viegli norijamas detaļas, taču, to ievērojot, koka rotaļlietas noteikti ir daudz drošākas un izturīgākas par citām. Pamēģiniet iekāpt plastmasas kravas mašīnas piekabē! Un pēc tam pamēģiniet to izdarīt ar koka mašīnu. Kura ir izturīgāka? Tā kā man mājās ir 2 puikas, mašīnu izturību esam pārbaudījuši ārkārtīgi bieži. Bērni, sevišķi mazuļi, bieži mašīnas stumj, balstoties uz tām ar visu svaru, līdz ar to ļoti bieži plastmasas auto ceļojums beidzas jau pēc pāris metriem, tai izjūkot pa sastāvdaļām. Toties tēta dāvinātās koka mašīnas un vilcieniņi mums uzticīgi kalpo jau vismaz 6 gadu garumā.

Koka rotaļlietas ļauj bērniem kontrolēt spēlēšanos

Lai arī dažas koka mantiņas ir izgatavotas kā mašīnas, ēdamlietas vai mājsaimniecības produkti, tās tik un tā iedrošina bērnus izmantot viņu iztēli, lai iekļautu koka rotaļlietas mācību un spēļu procesā. Citas koka mantiņas ir veidotas vienkāršās formās, kā kluči, arkas, trijstūri, apļi, rombi un citas figūras. Šīs vienkāršās formas ļauj bērniem atklāt rotaļlietu izmantojumu un spēlēties ar tām dažādos interesantos, iztēli rosinošos veidos. Pavisam maziem bērniem ir unikālas dotības iekļaut praktiski jebkuru priekšmetu rotaļu stāstā, izspēlējot interesantus scenārijus. Tā kā lielākā daļa koka rotaļlietu nav paredzētas vienam konkrētam mērķim, tās iedrošina bērnus vēl vairāk paplašināt savu iztēli.

Koka rotaļlietas ir klusas un mazāk traucējošas apkārtējiem

Šis man kā cilvēkam ar ļoti jūtīgu dzirdi ir ārkārtīgi svarīgs faktors! Spēlējoties ar koka rotaļlietām, bērni paši tām piešķir skaņas, balsis un citus skaņu efektus, atšķirībā no rotaļlietām ar ietvertām skaņām, kurās bērni klausās, nevis veido tās paši. Tas ļauj bērniem kontrolēt savas rotaļlietas un izmantot tās pēc pašu vēlēšanās. Lai arī dažiem bērniem tiešām patīk rotaļlietas ar dažādiem skaņu efektiem, svilpēm, zvaniem, trokšņi un elektroniskās funkcijas var traucēt bērna domāšanai vai ierobežot iztēles lidojumu, ieliekot spēlēšanās iespējas ar konkrēto rotaļlietu noteiktos rāmjos. Trokšņa, skaņu trūkums palīdzēs gan bērniem, lieki nenovēršot viņu uzmanību, gan vecākiem, dāvājot tiem klusumu, kas tik nepieciešams ikdienā. Bērni nevar netīšām atstāt koka rotaļlietu darbojamies, viņiem nav jāklausās nemitīgās, atkārtotās un spalgās skaņās spēlēšanās laikā. Tā vietā ir iespējams koncentrēties uz pašu bērnu radītajām skaņām, viņu balsīm un smiekliem, kamēr mazie mācās un spēlējas ar savām koka rotaļlietām. Kad bērni aiziet gulēt, arī rotaļlietas klusām atpūšas.

Koka rotaļlietas aug kopā ar tavu bērnu

Ieguldot koka rotaļlietās, tu ieguldi naudu precē, kas ir izturīga un daudzveidīga, kas spēj augt vienlaikus ar tavu bērnu. Zīdaiņi un mazuļi var nodoties vienkāršām iztēles spēlēm un manipulācijām ar koka rotaļlietām, lielāki bērni var sākt iekļaut koka rotaļlietas sarežģītākos iedomātos scenārijos, ar tām izspēlēt dažādus ģeometrijas un fizikas jautājumus, pielietot koka rotaļlietas, lai atrisinātu uzdevumus. Augot tavam bērnam, vienlaikus aug arī koka rotaļlietu pielietojuma veidi. Koka rotaļlietas pēc vajadzības var tikt piemērotas praktiski jebkura vecuma bērniem.

Ar Koka rotaļlietām ir viegli apgūt ikdienas prasmes

Izspēlējot dažādas iedomu situācijas, bērni savu iztēli lielākoties balsta uz piedzīvotiem ikdienas scenārijiem. Piemēram, bērni savā rotaļu veikalā vai virtuvē var pārdot vai gatavot dažādas koka rotaļlietas attiecīgo pārtikas produktu veidolā, bet tikpat veiksmīgi par zemeni var kalpot arī neliels, sarkans koka aplītis, tāds pats, tikai tumši zils aplītis var būt mellene un tā tālāk. Koka klucīši lieliski kalpos dažādos veidos, kā nauda veikalā, kā skaistumkopšanas produkts uz mazās princeses spoguļgaldiņa vai citādi. Bērnu iztēlei nav robežu, un koka rotaļlietas ļauj vienu un to pašu priekšmetu iedzīvināt dažādās lomās.

Koka rotaļlietas ir skaistas

Nav svarīgi, vai mājā ir īpaša vieta mācībām vai koka rotaļlietas tiek iekļautas citu bērna rotaļlietu klāstā, visi vēlas, lai rotaļu vieta būtu skaista. Koka rotaļlietām ir sava īpaša estētika. Mantas spilgtās krāsās piešķir telpai un mācību procesam pozitīvu enerģiju pat brīžos, kad netiek aktīvi lietotas. Rotaļlietas koka krāsā palīdz telpai izskatīties jauki, nenovēršot bērnu uzmanību no tābrīža aktivitātes. Ja rotaļlietas atrodas dzīvojamajā telpā, tās var saplūst ar telpas dekorācijām, tādējādi ļaujot bērniem darboties uzreiz, kad vien viņus pārņem iedvesma, nenovācot mantas ikreiz, kad piesakās viesi.

Koka rotaļlietas var maksāt vairāk, kā jaunākās izglītojošās, interaktīvās rotaļlietas, bet tās ietver sevī neticamu pievienoto vērtību. Tā kā koka rotaļlietas nav paredzētas konkrētam mērķim, ierobežotam lietošanas veidam, tās var lietot gadiem ilgi. Bērniem augot, tie atradīs arvien jaunus, savādākus koka mantiņu pielietojuma veidus, lai pielāgotu tās savas iztēles lidojumam, dažādu uzdevumu risināšanai, attīstītu motoriku un izpratni. Lai gan šīs nebūs tās rotaļlietas, kuras aktīvi reklamē televīzija, kuras īsu brīdi sastopamas katrā mājā, kurā aug bērni, koka rotaļlietas stāv pāri laikam un modei, ļaujot bērniem mācīties un augt ikreiz, kad viņi ar tām spēlējas. Koka rotaļlietu skaistums un drošība sniedz iespēju turēt rotaļlietas viegli pieejamas aktīvai mijiedarbībai un jautrām rotaļām ik dienu!

www.mantinas.lv